Arabica kaffe en av de mest kända kaffetyperna

Arabica kaffe en av de mest kända kaffetyperna

De två mest kända typerna av kaffebönor är Arabica och Robusta. Båda arterna har varianter och undervarianter, och det finns dessutom olika sorters kaffe. De flesta kaffeproducenter och distributörer bearbetar och säljer skörden av dessa två kaffebönor. I den här artikeln kommer vi att diskutera Arabica-arten.

Arabica kaffe en av de mest kända kaffetyperna

Arabica

Arabica-kaffets smak och arom är bättre än Robusta-kaffets och även dess koffeinhalt är lägre, ungefär hälften eller en tredjedel av Robustas.

  • Arabica odlas på höga höjder (1000-2000 m), på vulkanisk jord och i bergslandskap i tropiskt klimat.
  • Arabica-kaffebönor innehåller också mindre syra och har dessutom en långvarig, karamellartad eftersmak.
  • Arabica-kaffe är känsligare för miljöförhållanden (temperatur, fukt) och är därför dyrare än robusta-kaffe.
  • Arabica-arten har många sorter, den mest kända är Peaberry, vars skörd endast innehåller en böna (resten av kaffebuskarna har en skörd som innehåller två bönor).

Denna är lilla böna är liten och ärtformad (därav namnet), till skillnad från andra bönor där den ovala formen är typisk.

För att framhäva de olika smak- och aromeffekterna blandas vissa varianter tillsammans, till exempel Mocha-Java är en sådan populär bönblandning, där Mocha-bönornas chokladiga övertoner harmonierar väl med Javabönornas kryddiga korpulens.

De 60-70 procent av världens kaffeproduktion är av Arabica.

De mest kända Arabica-kaffesorterna

Vi urskiljer tre huvudsakliga kaffeproduktionsområden i världen när det gäller smak:

  • Den amerikanska kontinenten
  • Afrika
  • Den indonesiska skärgården
Arabica kaffe en av de mest kända kaffetyperna

Sydamerikanska och centralamerikanska kaffesorter

Länderna i Syd- och Centralamerika har en mycket lång historia som kaffeproducenter. Mer än hälften av kaffet i världen produceras i Brasilien och Colombia.

Colombia är ett av världens största kaffeproducerande länder. Den espresso som görs av nyrostade colombianska kaffebönor kännetecknas av rikedom i kropp och arom och livlig syra.

Costa Rica-kaffe har en balanserad syra med en lätt rökig smak. De är lätta och mindre fylliga. Det är perfekt för latte om det rostas till medium.

Guatemala har medelstarka kaffen med livlig syra och kryddiga chokladtoner.

Mexico Maragogype är världens största kaffeböna i storlek. Den har en mjuk smak med en choklad- och hasselnötsfinish.

Jamaica producerar det speciella och dyra kaffet Jamaican Blue Mountain.

Hawaiis vulkaniska jordmån producerar Kona, denna kaffespecialitet som kännetecknas av söt, karamelliserad och lätt kryddig smak.

Arabica kaffe en av de mest kända kaffetyperna

Afrikanska kaffesorter

Afrika är kaffebönans hemland, vissa av dess områden är världsledande inom kaffeproduktion.

Kenyanskt kaffe är medelfylligt och sött och framkallar fruktaromer. De verkliga kaffeexperterna hävdar att vissa kenyanska kaffes smaker påminner om vin.

De etiopiska kaffen har vanligtvis en blommig och fruktig arom. Etiopien är känt för sina tre varianter av kaffe.

Etiopisk Sidamo: Den här varianten kommer från Etiopiens Sidamo-territorium, den har en kryddig, chokladig smak och en blommig arom.

Ethiopian Yirgacheffe: Ingår också i Sidamo i Etiopien, inom det i omgivningarna kring staden Yirga Chefe.

Etiopisk Harar: Tanzania Peaberry: Namnet ”peaberry” kommer från det faktum att det i stället för de vanliga två bara finns en böna i kaffets skörd. Detta aromatiska kaffe med stark smak växer på berget Kilimanjaro.

Jemen: Kaffesorten Yemen Mocha produceras på bergen i Jemen (Mocha är en hamnstad vid Röda havets kust). Deras karaktär liknar den etiopiska.

Det jemenitiska kaffet är bland världens mest eftertraktade kaffesorter på grund av sin komplexa kryddighet och sin chokladiga, jordiga och lätt fruktiga smak.

Kaffe från den indonesiska skärgården

Högkvalitativt kaffe odlas på öar med subtropiskt klimat, särskilt på Sumatra, Java och Sulawesi. Smaken av kaffe som produceras i Indien liknar smaken av det indonesiska kaffet. Kaffe från den indonesiska skärgården är vanligtvis fylligt, lätt syrligt och får rika, jordiga smaker.

Kopi Luwak, världens dyraste kaffe, är en indonesisk kaffespecialitet.