en kvinna håller händerna över ansiktet

Varför får kaffe dig att bajsa?

Många människor har upplevt att de plötsligt måste gå på toaletten efter att ha druckit en kopp kaffe. Även om det kan tyckas vara ett märkligt förhållande är kaffe och tarmrörelser ofta sammankopplade. Så varför exakt får kaffe dig att bajsa? Låt oss dyka ner i vetenskapen bakom det.

Effekterna av koffein på kroppen

Koffein är en naturlig stimulans som finns i många drycker, inklusive kaffe. Det stimulerar det centrala nervsystemet och ger dig en känsla av vakenhet och energi. Utöver detta har koffein också en effekt på musklerna i matsmältningskanalen.

När du dricker kaffe triggar koffeinet musklerna i tjocktarmen att dra ihop sig. Dessa sammandragningar kan ge upphov till ett behov av att gå på avföring. Effekten av koffein varierar beroende på individens tolerans, mängden kaffe som konsumeras och blandningens styrka.

Kaffe och kolonens sammandragningar

Kaffe kan få tjocktarmen att dra ihop sig av olika anledningar. Till exempel kan kaffets syrlighet orsaka en ökning av magsyran, vilket kan påskynda matens passage genom matsmältningskanalen. Detta leder till en snabb transport av avfallsmaterial till ändtarmen, vilket resulterar i ett behov av avföring.

Kaffe kan också leda till att den nedre delen av ändtarmen slappnar av. Detta leder till att en ökad volym avföring trycks ner genom ändtarmen, vilket resulterar i en tarmrörelse. Kombinationen av koffein och andra föreningar i kaffe kan stimulera musklerna i tjocktarmen att dra ihop sig, vilket gör det lättare att avföra avföring.

Klorogensyrans roll

Kaffe innehåller olika föreningar som kan påverka matsmältningssystemet. En av dessa är klorogensyra, som finns i stora mängder i mörkrostat kaffe. Klorogensyra har en laxerande effekt och stimulerar tarmrörelser hos användaren.

Dessutom ger klorogensyra en ökad produktion av galla, vilket hjälper till att bryta ner fett i kroppen. Som ett resultat av detta stimulerar gallan matsmältningskanalen, vilket kan orsaka tarmrörelser. Intressant nog har klorogensyra också positiva effekter på den allmänna hälsan, bland annat genom att sänka blodtrycksnivåerna och minska risken för typ 2-diabetes.

Effekten av att dricka kaffe

Frekvensen av tarmrörelser efter att ha druckit kaffe varierar från person till person. Vissa människor upplever ett behov av att avföra direkt efter att ha druckit kaffe, medan andra kan behöva tid innan de får en avföring. Kaffets inverkan på tarmrörelserna kan också bero på personens allmänna matsmältningshälsa.

Personer som har en långsam kolon kan till exempel påverkas mer av kaffets stimulerande laxerande effekt. Andra som lider av matsmältningsproblem som irritabel tarm (IBS) kan få negativa effekter av att dricka kaffe, inklusive kramper och diarré.