Ristretto en stark rackare

Ristretto en stark rackare

Ristretto betyder ”begränsad” på Italienska. På rent kaffespråk så betyder det en smakbomb i espressoprocessen och det i en liten volym. Det tar ett tag att vänja sig vid en Ristretto eftersom den har en hög koncentration av kaffe. Men har man väl förstått den så finns inte så mycket i kaffeväg som slår denna underbara kaffedryck.

Ristretto en stark rackare

Stora fördelen med en Ristretto

Ok låt mig förklara varför du ska bli ett stort fan av Ristretto. Vid en espressoprocess så handlar det om trycket, hur vattnet rinner igenom kaffet, malning av bönorna etc. Det verkar vara en lätt process men saken är att väldigt få cafér kan servera en riktigt bra espresso eftersom det gäller att ha gedigna kunskaper om utrustningen, valet av bönorna och timing.

Desto längre man gör en espresso desto fler negativa kvalitér får man som en bieffekt. Med en Ristretto så kör man en kortare extraheringstid än normalt vilket gör att man inte riskerar få bieffekterna. Det är just det här som får smakerna att verkligen blomma i gomen!

När man extraherar smakerna under en kort period så kommer naturligt de söta smakerna extraheras först innan de bittra hinner utvecklas.

Ristretto en stark rackare

Hur gör man en dubbel Ristretto

Yes gör man en singel så blir det väldigt lite i koppen, varav de flesta cafér brukar göra en dubbel.
Här brygger man ca 30ml av kaffe med en normal genomrinningstid som en espresso shot. En traditionell espresso omfattar ca 14 gram kaffe för en dubbleshot.

1. Mal kaffe finare än vad ni brukar göra för en traditionell expresso, det för att ni vill få en långsammare genomrinning när man extraherar smakerna från kaffet.

2. Använd ca 14 gram kaffe, givetvis måste man testa sig fram några gånger för att förstå exakt hur många gram man behöver.

3. Förberedd och packa kaffet på ett normalt sätt när man gör en espresso.

4. 30ml av kaffe ska ta mellan 25-30 sekunder, givetvis blir det även här några försök för att få till den perfekta Ristretton.