Café latte - så gör du mjölkskummet helt rätt

Café latte – så gör du mjölkskummet helt rätt

Ingen dryck i specialkaffebranschen har blivit mer bedömd, mer förutfattad och mer hånad än café latte. Att kalla någon en ”latte-drinkare” är detsamma som att kalla den för en elitist som inte har någon känsla för verklig smak eller stil.

Café latte - så gör du mjölkskummet helt rätt

I specialkaffebranschen uppfattas personer som föredrar latte ofta som personer som ”inte gillar smaken av kaffe eller espresso”. Här är skälet till detta.

Saken är den att en korrekt gjord latte, som följer förhållandet 1:3 med mjölk som ångats till perfekt temperatur och bara en liten 5 mm skum på toppen som blandats med creman, är en mycket trevlig dryck. Ett av de största misstagen med latte (förutom att göra fel på förhållandet) är mjölktemperaturen. Du kommer att se lattedrickare som beställer sin favoritdryck med mjölken ”varm” eller ännu värre, ”extra varm”. På kaféspråk är det mjölk som är över 70C. Det är människor som definitivt inte har särskilt mycket av inställda smaklökar.

Problemet med att ånga mjölk så varmt är följande: mjölken genomgår en hel del kemiska förändringar när den når över 65 grader. Över den temperaturen börjar fetter koka, vissa flytande beståndsdelar omvandlas till gas (fasförändring på vetenskapligt språk) och mjölken börjar ”separera”. Känner du till lukten av skållad mjölk? Den uppstår när du når 70C när en del av mjölken separerar och kokar bort eller bränns.

Café latte - så gör du mjölkskummet helt rätt

Detta bör undvikas till varje pris. En riktig latte behåller supersöt laktos i sitt mikroskum, och är en fullständig (dvs. inte separerande) vätska under mikroskummet som ligger vid 60-65C maxtemperatur. När detta sker förblir balansen mellan mjölk och espresso behaglig och kompletterande.

I slutändan bör du njuta av latten på det sätt som du bäst anser vara lämpligt. Men om du vill ha bästa möjliga balans mellan mjölk och espresso ska du hålla dig till dessa grunder: håll ett förhållande mellan espresso och mjölk på 1:3, ånga aldrig mjölken över 145C (62C) och använd den bästa och färskaste mjölk du kan. Det kommer att bli en av de bästa café latte du någonsin har druckit.