Vanligt svart en svensk klassiker

Vanligt svart en svensk klassiker

I Sveriges dricks det mycket kaffe. Svart kaffe. Ljudet av kaffebryggaren, doften av det starka kaffet och den rykande hettan när du häller upp en kopp, är en viktig början på dagen för många. Men vad är det med denna svarta kopp tillika svensk klassiker som vi gillar så mycket? Låt oss prata lite mer om kaffets popularitet och vad den fyller för funktion.

Vanligt svart en svensk klassiker

Kaffets fina egenskaper

 Man hör ibland att det är dåligt med för mycket kaffe, och visst kan det vara så. Inget ska ju direkt överkonsumeras. Men en del forskning har dock kunnat påvisa flera fördelar med detta kaffedrickande. Här är några saker som talar för att du ska njuta av en kopp då och då:

  • Enligt forskning ska koffeinet ha positiv inverkan på ens minne. Dricker du runt två koppar om dagen så ska du ha fått i dig tillräckligt med koffein för att vara lite extra skärpt.
  • Kaffe innehåller antioxidanter, och antioxidanterna känner vi till som mycket hälsosamma för oss. De gör oss mer glada. Glädjen uppkommer ju också i det sociala kring kaffet som ofta dricks i sällskap med kollegor under fikarasten eller i goda vänners lag under helgen.
  • Koffeinet i kaffe har positiva effekter på ämnesomsättningen och prestationer. Det har visat sig att koffeinet kan vara till hjälp i uthållighetsträning och det är inte helt ovanligt att koffein används av distanslöpare i detta syfte.
  • Vi blir också pigga av koffeinet i kaffet, vilket är allmänt känt och också en av de främsta orsakerna till att vi väljer att ta oss en kopp under dagen.
  • Kaffet är också en bra start på dagen, då den för många är en viktig rutin under morgonens förberedelser som får oss lugna och tillfreds.

Det finns alltså många fina egenskaper hos kaffet, och det är då främst koffeinet som bidrar till detta. Koffein finns också i te, och det är kaffet och teet som är de främsta intagen av just koffein hos oss.

Vanligt svart en svensk klassiker

Kaffets popularitet i Sverige

 I Sverige är kaffet näst intill en nationaldryck, skulle man kunna säga, och är en självklar del i många sammanhang. Till frukost, elva-fikat, efter lunch, tre-fikat och ibland även efter middagen. Och dricker vi på café, ska det ingå påtår.

Påtåren är lite unik för Sverige och talar ju ganska mycket om vår kärlek till den svarta koppen. På sina håll utanför landet ifrågasätts denna kaffekonsumtion, där man dessutom anser vårt kaffe som mycket stark. Vilket den ofta är, och det är så vi vill ha den. Detta ifrågasättande går även åt andra hållet där det är vanligt att vi är något skeptiska till kaffet i andra länder, som vi ofta tycker är för svagt och mesigt.

Själva populariteten kring kaffet sägs ha uppkommit ur vår förkärlek för fika. Fika är ett gammalt uttryck som så småningom blev ett slang för kafferast och är idag ett minst sagt etablerat och välanvänt begrepp.

Vanligt svart en svensk klassiker

Vår konsumtion av en vanlig svart

Hur mycket kaffe dricker vi per person i Sverige då? Här hittar man lite olika bud, men dryga tre koppar sveper vi i oss dagligen per person, och vi är därmed bland de största kaffedrickande länderna. Finland slår oss dock.

Hur många koppar rekommenderas det att vi dricker? Det råder lite delade meningar kring vad som är ett rekommenderat intag men runt 2-3 koppar per dag ligger rekommendationen på. Då får du dessutom i dig tillräckligt för att kunna gynnas av de fördelar som kaffet kommer med.