Kaffe latte macchiato den fläckiga kaffedrycken

Kaffe latte macchiato den fläckiga kaffedrycken

I ett annat inlägg berättar vi om Caffé Macchiato (länk), och man skulle kunna säga att en Latte Macchiato är raka motsatsen. Istället för espresso med lite mjölk så är det mycket mjölk som är fläckad med en skvätt espresso som gäller i en Latte Macchiato.

Kaffe latte macchiato den fläckiga kaffedrycken

Latte Macchiato vs. Kaffe Latte

Espresso med mycket mjölk – låter lite som en Kaffe Latte, eller hur? Och dryckerna är snarlika, men det finns flera faktorer som skiljer dem åt.

För det första så hälls ingredienser ner i koppen i olika ordning. I en Kaffe Latte är det först espresson eller det svarta kaffet som hälls ner först där mjölken adderas sist. Men när det kommer till en Latte Macchiato så är det tvärtom. Först den varma mjölken, och sedan ner med lite espresso.

Tillredningen av mjölken är ytterligare en grej som skiljer dryckerna åt. Beställer du en Latte Macchiato får du mer härligt skum på toppen. I en Kaffe Latte så är det däremot främst varm mjölk som hälls ner i koppen med ett tunt lager skum på toppen.

Till sist så har vi också utseendet. Macchiato betyder fläckig på italienska vilket också är så den ser ut. Den är fläckad med espresso och serveras med tydliga lager av varm mjölk i botten, mörk espresso i mitten och på toppen skummad mjölk. När en Kaffe Latte serveras så är mjölk och kaffe mer ihopblandat i en beige nyans.

Kaffe latte macchiato den fläckiga kaffedrycken

Fläckad med espresso

Macchiato betyder som sagt fläckig och det är här som den stora skillnaden finns mellan en Latte Macchiato och en Caffé Macchiato. De är båda fläckade men på olika sätt. En Latte Macchiato är fläckad med espresso och en Caffé Macchiato är fläckad med mjölk. Därmed är dem raka motsatsen till varandra även om ingredienserna är desamma.

Att värma och skumma mjölk

Den mest framhävande ingrediensen i en Latte Macchiato är alltså mjölken. Den fyller den största delen av koppen (cirka ¾), där en liten del espresso adderas på slutet (cirka ¼). Här går vi igenom vad som gäller vid ångning och av mjölk och vad du ska tänka på för att skummet och temperaturen ska bli så bra som möjligt.

För att slutresultatet ska bli så bra som möjligt så gäller det att man har en espressomaskin med bra kvalité och stor kapacitet. Detta har vi pratat om tidigare gällande tillredning av espresso. Samma gäller alltså för att mjölken ska bli bra. För det är så att ju större kokare maskinen har desto större kapacitet finns det för att skumma och värma mjölken.

Kaffe latte macchiato den fläckiga kaffedrycken

Allra först så ska mjölken skummas. För ner ångröret strax under ytan av mjölken. Inte för nära, då skvätter det, men inte heller för långt ner. När mjölken skummas så ska man höra ett lätt fräsande ljud. Men skulle det istället vara ett högt, rasslande ljud så är röret för långt ner vilket innebär att för stora bubblor tar sig in i mjölken. Vi vill ha de små och fina luftbubblorna då det är då som skummet blir lent och krämigt. Under skummandet så vinklar du kannan något så att mjölken skummas i en virvel. Håll kannan stadigt under hela processen.

När mjölken fördubblat sin volym så sänker du ner röret längre ner i kannan tills du uppnått perfekt temperatur. Vad som är perfekt temperatur beror mycket på personlig smak, men maxtemperaturen ligger runt 65-70 grader. För att hålla koll på temperaturen kan du bland annat hålla om kannan och känna temperaturen stiga med händerna. Men för att vara extra säker så kan du även använda en termometer.

Och så till sist lite espresso

När mjölken är ångad och skummad ska den först ner i koppen. Häll försiktigt med kannans pip nära koppen. Sedan häller du i espresson och så har du en fin Latte Macchiato.