Rengör din kaffebryggare snabbt och enkelt

Rengör din kaffebryggare snabbt och enkelt

En sunken kaffebryggare ger ifrån sig en riktigt frän smak som får tungan att gråta. Gå aldrig på myten om att man inte ska rengöra en kaffebryggare! Du ska rengöra den och du ska rengöra den enkelt och snabbt, såhär gör du.

Rengör din kaffebryggare snabbt och enkelt

Varför vill du rengöra kaffebryggaren?

– För bibehålla bra smak på kaffet
– Kaffebryggaren är en härlig magnet för bakterier t.o.m värre än vissa ställen i badrummet. Så skippa att få i dig dåliga bakterier när du vill få i dig bra kaffe.

När ska jag rengöra min kaffebryggare?

Att få fram bra kaffesmak är en känsligt process där varje del i processen måste vara felfri för att man verkligen ska kunna få fram bra kaffesmak och arom. Använder du kaffebryggaren ofta så bör du storrengöra den någon gång i månaden eller när du börjar känna en liten bittersur smak från kaffet.

Om du inte använder kaffebryggaren ofta så är det än viktigare att både rengöra den noggrant innan bryggning och även efter du har bryggt ditt kaffe. Låter du kaffebryggaren stå länge så ligger gammalt vatten i rören och det kommer bildas kalk som ger en liten bittersur smak.

En bra rutin innan du brygger kaffe

För att veta om man behöver rengöra en kaffebryggare så är givetvis smaken det viktigaste men det finns bra rutin som snabbt kan avgöra om kaffebryggaren behöver rengöras och även vilken typ av rengöring.

Innan du brygger kaffe så tar du och fyller vattenbehållaren med kallt vatten (innehåller mest syre) och sedan slår du på kaffebryggaren. Vattnet kommer nu rinna igenom hela kaffebryggaren och stanna i uppsamlaren. När allt vatten har runnit igenom och ner i uppsamlaren så kollar du in färgen på vattnet.

Färgen ska vara kristallklar i vattenbehållaren

Är färgen på vattnet lite ljsubrunt så brukar det räcka med att köra igenom kaffebryggaren med vanligt vatten 2-3 gånger.

Mörkbrunt och massor av fällningar i vattnet så kan vi garantera att du behöver köra en storrengöring av kaffebryggaren!

Är vattnet gulgrönt så kan det vara tecken på att det finns mögel i systemet. Ofta så känner man även en liten mild mögellukt om man håller näsan nära kaffebryggaren.

Rengör din kaffebryggare snabbt och enkelt

Olika metoder för att rengöra kaffebryggaren

Vinägermetoden

Det här är den vanligaste metoden och vinäger är ett dundermedel när man städar och rengör. Vinäger när man rengör en kaffebryggare tar även bort bakterier (att spola igenom med vatten hjälper inte att motverka bakterierna). Börja med att köra igenom maskinen en gång med enbart vatten.

Fyll sedan vattentanken på kaffebryggaren med lika delar vatten och vinäger. Placera ett kaffefilter i hållaren. Sätt igång kaffebryggaren och när hälften av vattnet i vattenbehållaren har åkt igenom så stänger du av kaffebryggare. Låt sedan allt stå avstängd i ca 30 min för att sedan sätta på allt igen och kör igenom allt vatten ner i uppsamlaren.

Skölj sedan av alla delar under kallt vatten. Spola sedan igenom kaffebryggaren med nytt kallt vatten. Rengöringen bör nu ha gjort så du får en liten ljusbrun färg på vattnet och det är ett mycket bra tecken på att det har funkat! Fortsätt några gånger att skölja igenom kaffebryggaren med vatten tills det är kristallklart till färgen.

Rengöra kaffebryggaren med en cleaning aid

I affären kan man köpa s.k cleaning aids och de fungerar utmärkt om man inte vill hålla på med vinäger eller ättika. Processen är snarlik vinägermetoden, häll ner ca 1 liter vatten i vattenbehållare, därefter så häller man ner cleaning aid lösningen i vattnet. Sätt på kaffebryggaren och stäng av den efter 1 min. Låt lösningen verka i ca 10 min för att sedan sätta på maskinen igen. Skölj alla delarna i kallt vatten och spola igenom maskinen med kallt vatten några gånger.

Hur gör jag om jag får mögel i kaffebryggaren?

Mögel är aldrig roligt att få in i kaffebryggaren dock så är miljön i en kaffebryggare fuktig och har bra temperatur för att mögel ska bita sig fast i kaffebryggaren. Börja med att rengöra kaffebryggaren enligt vinägermetoden ovan, kör igenom kaffebryggaren 2-3 med vinägermetoden för att sedan köra igenom med enbart vatten. Om nu vattnet är kristallklart så betyder det inte att smaken kommer bli bra. Tyvärr har plastdelar en tendens att ta in mögellukt och det kan vara svårt att få bort den unkna doften. Prova att rengöra delarna var och en för sig med en blandning av bakpulver och vatten. Bakpulver suger åt sig mögellukten så skrubba delarna ordentligt.

Skölj igenom systemet med vatten, lukta oss se om du känner någon mögellukt i kaffebryggaren. Prova sedan att brygga en kopp kaffe och smaka av.

Hoppas artikeln kommer hjälpa dig att rengöra kaffebryggaren, det går oftast snabbt och det är väldigt enkelt.