Guldrutan anrikt kafferosteri i Hälsingland

Guldrutan anrikt kafferosteri i Hälsingland

Guldrutan är rosteriet som snart funnits i 70 år vilket är en merit. Det finns mycket smak och kärlek i kaffet som Guldrutan rostar med en indirekt metodik.

Det som kännetecknat Guldrutan ända sedan starten i specerieaffären i Hälsingland, är kärlek och stor passion. Passionen för att hitta det perfekta kaffet. Ni kaffeälskare vet hur komplicerad en sådan resa är. Börje blev så tagen i kafferostning att han helt satsade på det genom sitt liv. I Söderhamn där Börje bodde blev Guldrutan snabbt känt för sin höga kvalité. Själva namnet Guldrutan blev det genom en slump. Börje behövde kartonger till sitt kaffe, de enda kartongerna hade kvar var med texten Guldrutan och det tog Börje plus namnet.

Börje jobbade med Guldrutan hela sitt liv ända tills han somnade in vid åldern 87år. Men inte ens på sjukhuset gav han upp med att sälja sitt omtyckta kaffe. Patienterna fick möjligheten att direkt från kaffekungen vilket säger en hel del om passionen som Börje hade för kaffe.
Guldrutan har alltid varit ett familjeföretag och både barn till Börje och barnbarn jobbar på det kända kafferosteriet.

Guldrutan är inget kaffe som man direkt hittar i de vanliga livmedelshandlarna utan man får bege sig till t.ex NK eller beställa via nätet. Under 70 år så har det mest varit restauranger och cafeér som kunnat köpa in kaffet. En av deras produkter är en väl designad burk med en guldsked och den är riktig fint genomarbetad. Guldrutan har även genom åren varit med i olika fina tillställningar som t.ex magasinet Connossur och i tv tillsammans med Lill Babs och Maria Montazami.

Indirekt rostning

Guldrutan har tagit fram en unik metod att rosta bönor på som de kallar för indirekt rostning. Det började redan 1946 att använda sig av metoden och det är inte mycket som är förändrat i den sedan dess. Själva konceptet och målet med indirekt rostning är att få fram rostningsprocess som ger bättre smak till kaffe men även som är hälsosammare än andra rostningsmetoder.

Rostningen av kaffebönorna sker i lägre temperatur (186 grader) än vanligt, som tar ca 3 ggr så lång tid som en vanlig direktrostning. Det gör att man inte heller kan produceta volymer snabbt. Andra anledningar till att metoden är bättre är att man inte använder förbränningsgaser som följer med när man blåser in den varma luften mot kaffebönorna. Genom den indirekta rostningen så ser man även till att man inte bränna den värdefulla kaffeoljan som finns i kaffebönorna och som avges när man rostar dessa.

Val av kaffebönor

Guldrutan har valt ett sortiment arabicabönor från Syd amerika med en speceillt typ av terräng. Inga bekämpningsmedel får användas för de odlare som levererar till Guldrutan vilket ställer stora krav på terrängen som bönorna växer i. För att försäkra sig om att smaken inte har för stora variationer så använder man bönor som har lagrats i ca 3 månader och sedan blandar man gamla och nya bönor.

Utbudet av kaffeblandningar

Utbudet av olika typer av kaffeblandningar är begränsat hos Guldrutan och vi tror det är bra för att kunna vidhålla så hög kvalite som möjligt för de produkterna som de har.

0
0