Caffé americano inte så amerikanskt kaffe som man kan tro

Caffé americano inte så amerikanskt kaffe som man kan tro

Caffé Americano är en kaffedryck som syns på menyerna ganska snart vi lämnar landet. Den är inte så vanlig i Sverige, men många gånger den kaffedrycken vi väljer när vi är utomlands och önskar ett kaffe som är mest lik vår älskade kopp bryggkaffe. Caffé Americano betyder amerikanskt kaffe på italienska, men hur amerikansk är den egentligen? Ja, inte så amerikansk som man skulle kunna tro.

Caffé americano inte så amerikanskt kaffe som man kan tro

Caffé Americano föddes under andra världskriget

Själva drycken uppstod i Italien och Frankrike, och alltså inte i USA vilket man först skulle kunna tro. Under andra världskriget när många soldater från USA var i Europa så spädde de ut sin espresso med hett vatten för att på så vis få ett kaffe som liknade det som de drack hemma i USA. Amerikanerna är för oss lite kända för att servera väldigt svagt kaffe, åtminstone i våra mått mätt. Grejen med att spä ut sin espresso med hett vatten kom att bli en given kaffedryck på menyerna och fick därmed namnet Caffé Americano. Efter att soldaterna lämnat Europa etablerade sig drycken också starkt i USA.

Espresso med varmt vatten

Kort och gott så tillreds en Caffé Americano på espresso och varmt vatten. Då får man samma styrka som bryggkaffe men med lite annorlunda smak tack vare espresson.

Det som gör denna kaffedryck så bra och lätt att tycka om är alla de variationer som finns vad gäller proportioner. Drycken kan göras på en enkel espresso och med mer vatten eller med en dubbel espresso och med mindre vatten. Eller hur man nu än önskar få sin Caffé Americano. Detta gör att många kan njuta av en Caffé Americano då man kan få den lite som man vill. Den bemöter alla typer av smaker vad gäller styrka på kaffet.

Caffé americano inte så amerikanskt kaffe som man kan tro

Iced Americano

Under de varma årstiderna är det många som föredrar att dricka iskaffe, för att på så vis stilla sitt kaffesug när en rykande varm kopp kaffe inte är särskilt lockande. Då kan man dricka en Iced Americano om man inte vill ge upp sitt älsklingskaffe bara för att det är sommar.

Tillredningen är densamma som en vanlig Caffé Americano, men istället för att hälla varmt vatten i den nyligen tillredda espresson så häller man kallt vatten och adderar några isbitar på slutet. Och så har man en Iced Americano.

Håll isär liknade kaffedrycker

Det finns ett par kaffedrycker som liknar Caffé Americano, men som ändå ska särskiljas från varandra. Dessa kaffedrycker är:

• Caffé Lungo – Lungo är en lång espresso, lite som en Caffé Americano men istället för att addera varmt vatten så brygger man espresson på allt vatten, och dessutom så är en Lungo vanligtvis mindre i mängden än vad en Caffé Americano är.

• Long Black – en Long Black är också mycket lik Caffé Americano, men här är det ordningen av vilken ingrediens som ska ner i koppen först respektive sist som skiljer dem åt. I en Long Black så hälls espresson ner i det heta vattnet i stället för tvärtom som i en Caffé Americano. Long Black är en vanligt förekommande kaffedryck i Australien och Nya Zeeland.