Hur går det till när kaffe produceras?

Hur går det till när kaffe produceras?

Då klimaten i de länder där kaffet odlas ter sig olika, varierar givetvis utförandet av produktionen. I allmänhet så odlas kaffe bäst i länder där temperaturen inte varierar så mycket och där nederbörden är måttlig. Odlingen ska dessutom ske på en höjd på 500–2000 meter över havet för att den ska bli som bäst. Att göra kaffe är en tidskrävande process. Här berättar vi hur kaffe produceras i allmänhet, men vissa skillnader kan alltså förekomma beroende på plats och vilken typ av kaffeböna som odlas.

Hur går det till när kaffe produceras?

Kaffebäret växer i träd och det tar några år innan bäret är moget och redo för skörd. Bären plockas för hand. Antingen så skrapas de av från grenarna, vilket är den snabbare metoden, eller så plockar man en och en. Själva bönan, eller egentligen fröet, gömmer sig innanför skalet och fruktköttet och här finns det två alternativ till att få ut dem. Du kan låta bäret torka i solen ett gäng dagar innan bäret behandlas eller så tar du ut bönorna ganska snart efter att de skördats. Avslutningsvis så poleras bönorna så att det yttre skalet avlägsnas, och sedan skickas de iväg till olika rosterier.

Det är alltså vid rostningen som kaffebönan får sin goda smak och det är längden på rostningen som ger styrkan hos kaffebönan. Ju längre de rostas desto starkare blir smaken. Efter rostning är kaffet redo att malas och det är då som alla smaker kommer fram. Det allra bästa är att mala kaffet själv strax innan morgonkaffet ska tillredas. Då blir smaken som bäst!