Kaffekultur i det gröna teets land: Japan

Kaffekultur i det gröna teets land: Japan

Vad är det första du tänker på när du tänker på Japan? Förmodligen inte kaffe, eller hur? Personligen skulle jag tänka på sushi, anime och te.

Kaffekultur i det gröna teets land: Japan

Ändå är Japan välkänt som ett land av tedrickare. Kaffe nådde dock Japan ungefär samtidigt som Europa under 1500-talet, och idag importerar landet lika mycket kaffe som Italien.

Omkring år 1900 var många japaner tvungna att lämna sitt hemland för att försörja sig, främst på den amerikanska kontinenten. Många av dem hamnade i Brasilien för att arbeta på kaffeplantagerna. I gengäld levererade Brasilien kaffe till Japan under flera år. Och även om kaffet i sig nådde landet ungefär samtidigt som det nådde Europa var det förmodligen först då som grunden för japanernas passion för kaffe lades.

I dag har Japan sin egen unika kaffekultur och sina egna traditioner.

Kissaten – traditionella kaffehus

Det går inte att prata om Japans kaffekultur utan att nämna Kissaten. Kissaten är Japans traditionella kaffehus, där tiden verkligen stannar upp. Den äldsta Kissaten finns i Tokyos Ginza-distrikt och öppnade sina dörrar för kaffedrickare 1911.

Som små barer i Japan drivs Kissaten ofta av en enda person eller ett par. Följaktligen är de rumsligt ganska små, men på något sätt desto mysigare.

Helt olikt de stora kaffekedjorna skiljer sig Kissatens utrustning i grunden från alla andra, eftersom stilen på inredningen i regel helt enkelt motsvarar ägarens smak.

Om kaffet är det många ägare som sätter ihop en individuell kaffemeny med bönor från hela världen. De rostar också ofta kaffet på plats precis innan de brygger det, medan manuella bryggmetoder som Nel Drip föredras.

Den sista touchen är förstås musiken. Eftersom Kissaten är platser med en avslappnande atmosfär hör du ofta jazz- och bossa nova-ljud när du kommer in. Generellt sett representerar Kissaten den sanna innebörden av lugn för japaner, eftersom de är en verklig fristad där stadens liv och rörelse försvinner.

Landet med kaffe på burk

Men Japan skulle inte vara Japan om det inte fanns kaffeautomater. Det finns automater i nästan hela landet på hela den japanska övärlden.

Som du kanske har gissat finns det kaffedoser i varje automat. Men det som är unikt i Japan är att man kan välja mellan kallt och varmt burkkaffe. Man kan undra om kaffe från burk hör hemma under paraplyet ”kaffekultur”, men det faktum att det var japanerna själva som uppfann det allra första kaffet på burk visar hur mycket de älskar kaffe.

man in vehicle serving coffee

Kaffeekedjor och specialkaffe i Japan

Starbucks första utländska varumärke öppnade i Tokyo och det var ingen tillfällighet, eftersom den populära kaffekedjan kände till Japans kärlek till kaffe. Detta var en av de första internationella kaffekedjorna som öppnade i Japan, följt av andra som Costa Coffee och Blue Bottle Coffee.

Dessa kedjor har blivit hippa och är särskilt populära bland unga japaner. Spridningen av dessa ökar antalet djupa kaffeälskarna i landet, men ibland sker det på bekostnad av den traditionella Kissaten.

Specialitetskaffe har också nått Japan, och små kaféer växer fram, där man lägger vikt vid varje enskilt steg i kaffeberedningsprocessen. Dessa butiker tillhör inte stora franchiseföretag utan säkrar sin marknadsandel genom hög kvalitet och den ofta minimalistiska, hippa miljön.

I Japan är gott kaffe nästan alltid liktydigt med filterkaffe som hälls upp manuellt. Sifonmetoden med lågt tryck, som fortfarande var den vanligaste metoden för att brygga kaffe i Japan i slutet av 1800-talet, är fortfarande en av de mest populära bryggningsmetoderna.

Att använda en maskin för att göra kaffe strider alltså mot den japanska idén om mästerskap, men specialkaféer har börjat förändra den idén i takt med att allt fler japaner har börjat njuta av en perfekt espresso.

Kaffekultur i det gröna teets land: Japan

Specialty Coffee Association of Japan

Inom ett bevis på specialkaffets framväxt i Japan grundade branschmedlemmar 1987 Gourmet Coffee Association of Japan. Tolv år senare bytte organisationen namn till Specialty Coffee Association of Japan (SCAJ) och höll den första världskonferensen och utställningen för specialkaffe i landet.

I dag representerar SCAJ Japans specialkaffegemenskap och organiserar ett stort antal aktiviteter, initiativ, seminarier, utbildningsverkstäder och, naturligtvis, tävlingar! Några av tävlingarna är bl.a:

  • Japan Barista Championship
  • Japan Siphonist Championship
  • Japan Latte Art Championship
  • Japan Cup Tasters Championship
  • Japan Coffee in Good Spirits Championship
  • Japan Coffee in Good Spirits Championship
  • Japan. Coffee Roasting Championship
  • Japan Brewers Cup

Alla vinnarna representerar Japan i de årliga kaffetävlingarna i världen och hittills har de uppnått mycket goda placeringar.

Sluttliga tankar om kaffe i Japan

Som du kan se förenar den japanska kaffekulturen många element, såsom tradition, innovation, automatisering, modernitet, avkoppling och nyfikenhet.

Och en sak till: Japanerna vet att det är meningslöst att leta efter framgång. Om du älskar ditt hantverk och alltid söker efter sätt att förbättra dig kan framgången komma till dig.

Inte illa för ett te-land, eller hur?

.