Gör en perfekt espresso crema

Gör en perfekt espresso crema

Espresso Crema är kvalitetsstämpeln på en perfekt espresso (i alla fall utseendet), utan den så kan du lika väl spola ner din espresso brukar de riktiga fantasterna säga. Det tar tid att öva upp en perfekt crema men när förståelsen och tekniken sitter så är det minst sagt guld värt!

Gör en perfekt espresso crema

Vad är en espresso crema?

Crema är det som finns på toppen av en espresso. Enkelt förklarat så är det ett resultat av hur trycket på 9 bar emulgerar oljorna i kaffet. I den processen bildas tusentals små bubblor som binds samman med melanoid (vanlig beståndsdel när man rostar organiskt material t.ex kaffe)

Vad säger creman oss?

Genom att tittan på creman så kan man få indikationer på en rad olika saker:

– Creman kan tala om för oss om kaffet är färskt.

– Hur mycket vi har extraherat kaffet

– Jämnheten i exthraheringsprocessen

Saker vi inte kan få reda på genom att titta på creman:

– Om kaffet verkligen kommer smaka bra

– Om kaffeoljorna har emulgerat

Hur testar man en espresso crema?

Innan vi kör igång med de små hemligheterna till den perfekta creman så vill vi att ni ska förstå hur man kan testa att man fått en espresso med en perfekt crema serverad.

Gör en perfekt espresso crema

Börja med att titta på creman

Ni kommer märka att en crema inte alltid är gyllenbrun utan den kommer i en mängd olika nyanser.

En bra regel när man kollar på färgen är:

En gulare och vitare ton är ofta resultatet av en svagare bryggtemperatu och snabbare extraktion.

En mörkare med nästan en svart ring runtom är en långsammare extraktion och högre bryggtemperatur.

Gör det klassiska sockertestet

Det klassiska testet är att ta en tesked med socker och försiktigt placera det på creman. Sockret ska kunna ligga ca 2 sekunder på creman innan det börjar lösas upp.

Teskedstestet

Ett annat crematest är att man drar en tesked genom. Om skåran som uppstår automatiskt fylls igenom så vet man att creman är bra. Enkelt test att göra på ett café.

Ok då har ni lite förståelse för vad man bör förvänta sig på en bra crema så här kommer lite tips på vägen till ert mästerverk.

Gör en perfekt espresso crema

Kaffebönorna

Arabicabönor från Etiopien är utan tvivel de som ligger i toppen när det gäller att kunna skapa en tjock och härlig crema tillsammans med Robusta bönor (det är dessa bönor som ger förmågan till den tjocka konsistensen). Vissa bönor kommer aldrig kunna producera en crema hur ni än försöker 🙂 även om man förpackar de som Espressobönor.

Ta för vana att fråga experterna i butikerna vilken typ av crema de olika blandningarna ger, för det är stor skillnad!
Malningen

En shot espresso bör ta ca 20-30 sekunder av jämn genomrinning av vattnet genom portafiltret. Vattnet ska inte behöva forceras genom med olika små hinder. Maler man för fint går det för långsamt, för grovt så blir det för snabbt. Är det för grovt kan man rädda espresson till en viss grad genom att packa hårdare. Det finns ingen direkt universiall lösning utan man för försöka och om igen tills man hittar rätt malning. Tar inte så många gånger att hitta den perfekta espresso creman och det är värt tiden man lägger ner!

Packning

Att packa kaffet i portafiltret bör göras mjukt och jämt. Målet är att få vattnet att rinna jämt igenom. Misslyckas man så hittar vattnet vägen genom de delarna som inte är packade bra och man får en ojämn kvalité. I början så kan ni efter varje bryggning ta ut portafiltret och kolla hur det ser ut, ser det jämnt och vått ut i hela portafiltret eller finns det torra delar? Svårt att lyckas med en bra crema om man inte packar kaffet bra!

clear drinking glass with coffee on top of white table

Bryggtemperatur

Vattnet måste vara så pass varmt att det kan karamelisera sockret i kaffet (yes det finns sockerarter i kaffe). En optimal strävan i temperatur är någonstans mellan 92-96 grader celsius.

Trycket

För att brygga med bra kvalité så krävs att maskinen har mini 8,96318 bar (ok vi avrundar till 9…) Köper ni en maskin med 8 bars tryck så kan ni sälja den direkt! Som sagt för en good crema så behövs mini 9 bars tryck.

Övning övning och åter övning ger en perfekt crema

En god crema gör man inte över en natt utan det gäller att öva. Var metodisk, köp bönorna hos en expert som vet vilken crema som kan förväntas som resultat. Fråga även vilket typ av maskin, malning och packningsgrad de använda så får ni en liten genväg. Gör en lista på de olika kombinationerna ni har provat och skriv ner resultat. Hur såg creman ut? Funkande det klassiska sockertestet?

Gör en perfekt espresso crema

Om du misslyckas med din espresso crema så tänk på det här

Om du inte får en bra crema i din espresso så finns det några saker som du kanske har glömt bort eller inte haft koll på. Ingen fara, kolla igenom listan nedan och börja felsöka.

Innan du ens börjar felsöka så fråga dig själv, är din maskin ren och funkar allt på den? Det här är a-o 🙂

– Om creman är för ljus och bubblorna är på tok för stora: Koll att tiden är mellan 20-30 sekunder (optimalt någonstans runt 25). Kolla även temperaturen eftersom man brukar få den här typen av effekt om det är för kallt.

– Om creman är för mörk och tunn: Kolla återigen tiden, tog det mer än 30 sekunder? Maskinen är nog för varm så titta över temperaturen igen.

– Bra färg men tunn och så försvinner creman snabbt: Kolla åldern på bönorna, ni skulle bli förvånade hur många som säljer ut gamla bönor. Det kan också bero på att trycket är fel i maskinen.

Vi önskar er alla lycka till!