vit keramikmugg fylld med kaffe nära brun jacka

Är kaffe bra för levern?

Ta reda på hur kaffe påverkar leverns hälsa – och hur mycket du bör dricka.

Kaffe och fet lever

Kaffe är en av världens mest populära drycker. Det har lett till att många forskare har undersökt hälsoeffekterna av en vana vid kaffe. På det hela taget är studierna goda nyheter för leverns hälsa.

Icke-alkoholisk fettleversjukdom uppstår när extra fett byggs upp i levercellerna. Den drabbar en av fyra personer, främst de som är överviktiga, har diabetes eller högt kolesterol. Med tiden kan den orsaka skrumplever eller ärrbildning i levern. Denna ärrbildning kan leda till levercancer eller leversvikt.

Men forskning visar att personer som dricker mycket kaffe har en lägre risk att utveckla icke-alkoholisk fettleversjukdom.

Kaffe verkar skydda personer som redan har leverproblem. Det finns bevis för att kaffe är fördelaktigt för personer med hepatit C, ett virus som infekterar levern och kan leda till skrumplever och levercancer.

Hos personer som redan har icke-alkoholisk fettleversjukdom minskar regelbunden kaffedrickning oddsen för att utveckla skrumplever. Och bland personer som har skrumplever är det mindre sannolikt att de som dricker mer kaffe dör av sjukdomen.

Är koffeinfritt kaffe bra för levern?

En stor del av kaffets positiva effekter på levern kommer från den höga dosen. ”Du måste konsumera vanligt kaffe – inte koffeinfritt – dagligen för att få leverfördelarna. Det finns något i koffeinet som är nyttigt för levern.”

Det finns även andra fördelaktiga ingredienser. Kaffe innehåller antioxidanter och andra föreningar som alla spelar en stor roll för att minska leverinflammation.

caffe latte i vit keramikkopp bredvid silver och svart bärbar dator

Rekommendationer om kaffe för leverns hälsa

Hur mycket kaffe ska du dricka? I det här fallet är mindre inte mer.

Vi rekommenderar minst tre koppar varje dag för att förebygga leverproblem. Och om du har hepatit eller fettleversjukdom kan ännu mer – så mycket som fyra, fem eller till och med sex koppar per dag – vara till hjälp.

Det är dock inte alla som kan hantera så mycket kaffe utan att studsa mot väggarna (eller värre). Det kan utlösa huvudvärk, svårigheter att börja sova, ångest och nervositet hos vissa personer.

Om du har oregelbunden hjärtfrekvens eller andra hjärtproblem kan överdrivet kaffe vara farligt. Kaffe kan också orsaka problem om du har lungcancer. I sådana fall bör du hålla dig borta tills du pratar med din läkare för att få råd.

Om du kan dricka kaffe utan problem, skippa grädden och sockret. Eftersom personer med fettleversjukdom ofta har problem som diabetes och fetma är det särskilt viktigt att inte tillsätta extra fett och socker i kaffet. Svart kaffe är bäst. Om du bara inte klarar av att dricka svart kaffe kan du byta ut socker mot konstgjorda sötningsmedel. Tillsätt skummjölk eller växtbaserad mjölk i stället för grädde.

Är kaffe bra för levern?

Hur man får en hälsosam lever

Att dricka kaffe är bara ett sätt att hålla levern frisk. Men det är också är viktigt att vaccinera sig mot hepatit A- och hepatit B-virus, som båda skadar levern.

En hälsosam kost är också avgörande. ”Levern är det första organet som metaboliserar den mat vi äter. Om vi äter mycket mat med mycket socker och mättat fett kan det leda till fettlever. Och självklart kan tungt alkoholdrickande skada levern permanent och leda till skrumplever.

Kaffe är dock inte någon mirakelhjälp. Det kommer inte att vända leversjukdom helt och hållet eller upphäva de skador som orsakats av överdriven alkoholkonsumtion. Men det kan vara ett läckert och tillfredsställande steg mot en gladare lever.