Kaffe latte en populär kaffedryck med italienska rötter

Kaffe latte en populär kaffedryck med italienska rötter

Kaffe Latte är en av våra mest folkkära kaffedrycker. I Sverige dricks den flitigt både på caféer och i hemmet, och har även kommit att mynta olika begrepp som lattemammor och lattepappor. Men hur gick allt till? Hur kom vi att bli så förälskade i Kaffe Latte?

Kaffe latte en populär kaffedryck med italienska rötter

En kaffedryck från Italien

Kaffe Latte är ett försvenskat namn från det italienska uttrycket Caffé Latte, som är en italiensk koffeindryck med kaffe och varm mjölk.

Kaffe Latte är mycket likt Café au Lait och Cappuccino då de också består av kaffe och mjölk. Men när det kommer till kaffedrycker är det ofta tillredning och hur de servereras som skiljer dem åt. Inte alltid innehållet. En Kaffe Latte utmärker sig på så vis att den innehåller ganska mycket mjölk och med endast en fjärdedels espresso ungefär. Vad som också är typiskt för just Kaffe Latten är att mjölken är mestadels ångad med ett tunt lager av skum på toppen.

Kaffe latte en populär kaffedryck med italienska rötter

Så kom Kaffe Latten till Sverige

Kaffe Lattens stora intåg till vårt avlånga, kaffedrickande land började i slutet av 1990-talet och uppstod av en slags PR-kupp skulle man kunna säga.

Svensk Mjölk, som är en intresseorganisation för mejeriföretagare, startade ett projekt vid namn ”Beigeprojektet”, med syfte att återinföra mjölken till den dagliga konsumtionen då den på senare tid hade blivit sämre. Dels för att vi hade fler dryckesalternativ som vi valde framför mjölken. Men också för att vi tillbringade alltmer tid utanför hemmet. Mjölken var lite av en hemmadryck och ju mer tid vi spenderade utanför hemmet desto mindre mjölk drack vi. Utanför hemmet och arbetet började ett så kallat tredje rum växa fram och här såg man en stor cafétrend. Här skulle mjölken få en alltmer större plats, och det skulle visa sig att Sverige var redo för Kaffe Latte.

Man började till en början sprida kunskap om Kaffe Latte i medierna och i början på 2000-talet tog kampanjen fart på riktigt. Svenska baristor och caféägare blev utbildade i hur man gjorde en bra Kaffe Latte och de fick också lära sig om bönor och rostning. Sedan började vi också delta i flera tävlingar där baristor blev bedömde i olika kaffedrycker. Sverige började delta i både SM, EM och VM för olika typer av kaffedrycker, där vi haft en svensk som vunnit VM i Latte Art.

Kaffe Latten togs emot med öppna armar av svenska folket och idag är den en av våra mest beställda kaffedrycker på caféer runt om i landet.

Kaffe latte en populär kaffedryck med italienska rötter

Lattemammor och Lattepappor

Latte-konsumtionen har även kommit att mynta olika begrepp med syftet att ofta påvisa en viss typ av människor. Några vanliga uttryck är lattemamma och lattepappa, som du säkert redan känner till.

Lattemamman är något svår att definiera, men ofta ses hon som en nybliven mamma som dricker Kaffe Latte på caféer i timmar med sina väninnor. Lattemamman togs emot negativt från flera håll till en början där många ansåg henne som lat då hon bara verkade vilja fika med vänner än att leka med sitt barn. Uttrycket blev snabbt ett skällsord.

Idag är lattemamman en självklar del i stadsbilden där det finns caféer i storstäderna som gör särskild plats för barnvagnar, samt har mikrovågsugnar så att barnmat kan värmas. Negativiteten har lagt sig och vi har vant oss vid hennes plats i samhället.

Lattepappans intåg har dock inte välkomnats lika negativt som lattemamman först gjorde. Men också haft sina diskussioner, såklart. Han ser många som en ansvarstagande och trendig pappa som gärna är pappaledig under en längre tid.

Så här gör du en bra Kaffe Latte

Nog om trender och latte-uttryck. Hur gör man en bra Kaffe Latte egentligen?

Först och främst så kräver en Kaffe Latte riktigt starkt och nybryggt kaffe, gärna en espresso. Kaffet åker ner i koppen först och sedan följer den varma och lätt skummade mjölken. Har man ingen espressomaskin som på caféer så kan man även använda sig av en visp för att skumma mjölken under uppvärmning i kastrull.

Hur varm mjölken ska vara hänger mycket på personlig smak och det finns också lite olika rekommendationer på vad maximaltemperaturen ligger på, men mellan 65-70 grader är i det varmaste laget.

När mjölken skummas så för man in små, små luftbubblor i mjölken. Det är de små bubblorna som ger det lena och mjuka skummet till mjölken. När man sedan slår kannan eller kastrullen i bänken efter uppvärmning så är det för att reducera de stora bubblorna som letats sig in i mjölken.

Mjölken hälls i koppen när det är klart och så har du en god och beige Kaffe Latte.