Turkiskt kaffe - Den ultimata guiden

Turkiskt kaffe – Den ultimata guiden

Att brygga Turkiskt kaffe så kommer du få erfara en unik bryggmetod. Denna form av kaffebryggning är fylld av kultur och har en rik historia, även om Turkiet inte alltid har varit känt för att brygga det mest smakrika eller högkvalitativa kaffet. Rörelsen för specialkaffe har dock gjort det möjligt att brygga utmärkt turkiskt kaffe. Sedan 2016 har World Coffee Events stått värd för en tävling med Ibrik- eller cezvebryggare, som är den kanna som används för att skapa turkiskt kaffe. Sedan dess har tävlingarna varit ett slags bevis på att turkiskt kaffe verkligen har en värdefull plats i specialkaffevärlden.

Turkiskt kaffe - Den ultimata guiden

Vad är turkiskt kaffe?

Turkisk kaffebryggning är en av de äldsta metoderna för att brygga kaffe, eftersom den har funnits sedan början av 1400-talet. Det finns två olika historier när det gäller hur denna metod för att brygga kaffe uppfanns, och ingen är helt säker på vilken som är korrekt.

Den första historien är att lokala kaffebryggare upptäcktes av den ottomanska guvernören i Jemen, som blev imponerad av drycken och delade den med sultanen, vilket spred den över hela imperiet.

Alternativt kan det ha börjat när två syriska handelsmän anlände till Istanbul med kaffe bryggt med den turkiska bryggningsmetoden och öppnade butiker runt om i staden som säljer det bästa turkiska kaffet Istanbul som besöks av sultanen som älskade drycken.

Oavsett vilken historia som är den rätta vet vi att den ottomanska sultanen definitivt var en stor beundrare av drycken, och att den turkiska kaffebryggningsmetoden har sitt ursprung på Arabiska halvön, även känd som Jemen.

I Istanbul öppnades de första kaffehusen omkring år 1470 och de efterliknade kaffehusen i Jemen. Allt kaffe bryggdes enligt den turkiska kaffemetoden, så vitt vi vet. På den tiden bedömde man till och med en kvinnas äktenskapliga potential efter hur bra hon kunde koka turkiskt kaffe.

Turkiskt kaffe - Den ultimata guiden

Hur turkiskt kaffe görs

Turkiskt kaffe görs med hjälp av en mycket liten kastrull eller turkisk kaffepanna som fylls med varmt vatten och mycket fin kaffesump. Den turkiska kaffekokaren kallas cezve, medans namnet ibrik är det som resten av världen känner till den som. De flesta är tillverkade av mässing, koppar eller keramik och har ett långt trähandtag. De flesta är gjorda av enkla material, även om man kan få dem elegant dekorerade.

Kannan fylls med vatten och kaffesump innan den hålls över en värmekälla för att starta bryggningen. När man maler bönorna till turkiskt kaffe är det viktigt att se till att de är extremt finmalda. Det ger en kopp kaffe som är mycket koncentrerad och kan ofta vara ganska bitter och slamig, även om specialkaffebryggare har kommit på sätt att brygga denna typ av kaffe utan att det resulterar i någon bitterhet. För att balansera kaffets bitterhet serveras drycken traditionellt med en sötsak som en tårtbit eller Turkish Delight.

Alternativa namn för turkiskt kaffe

Och även om större delen av Mellanöstern och Östeuropa brukade kalla denna metod för turkiskt kaffe har många övergivit namnet. Detta beror på att det osmanska riket var känt för brutalitet och inte lämnade något särskilt gott intryck på grannländerna. När det blev Turkiet efter imperiets fall började många grannländer att referera till denna kaffebryggningsmetod med olika namn. Till exempel hittar du recept för ”bosniskt kaffe” i Bosnien, armeniskt kaffe i Armenien och i Grekland brygger en turkisk-grekisk kaffekanna helt enkelt ”grekiskt kaffe”. Även om de alla är samma sak, förlorade Turkiet sitt monopol på namnet på denna kaffebryggningsstil på grund av det osmanska rikets och Turkiets impopularitet.

Turkiskt kaffe - Den ultimata guiden

Turkiskt kaffe – styrkor och svagheter

Men även om turkiskt kaffe kanske inte traditionellt sett har skapat den mest välsmakande bryggningen är det en bryggningsmetod som för närvarande håller på att revolutioneras och omvandlas av specialkaffebranschen, vilket har lett till mer balanserat och smakfullt turkiskt kaffe efter att drycken i århundraden traditionellt sett varit bitter. Den här metoden för att brygga kaffe är dock inte för alla, eftersom den ger en liten mängd intensivt och koncentrerat kaffe som kan vara ganska grynigt eftersom inget filter används i bryggningsprocessen.

Likaväl är det inte alltid lätt att göra eget turkiskt kaffe som faktiskt smakar bra eftersom det efter århundraden av att det traditionellt sett är en mycket bitter dryck. Det finns inte så mycket information ute på nätet för dem som vill brygga kaffe på detta sätt, jämfört med att använda andra bryggmetoder. Därför kan det vara en ganska brant inlärningskurva för den som vill börja brygga turkiskt kaffe.

Är turkiskt kaffe rätt bryggningsmetod för dig?

Det är verkligen inte för alla, och med andra, enklare och mindre bittra metoder för att brygga kaffe som finns tillgängliga är det ingen överraskning att turkiskt kaffe inte är det främsta alternativet på mångas listor när det gäller hur de vill brygga sitt kaffe.

Den här metoden för kaffebryggning kan dock vara en idealisk metod för dig som fascineras av kaffemetoder som är gamla, exotiska och har en rik och betydelsefull historia. Om detta låter som du, kommer du förmodligen att tycka om att ge turkiskt kaffe ett försök.

Om du däremot vill att ditt kaffe ska vara så enkelt och lätt att göra som möjligt, samtidigt som det smakar konstant bra varje gång, är turkiskt kaffe kanske något du inte kommer tycka om. Om du inte gillar sump i ditt kaffe är detta förmodligen en metod du bör undvika eftersom det blir mycket sumpigt och grynigt utan filter. Om du däremot uppskattar en utmaning och en inlärningskurva kan det vara värt att prova att brygga kaffe med den här metoden.

Turkiskt kaffe - Den ultimata guiden

Tips för att få turkiskt kaffe på rätt sätt

Som med alla metoder för att brygga kaffe är det viktigt att alltid börja med kaffebönor som är nyrostade och malda innan man gör turkiskt kaffe. Detta är särskilt viktigt när man brygger med den här metoden eftersom det finns en större risk för överextraktion och bitterhet jämfört med andra metoder. När du har valt rätt kaffebönor ska du tänka på följande för att få turkiskt kaffe på rätt sätt:

 1. Mal bönorna fint: Bönorna för turkiskt kaffe ska malas till ett mycket fint pulver; till och med finare än espressomjöl. Det ska ha en mjölliknande konsistens och ju finare desto bättre. Om du inte kan känna enskilda gryn längre, gör du det rätt.
 2. Hantera förhållandet mellan kaffe och vatten rätt: Medan du normalt använder ungefär ett gram kaffe med 16 ml vatten, är turkiskt kaffe mycket mer koncentrerat och använder ett kaffe/vatten-förhållande på 1:9. Använd en köksvåg för att se till att du får detta rätt och undviker att mala mer kaffe än du behöver.
 3. Hantera vattnet rätt: Förutom att använda filtrerat vatten för att undvika att släppa in ämnen som kan förändra kaffets smak är det viktigt att temperaturen är rätt. Ett turkiskt kaffe ska aldrig nå kokpunkten, men du måste låta det komma väldigt nära. När du brygger kaffet ser du till att det uppstår ett fint skum på toppen av kaffet. Detta sker när kaffeoljorna och luften blandas, men vattnet kokar inte.
 4. Håll dig i minnet att det finns två delar i bryggningen: Den första delen av bryggningen sker i ibriken, och den fortsätter att bryggas i din kopp. Eftersom det inte används något filter, det malda kaffet är så fint och vattnet är så varmt, fortsätter kaffet att bryggas även efter att du har hällt upp det.

Så gör du turkiskt kaffe steg för steg

För att göra ett turkiskt kaffe behöver du:

 • Färskrostade kaffebönor
 • Kaffeekvarn
 • Filtrerat vatten
 • Ibrik
 • Köksvåg. eller kaffeskala
 • Omrörningssked
 • En jämn värmekälla
Turkiskt kaffe - Den ultimata guiden

Metod

 1. Förvärm din spis på en låg-medelhög inställning. För två koppar turkiskt kaffe häller du 120 g vatten i ibriken och maler 14 g kaffe till mycket fin kaffesump innan du häller det i vattnet.
 2. Placera ibriken på din värmekälla och låt den stå i 30 sekunder innan du använder paddeln eller omrörningsskeden för att röra om kaffesumpen i vattnet.
 3. När kaffet värms upp börjar du se små bubblor bildas. Håll noga koll på dessa och om de börjar nå kokpunkten lyfter du ibrik från värmen något för att låta den svalna.
 4. Du bör börja se ett tjockt skum som bildas i ibriken. Låt skummet stiga upp tills det når toppen av grytan innan du tar bort den från värmen.
 5. Häll snabbt upp allt kaffe och kaffesump i dina två koppar. Låt kaffet fortsätta brygga i kopparna och svalna i cirka 2-3 minuter. Kaffegräset kommer också att sätta sig i botten av koppen under denna period.

Turkiskt kaffe är ett intressant alternativ som är värt att prova, även om det kanske inte är den första kaffebryggningsmetod du tänker på. Sök efter var man kan köpa turkiskt kaffe nära mig för att ge det ett försök.

.