Kaffeproduktion i Mexiko

Kaffeproduktion i Mexiko

Mexico City en storslagen kaffestad

Huvudstaden är en livlig metropol. Med en befolkning på 21 miljoner invånare är den en av världens största städer. Många konstnärer, målare, skulptörer och författare bodde och arbetade här (Frida Kahlo, Diego Rivera eller till och med Octavio Paz, för att nämna några). Huvudstaden är dock inte bara känd för sin kultur, utan även för sin arkitektur och unika atmosfär.

Kaffeproduktion i Mexiko

Portal of Awareness bevisar väl att vardag och konst, storstad och natur, traditionellt och innovativt inte bara samexisterar utan också kan skapa något nytt, fascinerande och riktigt tjusigt.

Portalen består av sammanlagt 1497 kaffekoppar, och på ramarna som håller kopparna löper rankor uppåt, vilket gör att gradientinstallationen blir ännu mer speciell. Portal of Awareness uppmärksammar uppfattningen att även de mest vardagliga föremålen kan bli konstverk när man tänker på dem på ett annat sätt.

Kaffeproduktion i Mexico

Mexiko är ett av världens största kaffeproducerande länder. Kaffeproduktionen är koncentrerad till de centrala och södra delarna av landet. Klimat- och markförhållandena är oftast gynnsamma för Arabica-sorterna. Altura, Liquidambar MS och Pluma Coixtepec är de viktigaste. Kaffet kom från Antillerna till Mexiko på 1700-talet, kunde varken i slutet av århundradet, det har exporterats i stora mängder. Kaffeplantagerna började spridas snabbt under 1900-talet, och 1982 hade nästan 500 000 hektar planterats med kaffebuskar. Kaffeodling blev en primär försörjningskälla för miljontals människor.

Sortering av kaffebönor

För att öka produktionen skapade den mexikanska regeringen ett kaffekontor, som fram till 1989 försökte få mer mark att delta i produktionen, samtidigt som det höll priserna höga. Därefter gav regeringen upp kontrollen över kaffeproduktionen för att uppfylla förväntningarna från finansiella organisationer som Världsbanken. Samma år upphävdes det internationella kaffeavtalet, där kaffeexporterande länder kom överens om kvoter för att stabilisera kaffepriset. De två händelserna ledde till utvecklingen av kaffekrisen i Mexiko: överproduktionen har bara ytterligare komplicerat kaffeodlarnas hopplösa situation på grund av kraschen.

Kaffeproduktion i Mexiko

Krisen nådde sin kulmen mellan 1999 och 2003, odlarna förlorade 65 procent av sin tidigare inkomst, dessutom framkallade svårigheterna allvarliga sociala och ekonomiska problem i landet. kunde inte heller underhålla odlingarna ordentligt, så kaffekvaliteten började också försämras. Den mexikanska kaffeexporten var som lägst 2005, sedan dess har exportvolymen börjat öka, experter hoppas att Mexiko kan ta sig över krisen. Mexiko är en av de största producenterna av ekologiskt kaffe och deltar till och med i många etiska program som Fairtrade, UTZ och Rainforest Alliance.

De viktigaste kaffesorterna

En av de unika kaffesorter som produceras i Mexiko är Maragogipe. Förutom Guatemala är Mexiko den största producenten av denna sort. Detta är ett kaffe med enorma bönor, det är därför det kallas ”Elefantbönan”. De enorma bönorna i Maragogipe är dubbelt så stora som ett vanligt kaffeböna, och den enorma storleken döljer dessutom en enorm styrka: smaken är mycket intensiv och kryddig. Maragogipe är ett sött kaffe med hårt skal, med inslag av mandel, karamell och frukt.

Tapachula är världens renaste och mest miljövänliga kaffesort och odlas i Chiapasregionen i södra Mexiko. Enligt uppgift kan du nästan känna doften av solsken när du smakar detta kaffe. Tapachula har en fyllig, kryddig arom med en mild nötsmak och en chokladig eftersmak.

Kaffeproduktion i Mexiko

Pluma-kaffe odlas också i söder, enligt uppgift i staden Pluma de Hidalgo i Oaxaca-regionen. Det lokala bergsklimatet är perfekt lämpat för arabicabönorna. Detta ekologiska kaffe skördas traditionellt för hand och torkas i solen. Beroende på rostningen kommer olika smaker fram. Pluma är ett sött, inte alltför syrligt kaffe med chokladsmaker.

Ovanliga kaffecoctails

Två ovanliga kaffecocktails bör också nämnas. Den första är Brave Bull, som består av kaffe, tequila och citronsaft. En vågad kombination, eller hur? Det andra överraskande receptet är Black Tequila, som innehåller kaffe, kaffelikör, tequila, grädde, vispad grädde och chokladfiléer. Du måste vara tillräckligt modig för att prova dessa.

Mexiko är alltså ett mycket mångsidigt land som erbjuder många specialiteter, trots de svårigheter som det har att möta. Jag skulle gärna besöka denna magiska plats, där Frida Kahlo skapade sina oeuvres i det där vissa blå huset, där jag kan smaka på sådana spännande skapelser. Kanske en dag!