Caffè macchiato den med lite mjölk på

Caffè macchiato den med lite mjölk på

Caffé Macchiato är en av alla de varianter du kan dricka din espresso på. Just Macchiaton passar utmärkt för de som önskar en mildare smak på deras espresso då man toppar espresson med lite mjölk. Oftast varm sådan. Här kan du lära dig mer om Caffé Macchiato och hur den tillreds samt hur du kan dricka den.

Caffè macchiato den med lite mjölk på

Ett sätt att dricka sin espresso på

I Italien dricks det espresso dagligen. Den lilla storleken på drycken gör att ens kaffedrickande går fort och effektivt, och oftast så dricks den stående i farten. Just i Italien så sitter man sällan länge och dricker sitt kaffe som vi är mer vana vid att göra. Nej, där ska det gå fort och just därför är espressons storlek och koncentration så bra. Den är ett effektivt val om man inte har tid för en längre kaffepaus.

Men som med mycket annat så tycker vi alla olika även när det kommer till kaffe, och för att möta olika behov och smaker så kommer espresson i olika varianter och utformningar. Det är den personliga smaken som styr och många väljer att dricka sin espresso i form av en Macchiato.

Caffé Macchiato är en espresso som man toppar med lite mjölk. Och det är då främst varm, ångad mjölk som gäller. Mjölken ger den annars väldigt distinkta smaken hos en espresso en mera rund och mjukare smak. Ett perfekt alternativ för den som inte är lika förtjust i den mer skarpa smaken som kommer med en enkel espresso.

Caffè macchiato den med lite mjölk på

Macchiato – märkt kaffe

Ordet Macchiato kan översättas till märkt eller fläckad.

Ordet hänvisar till den märkning man gör på espresson med mjölken. Namnet är taget från hur baristorna förr gjorde för att servitörerna skulle se skillnad på en vanlig espresso och en espresso med en skvätt mjölk i. Man såg alltså till att skummet från den ångade mjölken skapade en fläck på toppen av kaffet. Som en liten ö, skulle man kunna säga.

Själva idén ska tydligen vara hämtad från Portugal och deras Caffé Pingado som betyder kaffe med en droppe.

Macchiato Caldo eller Macchiato freddo?

En Macchiato kan serveras på två vis. Antingen som Macchiato Caldo eller som Macchiato Freddo.

Önskar man mjölken varm, vilket förmodligen är den vanligaste varianten när en Macchiato beställs, så kallas den för Caldo. Men smaken är som baken, och somliga vill ha sin Caffé Macchiato med kall mjölk istället. Och då kallar man den för Macchiato Freddo. Vilken man väljer beror helt på personlig smak och vad man föredrar.

Caffè macchiato den med lite mjölk på

Att göra en Caffé Macchiato

Vi gissar att du vid det här laget förstår principen och hur man gör en Macchiato, men här kommer en steg-för-steg guide i hur en Macchiato tillreds.

1. Grunden är en espresso, så den gör du först. Vill du veta mer om espresso kan du läsa om den i en av våra tidigare inlägg här (länk).
2. Det finns två varianter i hur du kan servera en Macchiato på. Caldo eller Freddo som vi redan nämnt. Önskar du den sistnämnda så är det bara att addera några droppar kall mjölk i den varma espresson. Men för det mesta brukar Caldo vara den som gäller. Ånga och skumma mjölken, och droppa sedan ner den varma mjölken i espresson och toppa avslutningsvis med lite skummad mjölk för att få till den klassiska Macchiaton.
3. Macchiaton ska serveras och drickas direkt. I farten ;).