Café au lait en fransk kaffetradition

Café au lait en fransk kaffetradition

Den franska kaffedrycken Caffé au Lait är en trogen dryck i dess hemland där den vanligtvis dricks till frukost. Caffé au Lait betyder kort och gott, och kanske inte helt oväntat, kaffe med mjölk. Det är också precis så kaffedrycken serveras. Sedan om den görs på espresso, bryggkaffe, varm eller kall mjölk skiljer sig dock åt från plats till plats.

Café au lait en fransk kaffetradition

Hur en Caffé au Lait serveras i Frankrike

Även om Caffé au Lait serveras och tolkas olika så finns det ett regelrätt tillvägagångssätt i Frankrike. När du beställer en Caffé au Lait där så kommer du med största sannolikhet att få en espresso med varm, ångad mjölk, alternativt så byts espresson ut mot starkt bryggkaffe. Drycken serveras med lika delar kaffe som mjölk. Ibland kan även den varma mjölken serveras vid sidan av kaffet i en liten kanna och du får då dosera mängden mjölk själv.

En traditionell Caffé au Lait serveras också utan någon skummad mjölk, vilket annars skulle göra den mer lik en Cappuccino. Det är heller inte helt ovanligt att en Caffé au Lait i Frankrike serveras i en särskild skål alternativt en stor kopp. Men detta beror också lite på var du hamnar.

Café Créme – en kall variant av Caffé au Lait

Caffé Créme är en fransk iskaffe och ett kallt alternativ till Caffé au Lait, som gör sig utmärkt under det mera varma halvåret. En Caffé Créme görs på starkt kaffe som fått svalna där sedan kall mjölk och lite socker adderas.
När Caffé au Lait kom till Sverige

Caffé au Lait gjorde sitt intåg till Sverige under 1980-talet i samband med att mjölkproducenterna ville öka mjölkkonsumtionen i Sverige som på senare tid hade stannat upp i takt med att allt fler dryckesalternativ blev tillgängliga. Det var ockås av samma anledning som Caffé Latten kom till Sverige, vilket vi berättar mer om i ett tidigare inlägg om just Caffé Latte.

Du kanske minns den logotyp som under en tid under 1980-talet syntes på bland annat koppar och på andra ting i affärer och på caféer? Loggan hade texten ”Café au Lait” som stod skrivet i färgerna rött, vitt och blått. Ja, precis som färgerna i den franska flaggan Trikoloren.

Med kampanjen ville man locka och inspirera människor till att börja dricka Caffé au Lait, som under denna tid i Sverige bestod av bryggkaffe med mjölk då espressomaskiner inte var så vanligt på caféer under denna tid. Café au Lait välkomnades och blev en allt vanligare dryck i Sverige.

Café au lait en fransk kaffetradition

Caffé au Lait och Caffé Latte

Ur många aspekter så är Caffé au Lait och Caffé Latte väldigt lika. Båda betyder kaffe med mjölk och innehåller båda kaffe, främst espresso, och varm mjölk. Men de ska ändå hållas isär och inte blandas ihop.
Det är exempelvis inte helt ovanligt att en Caffé Latte har ett tunt lager skum på toppen, vilket inte är fallet med en Caffé au Lait. Där är det bara varm mjölk som gäller. Och som vi nämnde så serveras Caffé au Lait i en skål eller en större kopp i porslin vilket också skiljer dryckerna åt. En Caffé Latte serveras vanligtvis i ett högt glas. Utöver dessa skillnader så är annars stora skillnaden att den ena är fransk och den andra italiensk.