Cappuccino en av de populäraste kaffedryckerna

Cappuccino en av de populäraste kaffedryckerna

Cappucinon. En trevlig kaffedryck som med åren har blivit alltmera populär och dricks på caféer över hela världen. Vad vet du egentligen om denna väldruckna kaffedryck? Lås oss berätta lite mer om Cappucinon, hur du gör en och hur dess resa sett ut från att ha skapats till att bli en av de populäraste kaffedryckerna. 

Cappuccino en av de populäraste kaffedryckerna

Att göra en Cappuccino

 Cappuccino görs kortfattat på lika delar espresso, ångad mjölk samt skummad mjölk. Beställer du en cappuccino kommer processen av att göra den se ut ungefär så här:

  1. En stark espresso förbereds och hälls först ner i botten av koppen.
  1. Sedan förses koppen med lika stor mängd ångad, varm mjölk. När mjölken ångas handlar det om att få till en prefekt konsistens. Detta får man genom att förse mjölken med små, små luftbubblor vid uppvärmningen. Luftbubblorna bidrar till att skapa den krämiga konsistensen som vi så gärna vill ha.
  1. Det hela avslutas med det skummade lagret av mjölk som uppstår när mjölken ångas. Mängden här är lika stor som övriga ingredienser, och så har du en Cappuccino!

Vill du twista till din Cappuccino kan du strö över lite kakao, kanel eller kardemumma på toppen av skumberget.

Cappuccino en av de populäraste kaffedryckerna

Lite kort om Cappucinons historia

Namnet Cappuccino säger man är inspirerat av den in italienska Capuchinordens munkar. Ordet Cappuccino betyder huva på italienska och ska referera till munkarnas kläder som är längre, klänningsliknande dräkter i brunt med huva och ett vitt repliknande skärp som knyts runt midjan. Varför drycken associerar till munkarnas kläder är för att färgen på dräkten liknar den som kaffedrycken har – vit och brun, och därav namnet Cappuccino.

Men hur började det hela? Hur föddes Cappuccinon som kaffedryck? Man kan läsa om myten som säger att den redan uppstod i slutet av 1600-talet i Italien av en munk från Capuchinorden. Då endast i form av kaffe med socker. Däremot så anses Cappucinon vara en senare uppfinning som uppstod i Wien i början på 1800-talet, men namnet kapuziner. I alla fall så liknar den mer den vi dricker idag. Alltså med kaffe, varm mjölk och skummad mjölk.

I takt med att espressomaskinen bredde ut sig i Italien under 1940-talet utvecklades drycken samt att namnet Cappuccino etablerade sig. Idag dricker vi Cappuccino flitigt på flera hålla runt om i världen.

Cappuccino en av de populäraste kaffedryckerna

Att dricka en Cappuccino

Här hemma i Sverige dricker vi mycket Cappuccino och den är tillsammans med Caffe Latte en våra favoriter bland kaffedryckerna. Ja, vid sidan av en slät kopp bryggkaffe såklart som för många är viktig i synnerhet på morgonen.

I Sverige, och i många andra länder, så dricks Cappuccinon när som helst på dagen. Och så ser det ut i många andra länder också. Men till en början så var Cappuccinon främst till för att drickas till frukost. Särskilt då i Italien och vissa andra länder i Europa. Med tiden har detta inte blivit lika viktigt, men i Italien står många fortfarande fast vid att en Cappucino endast ska drickas på förmiddagen, fram till ungefär kl. 11. Efter det så är det främst en espresso i farten som gäller. Därmed får man räkna med att en kypare kanske lyfter något på ögonbrynen