Kaffekonst - en enkel guide för nybörjare

Kaffekonst – en enkel guide för nybörjare

Om du någonsin beställer en latte på ett kafé kommer du inte bara att njuta av en utsökt kopp kaffe. Oftare kommer du också att få en vacker konstdesign ritad ovanpå din dryck. Det är en av de få bra sakerna med att köpa sitt kaffe utanför hemmet.

Och hur enkelt det än kan se ut, kräver kaffekonst avancerade färdigheter och ett enormt tålamod för att fulländas. Baristorna genomgår utbildning för att kunna producera det där hjärtat eller rosetten på din dryck. I den här artikeln ska vi dyka in i denna värld av kaffekonst och lära oss hur man målar med mjölk och espresso.

Kaffekonst - en enkel guide för nybörjare

Vad är kaffekonst?

Koffekonst eller latte art är en metod för kaffeberedning där mjölkkum hälls i espresso för att skapa en design eller ett mönster på dryckens yta. Det är ganska svårt att åstadkomma konsekvent på grund av olika standarder som måste beaktas för både espresso och mjölk. Dessutom beaktas kvaliteten på den espressomaskin som används och baristans skicklighet när det gäller att hälla upp mjölkskummet.

Historia om latte art

Efter introduktionen av espresso och den ständiga utvecklingen av mikroskum i mjölk sägs latte art ha utvecklats i Italien. Den populariserades dock av David Schomer i USA på 1980- och 1990-talen.

År 1989 hade Schomer utvecklat hjärtmönstret. År 1992 gjorde han rosetta efter att ha återskapat en teknik baserad på ett foto som han stötte på när han var på Cafe Mateki i Italien. Luigi Lupi från Italien träffade Schomer via internet, där de utbytte videor om latte art. Så småningom uppfann han tulpankonsten 2004.

Lattekonsten fortsätter att utvecklas i takt med att tiden går. Mer komplexa mönster introduceras av begåvade och skickliga baristor över hela världen. Och detta kaffemästerverk kan också hittas i andra drycker än latte-cappuccino, matcha latte och till och med varm choklad.

Kaffekonst - en enkel guide för nybörjare

Element i kaffekonst

Som vid målning beaktas många komponenter för att du ska kunna skapa ett mästerligt verk. Med illustrativ konst måste du se till att du har rätt penslar, duk och färgpalett. När det gäller kaffekonst finns det liknande faktorer som du också måste ta hänsyn till.

Mjölk den viktigaste färgen

En av de viktigaste komponenterna i kaffekonsten är mjölken. Mjölken kommer att fungera som din färg, så du måste se till att den ångas perfekt för att få mikroskum som skapar en definierad, bubbelfri design. Så hur ser du till att du har rätt mjölkkonsistens?

För att skapa det perfekta mikroskummet rekommenderas det att du använder kall mjölk för ångning. Om du kyler mjölken kan proteinmolekylerna vara stabila, vilket resulterar i mindre bubbligt skum. Dessutom brukar helmjölk föredras eftersom den har en bättre konsistens än andra mjölkvarianter.

När du ångar mjölken måste du först lufta den, vilket bokstavligen innebär att luft kommer in i mjölken. För att göra detta lägger du mjölken i kannan, höjer maskinens ångstång och sätter bara spetsen av stången under vatten i mjölken. När du sätter på ångan kommer du att stöta på en virvel som fångar upp lite luft och lägger in den i själva mjölken. Gör detta i cirka 5 sekunder innan du för ner staven djupare ner i vätskan för att röra om och emulgera.

Säkerställ att termometern alltid är påslagen för att garantera noggrannhet. När mjölken når 140 F till 180 F är det dags att stänga av staven. Om du inte har någon termometer kan du genom att knacka med handflatan mot kannan tills den är för varm att röra vid indikera ett tecken på att samma temperatur har uppnåtts.

För bort överflödiga bubblor i mjölken genom att knacka kannan mot en plan yta, till exempel din bänkskiva. Virvla mjölken lite för att införliva skummet och slutligen blir din mjölk redo att hälla upp lite kaffekonst.

Om du inte har någon espressomaskin tillgänglig kan du förbereda mjölken genom att använda en mikrovågsugn. Men den kanske inte har samma konsistens och mikroskum.

Kaffekonst - en enkel guide för nybörjare

Espresso

När det gäller vilken espresso du ska använda beror det helt på din smak. Varje sort har en annan smak, så se till att du har provat olika för att hitta det som passar dig bäst.

Espresso fungerar som duken för din kaffekonst, så det är verkligen viktigt att kaffeshotet är krämigt och inte för vattnigt. Det är bäst att alltid använda snapsglas när du står i kö, så att du kan se om espressons kräm, kropp och hjärta är synliga. Förekomsten av de tre delarna indikerar att din espresso är perfekt dragen och ger dig en vacker kontrast på din kaffekonst.

Vikten av rätt kanna

Kannan du använder kommer att ha en betydande inverkan på den kaffekonst du vill producera – det är din pensel. Vanligtvis brukar baristor använda två kannor när de gör detta. En kanna för ångning och en annan för att hälla upp.

Den ångande kannan har vanligtvis en bredare öppning och större storlek så att den kan bära mer volym, e.g., måste du göra två drycker. På så sätt sparar du tid på att ånga igen och undviker att skummet från den första mjölken sätter sig när du ångar den andra mjölken. Dessutom är det lättare att skapa mikroskum med det större utrymmet för mjölken att göra bubbelpoolseffekten.

Hällkannor är vanligtvis mindre så att de är lättare och bekvämare att kontrollera. Vanligtvis är deras pipor också mycket vassare, vilket kan hjälpa till att skapa mer definierade mönster för din kaffekonst. Lattekonst är dock fortfarande möjlig med en kanna. I så fall skulle vi betona att du bör ha den bästa hällkannan för att fullända din konst.

Kaffekonst - en enkel guide för nybörjare

Serveringskärl

Koppen du använder som serveringskärl kan hjälpa dig att uppnå perfekt kaffekonst. Ju större öppningen är, desto mer utrymme har du för att rita din konst. Å andra sidan, ju mindre öppningen är, desto mer utmanande är det att göra en design eftersom ditt utrymme är begränsat. Även ett så enkelt element som att ha en rundad botten inuti din kopp kommer att göra en stor skillnad när du häller din konst.

Hur du häller upp den skummade mjölken

Den här sista komponenten beror verkligen på lattekonstnärens skicklighet och kontroll – hällningen. Ingen barista har någonsin fulländat lattekonsten första gången de hällde upp. Det är därför viktigt att du fortsätter att öva på att hälla om du verkligen vill bli ett proffs när det gäller kaffekonst.

Det finns många överväganden att göra när du häller upp. Nedan följer några tips som du kan använda dig av under din övning:

Finn din bekvämlighet.

Det första du bör tänka på är hur du håller din kopp. Om din kopp är gjord av keramik, se till att du håller koppen i handen på ett sådant sätt att du inte blir besvärad när mjölkens hetta kommer in i ytan. Hitta den mest bekväma positionen för dig att göra kaffekonst.

Luta koppen

Håll koppen som om den vore en förlängning av din arm. Luta koppen innan du häller upp så att du kan kontrollera mjölkens flöde bättre. Se dessutom till att du häller nära ytan så att mjölken lättare kan glida genom espressons yta. Om du häller för högt upp kommer mjölken bara att sjunka ner under kaffet och det slutar med att inget mönster kommer ut alls.

Begin Slow, Finish Fast.

Vidare börja långsamt när du häller mjölken på espresson. Detta hjälper dig att få mer kontroll när du skapar basen för din konst. När den väl dyker upp kan du hälla lite snabbare när du börjar göra designen. Se till att du ställer tillbaka koppen i ett parallellt läge för att undvika att mjölken svämmar över.

Häll konsekventa strömmar.

Häll tjocka, blyertspenna-breda mjölkströmmar bara ungefär 4 till 5 tum från espressons yta. Om du häller tunna strömmar uppstår inget skum och därmed ingen design. Och för tjockt kommer ditt mönster troligen att sluta med bara vitt skum ovanpå din dryck – ingen kontrast alls.

Kaffekonst - en enkel guide för nybörjare

Vicka inte för mycket.

Att vicka på din kanna är ett viktigt steg för att slutföra din design. Det hjälper till att göra hjärtat, rosetten eller tulpanerna tydligare och mer definierade. Fokusera på att sakta ner vickandet för att du ska få jämnare strimmor i din dryck. Detta kommer också att ge dig mer kontroll över mjölkens hastighet och flöde.

Öva på att skaka handleden fram och tillbaka så att du kan vara mer konsekvent i vickandet. Du kan kanske börja med att vifta vatten inuti din kanna på ett rytmiskt sätt.

Slutar starkt.

Förutsatt att du häller ut den bör du naturligtvis alltid ha en vision av vilken design du ska göra. När du går igenom processen med att göra detta, hälla mjölk, vicka på kannan och allt det där, ska du avsluta det på ett så exakt sätt som möjligt. Generellt sett slutar de flesta kaffekonstverk med en skiva genom mitten av designen, så gör detta så noggrant som möjligt.

Slutsats

Alla kaffeälskare upplever spänningen i en kopp kaffe som har en otrolig konstdesign. Baristorna genomgår en omfattande utbildning för att du ska kunna njuta av detta.

Med de tips som delats ovan kan du nu själv bli en kaffekonstnär, även om du bara gör din latte hemma. Som vi har sagt är det en svår process, men kom ihåg att övning alltid ger färdighet!

.