Den ultimata guiden till kallbryggt kaffe

Den ultimata guiden till kallbryggt kaffe

Om du än njuter av din dagliga koffeinritual är en rykande varm kopp kaffe inte vad du kanske längtar efter på en varm sommardag.

Om du än njuter av din dagliga koffeinritual är en rykande varm kopp kaffe inte vad du kanske längtar efter på en varm sommardag. Det kan vara dags för en kall bryggning.

kallbryggt kaffe är mer än bara en nedkyld version av varmt kaffe. Det har en unik smak och något högre koffeinhalt tack vare den unika bryggningsprocessen.

För några år sedan var det väldigt få människor som skulle känna till kallbryggt kaffe, men denna uppfriskande kaffedryck tog världen med storm och finns nu lätt tillgänglig i stora kaffekedjor såväl som i snabbköpets hyllor.

Men om det inte bara är varmt kaffe som kylts ner, vad är då kallbryggt kaffe, hur skiljer det sig från iskaffe och, ännu viktigare, kan du göra det hemma?

Om du är osäker på svaren på dessa frågor behöver du inte oroa dig, för i den här artikeln får du den ultimata guiden till kallbryggt kaffe kaffe.

Den ultimata guiden till kallbryggt kaffe

Vad är kallbryggt kaffe?

Och även om kallbryggt kaffe har fått sin största popularitet på senare år, går dess historia tillbaka till 1600-talet då det först upptäcktes i Japan, som Kyoto-style kaffe.

Vi kan svara på den första frågan som dyker upp: Vad är skillnaden mellan iskaffe och kallbryggt kaffe?

Den största skillnaden mellan dessa två drycker, som påverkar alla andra attribut som smak och koffeinhalt, är beredningsmetoden.

kallbryggt kaffe är unik eftersom den framställs genom att grovt malet kaffe dras in i kallt eller rumstempererat vatten under lång tid, vanligtvis mellan 12-24 timmar.

I motsats till iskaffe som tillagas med varmt vatten och sedan kyls ner, värms vattnet aldrig upp när kallbryggt kaffe tillagas.

Hur smakar kallbryggt kaffe?

Den unika beredningsmetoden har en betydande inverkan på smaken och är anledningen till att de flesta älskar kallbryggt kaffe-kaffe.

Med kallbryggt kaffe frigörs kaffesmakerna långsamt under en lång tidsperiod, vilket ger en mjukare dryck med mindre bitterhet, mer uttalad sötma och en krämig kropp.

Smakerna från bönan är mer delikata, vilket innebär att en kopp kallbryggt kaffe är lättare att dricka, utan behov av socker eller grädde.

Kallbryggt kaffe är också 60 % mindre surt än varmt kaffe och därför bra för personer med känslig mage.

Den ultimata guiden till kallbryggt kaffe

kallbryggt kaffe och koffein

Som en del av smaken påverkar bryggningsprocessen också mängden koffein i din kopp.

Men medan iskaffe späds ut när det blandas med is, extraherar kallbryggt kaffe mer koffein under den långa genomdragningstiden.

Detta, i kombination med att förhållandet mellan kaffe och vatten är mycket starkare vid kallbryggning, resulterar i en uppfriskande kopp som kan innehålla upp till dubbelt så mycket koffein som varmt kaffe.

Hemmagjord kallbryggt kaffe

Nu när du känner till alla anledningar till att välja kallbryggt kaffe framför iskaffe, låt oss ta itu med frågan: kan du göra kallbryggt kaffe-kaffe hemma?

Svaret är JA!

För att kunna tillreda kallbryggt kaffe med en len läcker smak måste du följa bryggningsprocessen och låta kaffesumpen dra i kallt vatten i minst 12 timmar.

När du väljer förhållandet mellan kaffe och vatten för ditt kallbryggningsrecept är 1:7 en bra början. Det innebär att du för varje del kaffebönor använder 7 gånger så mycket vatten.

Den goda nyheten är att kallbryggt kaffe inte är lika känslig för förhållandet som vissa andra bryggmetoder och om koncentratet är för starkt kan du alltid späda ut det med mer kallt vatten.

Den ultimata guiden till kallbryggt kaffe

5 bästa sätten att göra kallbryggt kaffe

Det finns två huvudsakliga sätt att göra kallbryggt kaffe: Som du kan göra på två olika sätt:

Men medan slow drip-metoden är lite mer komplicerad och kräver speciell utrustning kan du göra den genom att använda en mason jar som du har hemma i några enkla steg.

Här är de 5 bästa sätten att göra kallbryggt kaffe hemma:

1. Att göra kallbryggt kaffe på det tjusiga sättet: Slow Drip Method

Om du ser ett komplicerat glastorn med vatten som långsamt droppar genom kaffesumpen i ditt lokala kafé är chansen stor att de gör kallbryggt kaffe-kaffe.

Detta är den mest sofistikerade metoden för att brygga kallbryggt kaffe som liknar det ursprungliga Kyoto-kaffet mest och ger den bästa smaken av kallbryggt kaffe.

Detta glastorn kräver en kammare på toppen som fylls med is som sakta smälter och droppar ner i den mellersta kammaren med kaffesumpet, vilket resulterar i kallt bryggkaffe som långsamt samlas upp i den nedre kammaren under cirka 12 timmar.

Den här metoden är visserligen visuellt tilltalande, men den är svårare att återskapa hemma och förmodligen bara värd besväret om du gör stora partier kallbryggt kaffe.

2. Enkel metod för långsam droppning med en Aeropress

Om du vill replikera metoden för kallbryggning med långsam droppning i mindre skala hemma kan du göra det med en Aeropress.

För den här metoden måste du fylla konen med is och låta den droppa ner genom kaffet i din AeroPress.

Denna metod tar bara cirka 6 timmar men kan vara svår att kontrollera och ger en kallbrygga som är tunnare än den som förbereds med nedsänkningsmetoden. Men det kan ändå vara ett roligt experiment du att prova med din AeroPress.

Den ultimata guiden till kallbryggt kaffe

3. Hur man gör kallbryggt kaffe i en fransk press?

Om du redan äger en fransk press är det bästa alternativet för dig att göra kallbryggt kaffe eller kaffe med kallpressning genom att använda den fullständiga nedsänkningsmetoden med denna utrustning.

Fransk press är en lättillgänglig bryggare som är lätt tillgänglig i vanliga butiker över hela världen, och förutom att du kan brygga en robust kopp varmt kaffe, sträcker sig dess funktionalitet till att brygga te, göra kallt skum och nu även en kallbrygga.

Fransk press kallbryggt kaffe Method:

 1. Mal dina bönor till en grov malning
 2.  
 3. Mat ditt kaffe i Fransk press
 4.  
 5. Fyll med kallt vatten
 6.  
 7. Följ instruktion 1:Förhållandet 1:5 för kallbryggt koncentrat eller 1:8 för färdigbryggt kallbryggt kaffe
 8. Släpp in det i 12 timmar
 9.  
 10. Filtrera över i din mugg, tillsätt is och njut

4. Att göra kallbryggt kaffe: Ingen utrustning behövs

Denna nedsänkningsmetod är enkel och kräver ingen speciell utrustning. Allt du behöver är kaffe, en mason jar, ett pappersfilter och is.

Metod:

 1. Fyll ⅓ av haren med grovt malda kaffebönor
 2. Häll upp vatten i toppen
 3.  
 4. Skakaka upp det
 5.  
 6. Låt det dra i ca 12-14 timmar
 7.  
 8. Skakaka den några gånger under hela processen för att förhindra att kaffet separerar
 9.  
 10. Filter, Häll upp i ett glas med is och njut!

Hur filtrerar man kallbryggt kaffe?

När du förbereder en kallbryggt kaffe med en fullständig nedsänkningsmetod måste du filtrera kaffesumpen.

Du kan använda vilket pappersfilter som helst som du har hemma, men Chemex-filtret är bäst lämpat och kommer att ge en jämn dryck i din kopp eftersom det är mycket tjockare än andra pappersfilter.

Hur länge ska man låta kallbrygga? Det finns inga strikta regler för hur länge man ska låta kallbryggan dra, men tänk på att ju längre tid man låter bryggan dra, desto mer koncentrerad blir den.

Den ultimata guiden till kallbryggt kaffe

Jag rekommenderar att man börjar med 12 timmars dragtid och justerar den efter eget tycke och smak. Du kan alltid späda ut din kallbryggt kaffe med mer kallt vatten om du tycker att den är för stark.

5. Toddy kallbryggt kaffe System

Förutom metoderna ovan finns det även specialiserad utrustning som du kan köpa för att tillreda din kallbryggt kaffe, där den mest populära är Toddy kallbryggt kaffe system.

Todddy utvecklades 1964 och består av en bryggbehållare i plast, ett brygghandtag, en glaskaraff, ett lock, två filter och en gummipropp.

Den kan vara skrymmande, men den rymmer upp till 340 g kaffe och 1,65 liter vatten, vilket gör den till en bra investering för entusiaster som gillar kallbryggning.

Inspiration till kallbryggningsrecept

Tack vare den mjuka, delikata smaken hos kallbryggningen är det många som njuter av den på egen hand, utan att behöva tillsätta socker eller grädde.

Låt dig inte stoppa av detta och låt dig gärna inspireras av kallbryggningsrecept på nätet eller gör egna konstiga kaffekombinationer.

Du kan använda din kalla bryggning för att göra:

 • Kallbrygga flytande genom att lägga vaniljglass ovanpå
 • Kallbrygga med kokosnöt genom att tillsätta strimlad kokosnöt till blandningen tillsammans med kaffesumpet
 •  
 • Kallbrygga med karamell och vanilj genom att tillsätta vaniljextrakt, karamellsirap och en skvätt mjölk
 • Honung kanel kallbryggt genom att låta kaffet dra i kanelstänger och tillsätta kanelsocker och honung
 •  
 • Använd kallbryggt i smoothies genom att mixa det med en banan, jordnötssmör eller choklad
 • Använd kallbryggt kaffe till kaffecocktails genom att göra en smidig kallbryggt martini eller kallbryggt negroni

Slutresultatet

Där har du den, din ultimata guide till kallbryggt kaffe!

Nu vet du hur det skiljer sig från iskaffe, vad du kan förvänta dig av det när det gäller smak och 5 metoder som du kan göra kallbryggt kaffe hemma, inklusive hur man gör kallbryggt kaffe med fransk press.

.