Kaffeprovning som ett proffs

Kaffeprovning som ett proffs

Ja, det finns en skillnad mellan kaffe och kaffe, och inte bara i fråga om kvalitet: det finns även en skillnad mellan ett gott kaffe och ett gott kaffe. Vi vet och känner vilket kaffe vi tycker om, men det är svårare att definiera smakerna och aromerna, syran och fylligheten hos ett visst kaffe. För att nå denna nivå behöver vi mycket tålamod och övning. Och naturligtvis mycket uppmärksamhet.

Kaffeprovning liknar vinprovning: till en början går det inte med svängningar. Efter den första klunken kan knappast någon avgöra om vinet kommer från Bourgogne eller Nya Zeeland. Detta gäller även för kaffe. Vi behöver erfarenhet för att känna igen karaktären hos en viss kaffesort.

Kaffeprovning som ett proffs

Kaffeprovning utförs oftast med espresso eftersom de mest intensiva smakerna framträder här, och därför är det lätt att analysera. Vi bör inte använda mjölk, socker eller andra sötningsmedel när vi provsmakar så att vi kan känna smakerna i deras ursprungliga form. Friskhet är också mycket viktigt eftersom den kan förlora mycket av sina aromer och sitt rekreationsvärde på några minuter. Kvaliteten försämras då nästan exponentiellt. Om vi låter espresson stå för länge kommer även creman att sönderfalla. Dessutom påverkar maten vi åt före provningen också smaken i hög grad. Efter godis eller tårta kommer allt att verka bittert. Det är värt att vänta minst 20 minuter efter att ha ätit och se till att skölja med vatten för att neutralisera innan vi börjar konsumera kaffet.

Experten föreslår att man ska smaka i en lugn miljö, utan störande faktorer. Vi måste också vara uppmärksamma på vilken typ av glas vi använder. Det smalare glaset förstärker aromen och smakintensiteten, framhäver de kraftfulla, rostade smakerna, medan det bredare glaset drar uppmärksamheten till de subtila smakerna. Om du vill jämföra kaffen ska du se till att du använder samma glas.

Kaffeprovning som ett proffs

Doft och utseende

Kaffesmakningen börjar med dofterna, ge dig själv tid att njuta av aromerna. Vi bör också undersöka utseendet och cremaskiktet ovanpå kaffet. Lägg märke till kaffets färg, som kan vara guld, brun eller brons, och även opaciteten. Cremans textur – eller hur mycket den fastnar vid koppens vägg – kan berätta mycket. Creman stänger faktiskt aromerna i kaffet, så efter att vi undersökt den flyttar vi bort den från kaffets yta med en liten sked eller smaksked.

Sedan smuttar vi på kaffet, så att alla delar av munnen nås – detta är viktigt eftersom vi känner olika smaker på olika ställen. Lägg också märke till eftersmaken. Du kan också notera upplevelsen medan du smakar, eftersom det senare kan vara en bra referens. I början kan du känna dig lite obekväm, men med tiden kommer du att behärska metoden att smaka om du är tillräckligt ihärdig.

Vad ska man leta efter?

Korpulens: Detta begrepp representerar i grunden densiteten, det mer fylliga kaffet är krämigare, det lättare har en mer vattnig konsistens.

Syra: Den påverkas av rostningen, syra ger kaffet en frisk och livlig smak och framhäver den naturliga söta smaken.

Rostning: Rostning påverkar koffeinhalten, syran och bitterheten i kaffet.

Aromer: Vår näsa hjälper oss med att uppfatta aromer. Vi kan urskilja kaffe med lätt, måttlig och stark arom, och det är förmodligen den svåraste delen av kaffesmakningen att avgöra aromerna.

Kaffe cupping

Vilka smaker kan man upptäcka i kaffet?
Kaffe med en lättare arom har en blommig, fruktig eller citrusliknande doft. Medelstarkt kännetecknas av honungseller spannmålsarom med lätta rostade toner, medan kaffe med stark arom har en kryddig, träig och kakaonatur.

Några exempel på olika smaknyanser:

Blommor
Frisk som blommor, som kan vara uttalade, men aldrig dominerande. doft av kaprifol eller jasmin, som ibland påminner om honung.

Fruktigt vin
I viss mån påminner den om vin, liknar doften av röda frukter som svarta vinbär, vindruvor, jordgubbar, hallon, blåbär, men även andra fruktiga noter finns där som aprikoser, plommon, äpplen, päron eller persikor.

Citrus
Citrus, särskilt citroner, grapefrukt och bergamottaromer. I vissa kaffesorter kompletteras citrusaromen med hög syra.

Honung, majs
Den påminner om bröd, rostat bröd och spannmål, men torkade valnötter, hasselnötter och mandlar är också märkbara.

Kryddig
Framkallar doften av olika kryddor, till exempel kanel, kryddnejlika och kryddpeppar.

Trä
Påminner om doften av torrt trä eller en penna, men doften av drycker som mognat i ek är också märkbar, ibland jämförs den med barrträd och aromatiska träslag som sandelträ.

Kakao
Antydningar av choklad och kakao, det är viktigt att skilja från rostade aromer.

Kaffesommelier är ett separat yrke och inte av en ren slump. Du bör njuta av kaffesmakningen! Oroa dig inte om du inte lyckas i början, om du har tillräckligt med tålamod kommer du förr eller senare att upptäcka kaffets aromer, dofter och konsistens med glädje. Men den största upplevelsen är när du också kan namnge de olika föreningarna och när du vet varför du älskar vissa kaffesorter: på så sätt kommer vi att investera mer medvetet i de svarta dryckerna. Dessa färdigheter kan man hämta på olika kurser, så tveka inte att besöka en av dessa om du vill veta mer om kaffe!