person holding cup of cappuccino

11 kaffemyter som du bör sluta tro på omedelbart

Det kan vara svårt att njuta av morgonkaffet när det finns så många myter om vad som finns i din kopp. Det sägs till exempel att kaffe får dig att bajsa. (Den är faktiskt sann.)

Oavsett detta finns det fortfarande ett ton av lögnhistorier som sprids och som har en negativ inverkan på hur du konsumerar kaffe.

11 kaffemyter som du bör sluta tro på omedelbart

Myt nr 1: Din eftermiddagskopp orsakar sömnlöshet
Koffein är ett stimulerande medel. Det koffein som du konsumerar i din kopp efter lunchen bearbetas dock blixtsnabbt i levern och nästan allt koffein (ungefär 75 %) spolas ut ur kroppen inom 4 till 7 timmar. Så om du dricker din andra kopp klockan 15.00 är den helt borta vid sänggåendet, om du inte är riktigt lama.

Myt nr 2: Du ska använda kokande vatten på kaffesumpen.
Om temperaturen på ditt vatten går över 200 grader Fahrenheit börjar vattnet extrahera en del av de bittra oljorna från kaffesumpen och kan till och med bränna den. Du kan tillskriva den brända kaffesmaken till extra varmt vatten.

Myt nr 3: Kaffe uttorkar dig
Det är inte sant. Varför egentligen? Tja, ta en titt på din kopp kaffe. Ser du den vattniga konsistensen? Du kan tillskriva denna egenskap till allt [redigerat] vatten i en kopp kaffe. Mängden H2O i en kopp kompenserar för koffeinets uttorkande effekter.

Myt nr 4: En kopp kaffe gör dig nykter
Mängden dryckesmyter är lika stor som mängden koffeinmyter, men det korta svaret är: nej. Koffein kan göra en berusad person mer alert, men en studie av The American Psychological Association drog slutsatsen att kaffe inte vänder alkoholens negativa kognitiva effekter.

Det är faktiskt till och med värre för dig, rapporterar de: ”Personer som har konsumerat både alkohol och koffein kan känna sig vakna och kompetenta nog att hantera potentiellt skadliga situationer, till exempel att köra bil i berusat tillstånd eller placera sig i farliga sociala situationer.”

Myt #5: Kaffe hjälper dig att gå ner i vikt
Inte precis. De stimulerande effekterna av koffein kan något – mycket litet – öka din ämnesomsättning, men inte tillräckligt för att göra något åt din kost, särskilt när det gäller långsiktig viktminskning. Koffein kan minska din lust att äta under en kortare tid, men det finns inte tillräckligt med bevis för att visa att långvarig konsumtion hjälper till att gå ner i vikt.

Myt #6: Kaffe hämmar din tillväxt
Den här myten har funnits i all evighet. Tron på att kaffe hämmar din tillväxt är dock – ursäkta det ålderstigna uttrycket – inget annat än en gammaldags saga. Det är oklart hur denna myt började spridas, men det finns inga vetenskapliga bevis som stöder den.

11 kaffemyter som du bör sluta tro på omedelbart

Myt #7: Koffein är starkt beroendeframkallande
Även om det finns en liten del sanning i den här myten är det inte så illa som Jessie Spano fick det att verka i Saved By The Bell.

Koffein stimulerar det centrala nervsystemet, vilket orsakar ett mycket litet beroende, men abstinensverkan varar bara en dag eller två och är långt ifrån abstinensverkan [som traditionellt förknippas med tillsatser].

Myt nr 8: Kaffe är dåligt för hälsan
Lugna dig, allt kommer att bli bra. Det finns till och med gott om bevis från bland annat Harvard för att kaffe är bra för dig.

Att konsumera en måttlig mängd (upp till 300 milligram eller tre koppar kaffe) koffein dagligen kommer inte att skada dig. Om du har högt blodtryck kan du eventuellt uppleva en tillfällig ökning av hjärtfrekvensen, men det finns ingen koppling mellan koffein och högt kolesterol eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Myt nr 9: Gravida kvinnor bör inte dricka kaffe.
Det här är ett personligt beslut. Det rekommenderas att gravida kvinnor bör begränsa sitt koffeinintag till endast 200 milligram – ungefär en kopp kaffe. Koffein kan passera placenta och nå barnet, men det finns inga konkreta studier som säger att det är skadligt.

Myt nr 10: Ju mörkare rostning, desto starkare kaffe.
Det är faktiskt tvärtom! Rostning bränner faktiskt bort koffeinet och ger dig en mer syrlig smak.

Myt #11: Allt kaffe innehåller lika mycket koffein.
Alla kaffesorter bryggs inte på samma sätt, och vissa koppar har en [jävla] massa mer koffein.