aerial photography of cafe latte on table

Kaffets historia: getter, smuggling och protester

Kaffe är den näst största råvaran i världen idag. Den överträffas endast av olja och följs av naturgas och guld. Dessutom konsumeras 400 miljarder koppar kaffe varje år. Av dessa fakta framgår det tydligt hur mycket vi värdesätter denna magiska böna.

Kaffeplantan har en lång historia och den genomgick en riktig resa runt om i världen tills den hamnade i din morgonkopp.

Vad tänkte de människor som först stötte på den? Hur tog den sig till Amerika? Och blev den någonsin förbjuden?

Gör dig en kopp kaffe och ge dig ut på en resa runt om i världen för att upptäcka dess historia.

Kaffets historia: getter, smuggling och protester

Ursprunget till den magiska bönan

Kaffets ursprung har en intressant historia. Det första omnämnandet av kaffeplantor går så långt tillbaka som till 850 e.Kr., dvs. för mer än 1000 år sedan. Den mest kända legenden säger att kaffet upptäcktes i Etiopien av en getherde Kaldi. Det är här som kaffets historia börjar.

En dag märkte Kaldi att hans getter uppträdde ovanligt energiska. Han märkte att detta beteende uppstod efter att de hade ätit en viss typ av röda körsbär. Vissa versioner av legenden säger att getterna dansade, men vi är inte säkra på att vi tror på det.

Getherden bestämde sig för att prova dem och fann också att effekten var mycket stimulerande. De röda bären i fråga var naturligtvis en kaffekörsbärsplanta. Kaldi tog med sig körsbären till det lokala klostret för att be om råd.

Enligt historien blev munken arg, kallade kaffekörsbäret för ”djävulens verk” och kastade det i elden. Snart spred sig doften av det första rostade kaffet och de fascinerade munkarna försökte konservera bönorna i varmt vatten.

Det är så det första bryggkaffet skapades. Som med de flesta andra viktiga upptäckter, genom en olyckshändelse. Munkarna blev snabbt fans av denna dryck eftersom den gjorde att de kunde hålla sig vakna och be längre.

Kaffets historia: getter, smuggling och protester

Spridning till mellanöstern.

Den etiopiska berättelsen varierar från version till version, men alla är överens om att spridningen över Röda havet till Jemen och Mellanöstern fortsatte på 1400-talet. Den första punkten där kaffet spreds var Mocha, vilket är där associationen med namnet och denna kaffedryck uppstod.

Från Jemen spreds kaffet över hela den arabiska halvön till Egypten, Persien och Turkiet och ökade gradvis i popularitet samtidigt som de första kaffehusen, kända som ”Schools of the Wise” (de vises skolor), som var epicentrum för social aktivitet på den tiden, grundades.

Kaffet blev snart känt som ”Arabiens vin” och i början av 1500-talet slutade hovet i Mecka med att förbjuda det helt och hållet. Detta följdes av strejker mot detta beslut och bönförbudet hävdes snart.

En annan berömd kaffelegender berättar om sufishelgonet Baba Budan som på en pilgrimsresa till Mecka 1670 smugglade kaffebönor till Indien. Därefter började den storskaliga kaffeodlingen i södra Indien. Baba Budans berättelse eller namn används fortfarande av kaféer runt om i världen som en symbol för den rebelliska andan och hängivenheten till kaffe, så mycket att han smugglade det från Jemen.

Kaffets historia: getter, smuggling och protester

Nederländerna

Det var inte förrän under nästa århundrade som de europeiska länderna började komma ikapp och började intressera sig för kaffe. I slutet av 1600-talet smugglade holländare kaffebönor från jemen och försökte odla dem I nederländerna. Detta var naturligtvis ett misslyckat försök eftersom förhållandena för kaffeplantan här var alldeles för kalla. På 1600-talet försökte dock holländarna ändå att bevara några I växthus.

Italien
Kaffet fördes först till venedig 1570 och på grund av dess stimulerande effekter trodde man först att drycken måste vara satanisk. Italienarna bad till och med om påvlig hjälp. Påven clemens viii inspekterade drycken 1615 och eftersom han själv blev en beundrare gav han den nya drycken sin välsignelse av godkännande.

Österrike
På 1600-talet spreds kaffet gradvis till frankrike, tyskland och österrike. I österrike kom kaffet in efter slaget vid wien 1683, då landet invaderades av det osmanska riket och efter det lämnade de sina turkiska kaffeförråd bakom sig. Drycken upptäcktes och idén att tillsätta mjölk och socker populariserades här.

England
När kaffet spreds I england, I likhet med vad som tidigare skett I mellanöstern, öppnades de första kaffehusen och blev centrum för det sociala livet. Dessa kallades som bekant ”Penny universities” där man för en penny kunde köpa kaffe och delta I ett intellektuellt samtal.

De var så populära att kvinnor klagade över att deras män bara tillbringade tid med att dricka alkohol eller kaffe. Situationen gick så långt att det år 1674 hölls en ”Women’s petition against coffee” för att få hem männen.

Samtidigt som kaffets popularitet ökade I europa visade sig ansträngningarna att odla och skörda det vara misslyckade. Slutligen, år 1704, skedde en framgång I indonesien då man där upptäckte de idealiska förhållandena för kaffeodling. Det var då java-kaffet etablerades och sedan spreds det vidare till sumatra och celebres och startade kaffeodlingen I denna del av världen.

Kaffets historia: getter, smuggling och protester

Kaffe I amerika som en symbol för patriotism
I takt med att kaffet blev alltmer besatt I europa var det dags att föra det över atlanten också. Detta gjordes av kaptenen I den franska flottan gabriel mathieu de clieu som enligt legenden stal bönorna från kung ludvig xiv:s privata trädgård och satte segel mot karibien I början av 1700-talet.

Då visste han inte att han förde kaffet till det område där det skulle få störst framgång, nämligen Centralamerika. År 1730 tog sig kaffet till Jamaica och började odlas och skördas i Blue Mountains.

Kaffet blev populärt genom händelsen ”Boston Tea Party” på 1700-talet, då amerikaner kastade det engelska teet i havet för att protestera mot de engelska skatterna. Från och med då blev te mycket opatriotiskt och ersattes därför av kaffe.

Kaffehusen spelade en viktig roll i 1700-talets New York och Tontine Coffee House var det första hemmet för New York Stock Exchange. Kaffehuset var fyllt av köpmän av alla slag, politiker och mäklare som bjöd, köpte och försäkrade absorberade i handeln.

Thomas Jefferson kallade kaffe för ”den civiliserade världens favoritdryck” och Amerika har aldrig sett tillbaka sedan dess. Nu är USA den största importören av kaffe i världen.

Kaffets historia: getter, smuggling och protester

Kaffe-boomen
Kaffeproduktionen I brasilien är enorm och idag odlas det mer kaffe I detta sydamerikanska land än någon annanstans I världen. Kaffet fördes hit och planterades först av överste francisco de melo palheta och orsakade en kaffeboom 1822. Från och med 1852 blev brasilien faktiskt världens största kaffeproducent och ligger fortfarande I topp fram till idag.

År 1893 spreds de nya kaffeplantagerna utanför syd- och centralamerika till kenya och tanzania. Från och med då etablerades de flesta av de viktigaste kafferegionerna och började skörda sina kaffeplantor. I slutet av 1800-talet blev kaffe ett globalt fenomen.

Kaffets uppfinningars tidsålder
I takt med att kaffets popularitet ökade började olika uppfinningar dyka upp för att utforska och förbättra bryggningen. I slutet av 1800-talet introducerades den första perkolatorn och den första kafferostaren. År 1901 upptäcktes den första espressomaskinen I italien av luigi bezzera.

Detta räckte inte. Kaffet från den första espressomaskinen var mycket bittert fram till Achille Gaggias innovation som använde kolvextrakt och ännu högre tryck.

År 1908 experimenterades med droppkaffe och bryggdes för första gången av tyska Melitta Bentz som använde det första pappersfiltret från sin sons skolpapper.

På grund av överskottet och avfallet från den massiva produktionen av bönor i Brasilien kom Nestle på 1900-talet med en idé om att göra snabbkaffe.

När förbudet mot alkohol infördes i USA på 1920-talet ökade kaffekonsumtionen kraftigt när alkohol förbjöds. Slutligen, 1929, förklarades kaffet vara nyttigt i Science Newsletter och med vetskapen om att drycken inte bara var utsökt utan också hälsosam, var världens koffeinfixering beseglad.

Kaffets historia: getter, smuggling och protester

Andra kaffevågen och Starbucks

Under 1900-talet ökade intresset för kaffebönor fortfarande. Denna period utgör en annan viktig punkt i kaffets historia och kallas ofta för den andra vågens kaffe. Alfred Peet var fascinerad av kaffebönor och 1971 etablerade han i Seattle en butik som sålde rostade bönor. Detta var faktiskt det första Starbucks.

1982 anslöt sig Howard Schultz, som sålde droppkaffemaskiner, till besättningen och inspirerad av Milanos kaffekultur ville han också sälja drycker. De andra killarna vägrade och på 1970-talet kunde man bara köpa bönor från Starbucks.

Efter deras vägran bestämde sig Howard för att starta sitt eget kaffeföretag Il Giornale och efter sin stora framgång köpte han Starbucks 1987 för 3,8 miljoner dollar.

Om du är ett fan av Starbucks eller inte spelar ingen roll. Men det råder ingen tvekan om att det startade något enormt, en rörelse som förändrade hela kaffeindustrin.

Kaffets historia: getter, smuggling och protesterTredje kaffevågen

Efter den framgångsrika andra vågen hade kaffeentusiasterna inte för avsikt att stoppa rörelsen. Kaffehistorien gick in i en ny era som kallades Third Wave coffee. Skillnaden kännetecknas av intresset för att uppskatta kvalitetsprodukter.

Under den tredje vågen räckte det inte med att dricka vilket kaffe som helst, utan det lades massiv vikt vid varje steg i processen och alla aspekter som bidrog till den resulterande koppen, såsom producenten, importören, rosteriet, barista och konsumenten, blev alla lika viktiga.

Intresset för rostningsprofiler, innovativa bryggningsmetoder samt direkthandel och hållbarhet ökade. Noterbart är att kaffet från den tredje vågen inte accepterar de traditionella sätten att odla och göra kaffe och började etablera kaffet som vi känner det idag.