Varför gör kaffe mig sömnig?

Varför gör kaffe mig sömnig?

Är du en av dem som kan dricka en kopp kaffe och sedan plötsligt känner dig sömnig snarare än energisk? Det verkar kontraintuitivt – kaffe ska ju göra oss piggare, eller hur? Detta fenomen är dock inte ovanligt och kan bero på en rad olika orsaker. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i vad som orsakar kaffeinducerad sömnighet och diskutera några potentiella lösningar för att hjälpa dig att hålla dig vaken under dagen.

Överkonsumtion av koffein

Koffein är en stimulans för det centrala nervsystemet som hjälper oss att hålla oss vakna och alerta. Kroppens reaktion på koffein kan dock variera från en person till en annan och beror på olika faktorer som genetik, befintliga medicinska tillstånd och den allmänna toleransen för koffein. När en person dricker för mycket kaffe ökar koffeinhalten i blodet, vilket leder till en överbelastning av nervsystemet. Som ett resultat av detta kan man i stället för att känna sig energisk uppleva trötthet, sömnighet och till och med huvudvärk.

Kaffe av låg kvalitet

Kvaliteten på det kaffe du dricker kan också spela en roll för hur det påverkar dina energinivåer. Billiga eller lågkvalitativa kaffebönor kan innehålla mögel eller mykotoxiner som påverkar din hälsa och får dig att känna dig trög. Dessutom kan kaffe som är gammalt, inaktuellt eller bränt ha ett lägre koffeininnehåll, vilket innebär att du måste dricka fler koppar för att få önskad effekt. Följaktligen kan detta leda till överkonsumtion av kaffe och göra att du känner dig trött och utmattad.

Trötthet i binjurarna

Binjureutmattning är ett tillstånd som uppstår när binjurarna i kroppen inte kan producera tillräckligt med hormoner för att reglera stress- och energinivåer. När en person är konstant stressad blir binjurarna överansträngda och blir så småningom utmattade, vilket leder till trötthet, ångest och andra symtom. Att dricka för mycket kaffe kan förvärra binjureutmattning genom att öka stresshormonerna och utlösa en ”kamp- eller flykt”-reaktion i kroppen som så småningom leder till en krasch.

Uttorkning

Kaffe är ett diuretikum, vilket innebär att det ökar urinproduktionen och kan leda till uttorkning om det konsumeras överdrivet. När kroppen är uttorkad påverkar det blodcirkulationen och näringsämnena, vilket kan leda till trötthet och dåsighet. Om du dessutom tillsätter socker eller mjölk till ditt kaffe kan det ytterligare förvärra uttorkningen genom att öka urinproduktionen och orsaka obalans i elektrolyterna.

Sömnbrist

Slutligen är den mest uppenbara orsaken till att kaffe kan göra dig sömnig om du lider av sömnbrist. Även om kaffe kan hjälpa dig att känna dig piggare och mer fokuserad kan det inte ersätta en god natts sömn. Om du inte får tillräckligt med vilsam sömn kan ingen mängd koffein kompensera det. Därför är det viktigt att prioritera sömnhygien och se till att du får minst 7-8 timmars kvalitativ sömn varje natt.