Åre kafferosteri en pärla med stor passion

Åre kafferosteri en pärla med stor passion

Egentligen är det väl naturligt att ett utav Nordens bästa kafferosterier ligger i Åre? Eller kanske inte…men som med alla bra historier så är slumpen en av de viktigaste ingredienserna för att förstå hur man har kunnat bli en av de bästa kafferosterierna i Sverige.

Åre rosteri är ett ungt bolag som startades 2007 av Eva Gefvert Nordell och Per Nordell. Det här är här slumpen kommer in, för Per var med och guidade några amerikaner som beklagade sig på att det inte fanns bra kaffe i Norden. De undrade även var alla små rosterier fanns. Det är underligt att ett folk som dricker 3 koppar i snitt om dagen inte fått upp ögonen för riktigt bra kaffe. Men med klagosång finns behov och det var där Per fick ideén till att starta ett av Sveriges bästa kafferosterier.

Passion för det perfekta kaffet hos Åres kafferosteri

Ok så från att ha berättat om idén till Eva så körde igång, dock hade de inte så mycket kunskaper om att rosta kaffe. Men Åre kafferosteri skulle bli en stor härlig fläck på Sveriges karta med mål att servera folket kvalité genom varje kopp kaffe. Både Eva och Per var tvungna till att jobba med lite andra saker för att täcka inkomsten medans de byggde upp Åres kafferosteri. Det berättar mycket om deras ambitionsnivå och tålamod. Det är inte enkelt att vara småföretagare i Sverige (vilket det borde..) där man får slita 70 timmar i veckan och där man måste tänka på allt som rör försäkringar, pension, semester m.m

När de beslutade att starta rosteriet tog Eva reda på så mycket som hon kunde om hur man rostar kaffe under ca ett års tid. Idag är Eva rostmästare på bolaget och bestämmer det mesta när det gäller smakprofilerna.

Hur smakar en kopp kaffe från Åre Rosteri?

Åre Rosteri har en smakprofil på kaffet som är lätta och lite söta till smaken. Det går tvärtemot brukskaffet som är vanlgit på en arbetsplats. Desa är ofta överrostade och man döljer dålig smak från bönorna med den lite brända smaken. Passionen när de serverar i sin Kabinbar är att kunna få människor hur bra kaffe ska smaka. Ni som någon gång har smakat riktigt specialkaffe vet hur mycket fler aromer man kan känna på smaklökarna och hur värt det är att ställa om från standardkaffet.

Åre rosteri har några riktigt fina utmärkelser

Vad kan man åstadkomma i en liten by som Åre? Givetvis mycket om man bara vill. Per har lyckats placera sig på elfte plats i World Barista Championship efter storvinst i Sverige. Per ingår även i Svenska Baristalandslaget.

Eva briljerade även på Best Roast och Best Spresso i World Roaster Cup. Även som Jury i Honduras Cup of Excellence, Brasiliens Cup of Excellence och Guatemalas Cup of Excellence.

Kabinbaren en del av Åres Rosteri

Eva och Per har även under en tid drivit Kabinbaren där man kan få sig en riktigt god kaffe tillsammans med olika typer av bakverk. De har även Åre Kafferosteri- Torgbaren som ligger på Åre torg.