Robusta-kaffe en fantastisk kaffesort

Robusta-kaffe en fantastisk kaffesort

Robusta-kaffe är den mest populära sorten av kaffe, främst på grund av priset. Till skillnad från Arabica-kaffet tillhör detta kaffe en billigare prisklass och det är mindre aromatiskt än Arabica-kaffet. Robusta-kaffebönor blandas efter eget val med Arabica-kaffe för att få en finare smak. Även om det har en något bitter smak är det ganska populärt. Kaffe som tillverkas av 100 % Robusta är sällsynt. Precis som Arabica har Robusta-kaffe sitt ursprung i Afrika, från de västra regionerna.

Det innehåller Rbousta kaffe

Robustakaffe är betydligt rikare på koffein än arabica. Till en början kan detta tyckas önskvärt – särskilt när vi vaknar och börjar dagen – men koffeinet bär på en bitter smak. Robustabönor innehåller 2,7 % koffein, jämfört med 1,5 % för arabica.

Arabica består nästan 60 % mer av fett och sockerkoncentrationen är dubbelt så hög som Robustas. Dessa två faktorer kommer sannolikt att ha stor inverkan på kaffets smak.

Robusta-kaffe en fantastisk kaffesort

Hur är det med priset på Robusta?

De gröna Robusta-bönorna är ungefär hälften så dyra som Arabicabönorna på marknaden. Robustakaffet är lättare att producera i stora mängder, det växer på lägre höjder och är mindre känsligt för klimatförhållanden och insekter, samtidigt som det ger högre avkastning. Kaffeplantan innehåller klorogensyra (CGA), som är en antioxidant och även en insektsavskräckare. Robusta innehåller 7-10 procent av denna ingrediens, medan arabica innehåller 5,5-8 procent.

Alla dessa faktorer bidrar till robustakaffets lägre primärkostnader. På grund av det attraktiva priset använder många företag det i sina blandningar för att minska sina kostnader och öka sina vinster. Robusta används oftast i snabbkaffe, eftersom smaken är mindre viktig där.

Robusta-kaffe en fantastisk kaffesort

Creman på Robustan

Robusta används ofta som en del av espressoblandningar (särskilt blandningar av italiensk stil). Detta beror på den utmärkta crema som den ger, vilket är en tjock, hållbar, flytande kräm som är bra för alla blandningar. Den har dock en negativ inverkan på smaken. Det är svårt att nå det ideala förhållandet mellan arabica och robusta, som redan ger en bra crema, men där robusta ändå inte är alltför dominerande (detta är snarare en personlig smakfråga).

Det finns också robustakaffe av hög kvalitet, och enligt många är en ”high-end” robusta mer subtil än en ”low-end” arabica. Kvalitetsrobusta används dock inte i stor utsträckning, vilket försämrar bedömningen av sorten.

Robusta-kaffe en fantastisk kaffesort

Form

Robustabönor är mindre och rundare, medan arabicabönor är större och mer ovala. Robustas smaker är allt från neutrala till grova. Kaffet som framställs av denna sort har oftast en märkbar karaktär, som kanske bäst liknar havregrynsgröt, samtidigt som det ofta har jordiga, träiga smaker. Den jämförs ofta med bränt gummi, men det kan låta som en märklig analogi.

Odling av Robusta

Robusta-plantan är flexibel och kan till och med odlas på låga höjder (200-800 meter). Detta har många positiva konsekvenser: För det första finns det på denna höjd betydligt fler lämpliga bärande ytor tillgängliga än på hög höjd. Dessutom är odlingen betydligt billigare här. Produktionskostnaderna per hektar förblir således låga.

Robusta gillar varmare klimat. I allmänhet är temperaturer mellan 20-30 grader Celsius och hög luftfuktighet (2000-3000 mm per år) idealiska för att de ska trivas någorlunda.

Robustakaffe är mindre krävande än arabicakaffe. Den trivs med mer lösa jordar och är mer motståndskraftig mot sjukdomar (vanligtvis är en växt känsligare ju mer ”ädel” den är).

Arabica-plantor är alltså mer ömtåliga och känsliga. De behöver ett svalt och subtropiskt klimat för att växa. Denna sort kräver mycket fukt, en rik jord och skugga mot den brännande solen. Arabicas trivs bra på högre höjder (600-2000 m). Hur konstigt det än kan låta har höjden en inverkan på smakerna.

brown and black beans on yellow woven basket

Intressanta fakta om Robusta

Även om Arabica-kaffe är den dyrare kaffesorten, finns även Robusta-kaffe med bland världens dyraste kaffesorter. Kopi Luwak är till exempel ett Robusta-kaffe vars kilopris är mer än 300 euro. Höjden på Robusta-kaffebuskarna kan till och med nå 10-12 m.