Hur kaffet Upptäcktes

Hur kaffet Upptäcktes

Har du njutit till din morgonkaffe och mellan de olika energinivån känt tacksamhet mot den som upptäckte denna magiska dryck? Idag har jag kanske svaret på vem som uppfann kaffet. Så du kan skicka din tacksamhet till rätt person(er).

Hur kaffet Upptäcktes

Historien om unge Khaldi och hans getter

Legenden säger att en ung getherde vid namn Khaldi uppfann kaffet. När han först upptäckte i de etiopiska bergen märkte han att hans getter betedde sig lite konstigt. Istället för sitt vanliga lugn var de väldigt energiska. De var så energiska att de var uppe hela natten. De höll stackars Khaldi vaken hela natten också! Efter att ha upptäckt orsaken till det oväntade såg Khaldi sina getter äta bär från ett okänt träd. Efter att själv ha provat några av bären började Khaldi också dansa full av energi.

Snart nådde ryktet om Khaldi och hans röda bär ett kloster. Där provade en munk som somnade mitt i sina böner bären. När han såg deras effekter skapade han en blandning av bären och skapade den dryck som vi känner till som kaffe.

1400-talet

Det är i alla fall vad legender och populärfolklore berättar. Historiska källor visar också att man dricker kaffe eller känner till kaffeträden i Jemen på 1400-talet. Det var i Arabien som man för första gången rostade och bryggde kaffefrön. De använde dem vanligtvis i sufiska kretsar för att hålla sig vaken under religiösa ritualer, vilket liknar dagens kaffe. Olika berättelser ger olika upptäcktsresande, resenärer och köpmän skulden för att ha fört kaffet till Arabien. Men alla verkar vara överens om att kaffet ursprungligen upptäcktes och transporterades från Afrika i Zeilia-regionen i dagens Somaliland.

Hur kaffet Upptäcktes

1500-talet

På 1500-talet hade kaffet nått resten av Mellanöstern, Persien (dagens Iran), Turkiet och norra Afrika. Så småningom smugglade kryddhandlare kaffe från Mellanöstern från Jemen till Indien, där de första kaffefröna planterades i Mysore. Detta var en viktig händelse eftersom man vanligtvis kokade och steriliserade fröna när man exporterade kaffe. På 1600-talet hade kaffet spridits till Italien och sedan till Europa, Indonesien och slutligen Amerika.

Men även om spridningen av kaffe verkar relativt okomplicerad tog det ett tag innan det fick acceptans hos lokalbefolkningen i Europa. Även om vissa människor drack det mer än andra var de flesta tyska läkare som ordinerade kaffe för magproblem. Andra kallade det ”djävulens bittra uppfinning”.

1600-talet

Den blomstrande handeln mellan Venedig, Nordafrika, Egypten och Osmanska riket förde med sig många varor, däribland kaffe, till den venetianska hamnen. Det finns historier om att när handelsmännen förde det till Venedig 1615 blev det lokala prästerskapet och stadsborna så upprörda att påven Clemens VIII själv var tvungen att blanda sig i. Det sägs att han efter att ha provat lite av den mörka vätskan blev så imponerad att han gav den sitt fulla godkännande.

Trots dessa problem, eller kanske på grund av dem, växte kärleken till kaffe snabbt. Många kaffehus öppnades i alla större städer i England, Österrike, Frankrike, Tyskland och Holland. I England gjorde British East India Company extra ansträngningar för att popularisera drycken. Som ett resultat dök många kaffehus upp i London, varav många finns kvar än idag. Kaffehusen kom att kallas ”penny universities” eftersom man för en penny kunde köpa ett kaffe och delta i ett bra samtal efteråt.

Hur kaffet Upptäcktes

1700-talet

Koffein började ersätta vanliga frukostdrycker, som svag öl och vin. På så sätt började människorna som drack kaffe dagen pigg och energisk. Detta ledde naturligtvis till mer produktiva arbetsdagar. Det holländska Ostindiska kompaniet var först med att importera kaffe i stor skala. Holländarna odlade grödan på Java och Ceylon (dagens Sri Lanka). Den första exporten av indonesiskt kaffe från Java till Nederländerna ägde rum 1711.

År 1712 tog en fransman med sig en kaffeplanta till det franska territoriet Martinique i Karibien. Vid den tiden stod området för det mesta av världens Arabica-utbud. Anledningen var att kaffe klarade sig bra i klimatet och handlades över hela Amerika. Det kaffe som odlades på Saint Domingue började på cirka 50 år stå för 50 % av det internationella kaffeutbudet. Allt kaffe som odlades på plantagerna producerades dock med hjälp av slavarbete. I själva verket var de dåliga arbetsförhållandena den främsta orsaken till den haitiska revolutionen. Kaffeindustrin kollapsade och återhämtade sig aldrig helt efteråt.

1800-talet

I Nordamerika var kaffe inte särskilt populärt direkt. Under revolutionskriget och särskilt efter incidenten med Boston Tea Party ökade dock efterfrågan på kaffe. Så mycket att handlarna var tvungna att hamstra sina knappa förråd och höja priserna dramatiskt. Kaffedrickandet i Nordamerika ökade först efter att 1812 års krig stoppade den brittiska teimporten.

I Sydamerika hade kaffe visserligen introducerats i Brasilien 1727, men tillväxten var långsam tills Brasilien blev självständigt 1822. Därefter röjde de enorma mängder av Amazonas regnskog för att ge plats åt storskaliga kaffeodlingar. Brasilien gick från att inte ha haft någon kaffeexport år 1800 till att exportera omkring 70 procent av världens kaffe år 1910. Andra sydamerikanska länder som Colombia, Guatemala och Venezuela exporterade ytterligare 30 %.

Orsaken till detta var den ökande efterfrågan på kaffe i Nordamerika och Europa under senare hälften av 1800- och 1900-talet. Det ledde i slutändan till att priset på grödan steg. Med Sydamerikas idealiska klimat och bördiga jordmån för stora jordbruk fördrevs många ursprungsbefolkningar från sina hem. Människor lade beslag på deras mark och förslavade dem för att odla kaffe.

Hur kaffet Upptäcktes

Etiska metoder och hållbarhet

Sammantaget kan vi genom berättelsen se hur kaffe gick från att vara en märklig dryck från ett avlägset land till en av de mest konsumerade dryckerna på jorden. Tyvärr gick expansionen så snabbt att många människor utnyttjades och till slut förlorade sina liv och försörjning för att etablera den moderna kaffeindustrin. Därför är det viktigt att inte upprepa tidigare misstag.

Men även om många hyllar och prisar kaffedrycken i sig bör det inte leda till att man exploaterar ursprungsbefolkningens land och folk där den har sitt ursprung. Det är här som specialkaffeebranschen och Era of We hoppas kunna göra skillnad. Med etiska beslut om hur och var inköp sker hoppas Era of We kunna skapa en tid för kaffe som bygger på fullständig respekt. På så sätt kan Khaldi och sufihelgonerna se stolt på sin upptäckt.