Caffé romano en klassiker med twist

Caffé romano en klassiker med twist

Caffé Romano har sina rötter i espressolandet Italien, och är en enkel espresso med en liten twist. Kaffedrycken uppstod tack vare en gammal rengöringsteknik av koppar i huvudstaden Rom, och är idag en av alla de varianter av espressodrycker vi kan beställa på ett café. Caffé Romano tillhör dock inte en av de vanliga beställningarna, och kanske känner du inte ens till den. Så låt oss berätta lite mer om denna espresso med twist och lova att du sedan ger den ett försök. Vi tror inte du kommer ångra dig!

Caffé romano en klassiker med twist

Hemligheten bakom en Caffé Romano

Vad är då denna twist vi snackar om som utgör en Caffé Roman? Den ”hemliga” ingredienser är citron.

När espresson tillretts så toppar man espresson med en liten bit citron. Hur citronen serveras till espresson skiljer sig från recept till recept. Men det vanligaste är att man adderar en tunt skuren bit citronskal i spiralform på toppen av espresson. Somliga väljer att gnugga citronen i botten av koppen och längs med kanterna innan espresson hälls ner i koppen, för att på så vis få en tydligare citronsmak.

I andra recept så lägger man i en hel skiva citron i koppen, och du kan också välja att pressa några droppar citronsaft över den nybryggda espresson för att på den vägen få fram en härlig citronsmak. Prova dig fram och se vad du gillar bäst.

Varför citron?

Ja, varför blev det just citron som kom att spela nyckelingrediensen i en Caffé Romano? Förr så använde man nämligen citron för rengöring av koppar. Metoden härstammar från Rom där denna steriliseringsmetod inspirerade till skapandet av denna kaffedryck.

När man rengjorde kopparna på detta vis så efterlämnade det en härlig smak av citron till nästa kopp kaffe. Och det var så Caffé Romano fick sin plats bland de olika varianterna av espresso vi idag kan välja bland.

Caffé romano en klassiker med twist

En bra Caffé Romano kräver en bra espresso

En Caffé Romano är i grunden en enkel espresso, så för att den ska bli så trevlig som möjligt att avnjuta så krävs det att man tillreder en riktigt bra espresso. Vi berättar mer om själva espresson i ett tidigare inlägg (länk), där vi bland annat beskriver de viktiga momenten i att tillreda en bra espresso. Där får du också läsa en steg-för-steg-guide i hur du gör en espresso.

Det viktiga är i alla fall att när en espresso tillreds så gäller det att temperatur och tryck är jämt under tillredningen. Kaffebönorna ska vara ytterst fint malda, där det varma vattnet (runt 90-96 grader Celsius) pressas genom det kompakta lagret av de finmalda kaffebönorna. Varför man pressar ihop det malda kaffet till en kompakt massa är för att vattnet inte ska åka igenom för fort.

För att de olika faktorerna verkligen ska fungera gäller det att man har en bra espressomaskin. Ja, mycket hänger faktiskt på att maskinen är bra och i det här fallet vinner man på att införskaffa en dyrare variant espressomaskin. Men som sagt, läs mer om espresso i ett av våra tidigare inlägg.

Caffé romano en klassiker med twist

Att göra en Café Romano

Som du kanske förstår så är Caffé Romano ingen komplicerad kafferdryck direkt, men det gäller som sagt att espresson är bra om du vill få till en bra Caffé Romano. Så, processen:

1. Tillred en espresso i världsklass som hälls ner i koppen.
2. Toppa med citronskal, en skiva citron eller några droppar citronsaft.

Eller:

1. Gnid insidan av koppen med citron och även längs med kanterna. Ungefär som att du skulle rengöra den.
2. Tillred en espresso i världsklass och häll ner i koppen.
3. Toppa eventuell med ett citronskal för dekoration.

Det hela kan avslutas med lite socker för den som önskar. Varsågod, där har du en Caffé Romano!