Allt du behöver veta om koffein

Allt du behöver veta om koffein

Koffein finns i kaffe, te, energidrycker och det finns många myter om koffein. Så vi tänkte att du ska få lära dig allt som är värt att veta om koffein.

Allt du behöver veta om koffein

Koffein har brukats av folk i årtusenden och finns i en mängd olika drycker även mat. Choklad kanske ni inte visste innehåller koffein? Koffein är lagligt att inta och ofta så har man inte direkt någon restriktion i köpet av koffeinhaltiga drycker, en del energidrycker har åldersgräns men inte t.ex kaffe eller te.

Koffein är beroendeframkallande

Koffein stimulerar det centrala nervsystemet med effekter som gör att vi känner oss pigga och ökad ork. Det finns även biverkningar när effekten upphör. Koffeintolerans byggs upp snabbt i kroppen. Även vid små mängder som 100 mg så kan man bli beroende av koffein om man har en rutin på intagen dvs ca 1 kopp kaffe om dagen. Slutar man så kan man få biverkningar som t.ex trötthet, huvudvärk m.m dessa sitter i normalt i några dagar men oftast inget som medför en skadlig riskt.

Doktorer världen över anser att koffein ger ett milt beroende i förhållande till t.ex tyngre droger där abstinens kan sitta i veckor och ibland i månader.

Allt du behöver veta om koffein

Skadliga effekter av koffein

Mer än 4 koppar kan orsaka en för tidig död

i en klinisk studie visade det sig att dricker man ca 4 koppar om dagen så kan det förkorta livet. Desvärre när man grävde lite i om koffeinet kunde verkligen vara så skadligt så visade det sig att de som var med i den kliniska studien också var till stor del rökare och hade dålig fysisk form.

Koffein ökar intaget av sockerhaltiga drycker

En av matindustrins hemligheter ligger i vilken effekt koffein har på att omsätta andra sockerhaltiga drycker. Intaget av koffein ger ofta en större sug att dricka dessa.

Koffein kan öka blodtrycket

I en undersökning så gav man testgrupper ca 250 mg koffein (ca 2 starka koppar kaffe) och resultatet visade att koffeinet höjfer blodtrycket i ca 2-3 timmar efter intaget av koffein. Även om man minskade dosen till ca 160 mg så ökade blodtrycket på de som var med i studienn.

Ökad risk för hjärtattack för unga

Dr. Lucio Mos visade på ett resultat om de som har högt blodtryck i en ung vuxen ålder riskerar även att kunna få ökade rikser till hjärtattack om de konsumerar ca 4 koppar kaffe om dagen.

Koffein kan orsaka inkontinens

Universitet vid Alabama visare på att kvinnor som intar höga halter koffein varje ökar riskerna med ca 70% för att få inkontinens.

Koffein kan orsaka dålig matsmältning

De som ofta dricker drycker med koffein eller intar koffein på något annat sätt brukar få problem med magen. En effekt är dålig matsmältning en annan är en s.k sur mage.

Koffein kan orsaka huvudvärk

Koffein och smärtstillande är ofta en bra kombination för att bli av med huvudvärk men i många fall kan orsaken till huvudvärk vara just en högre dos koffein. De som lider av migrän bör vara försiktiga med koffein då det ofta är en trigger till migrän.

Koffein kan vara orsak till missfall

I en ny studie så visade sig för både män och kvinnor att en konsumption av ca 2 koppar kaffe om dagen kan leda till missfall.

Koffeinallergi

Yes givetvis går det att vara allergisk mot koffein eller s.k överkänslighet. Suymptomen är ofta utslag eller smärtor. I vissa fall får personer affilaktiska chocker, via ett enkelt pricktest kan se om man är koffeinallergiker.

Ökad oro och ibland depression

Koffein kan leda till äkad oro och även depressioner för en viss typ av människor. I en studie från 2013 så upptäckte man att personer med den s.k A2a genen har en ökad risk för oro och depressioner i kombination med koffein. Deltagarna fick 150 mg av koffein (ca 1,5 kopp kaffe) och redan i en sådan liten mängd så kände de av oron. I vissa fall fick även deltagarna panikattacker.