Intressant fakta om Snabbkaffe

Intressant fakta om Snabbkaffe

Har du någonsin funderat på vem du ska vara tacksam för att du på morgonen kan förbereda en god kopp kaffe på mindre än 30 sekunder? Låt oss nämna några av de personer som utvecklat och bidragit till receptet på dagens snabbkaffe.

Historia

Enligt vissa uppgifter uppfanns den första versionen av snabbkaffe redan 1771 i Storbritannien. I Amerika utvecklades denna produkt 1853. Den produkt som officiellt blev det snabbkaffe som vi dricker i dag var ett verk av en man vid namn David Strang från Nya Zeeland år 1890. Han var grundare av ett företag som hette Strange Coffee. Han patenterade sin uppfinning, men också den process som han använde för att utveckla detta revolutionerande kaffe. Processen kallades torr hetluft och det sägs att processen först utformades av vetenskapsmannen från Japan Satori Kato. Efter detta utvecklade några andra kaffeföretag också sitt eget snabbkaffe eftersom populariteten för denna dryck växte varje dag och mycket snabbt nådde miljontals konsumenter varje dag. Kanske är det ett av de mest populära varumärkena i kaffevärlden som fått sin popularitet med hjälp av detta kaffe. Vi talar om Nescafe (vi har alla hört talas om 2 i 1 och 3 i 1).

Det finns två metoder i produktionsprocessen när vi talar om snabbkaffe. Den första och tidigare metoden var den som nämndes ovan och som kallas torr varmluftsprocess, och den innefattar att det flytande kaffet sprutas som en fin dimma genom den varma torra luften. I denna process torkas kaffedropparna till ett pulver.

Den andra processen är vanligare i dagens produktion av snabbkaffe så låt oss ta en titt på vad som händer bakom den stängda dörren i kaffefabriken.

Intressant fakta om Snabbkaffe

Beredningsprocessen

Innan vi börjar bör vi nämna att vi varje dag dricker ungefär 2,2 miljarder koppar kaffe. Så för de äkta djupa L-älskarna skulle det vara… ja, låt oss säga att det skulle förstöra deras dag om produktionsprocessen i dessa fabriker kollapsade ens för en dag.

Direkt från Sydamerika kommer de färska kaffebönorna till fabriken. De råa bönorna filtreras in i de stora ugnarna där de rostas. De styrs hela tiden för att se till att de rostas jämnt. Från ugnen leds de in i den industriella kvarnen där de mals till ett pulver. Därifrån tar pulvret en resa till nästa del av produktionen. Pulvret hamnar nu i kaffemaskinen (namnet är mycket originellt) där smaken pressas ut av en het ånga och tryck. Kaffet värms upp tills det kondenseras till ett extrakt och moset sprids ut på transportbandet som tar det iväg till nästa station – fryshålet, rummet där temperaturen är -50 grader Celsius.

Extraktet på transportbandet fryses fast och snabbt för att inte förlora extraktet. I slutet av transportbandet bryts det till granulat. De frysta granulerna innehåller fortfarande vatten som måste bort, så granulerna hålls under lågt tryck i fem timmar. Utmaningen är att extrahera vattnet utan att kaffet blir flytande igen eftersom det skulle frigöra aromerna. Processen är följande – granulerna värms upp till 60 grader Celsius i ett starkt vakuum. Under tryck förångas vattnet och förvandlas direkt till ånga. Processen kallas för sublimering. När granulerna kom ut ur vakuumet har de frystorkats. Aromerna har låsts in och de kommer att förbli fasta i rumstemperatur. Därefter kommer förpackningsdelen och så är det slut.