Herden Kaldi upptäckte kaffet

Herden Kaldi upptäckte kaffet

Det finns flera historier och myter om kaffets upptäckt, men vad vi säkert vet är att kaffet upptäcktes för allra första gången i Etiopien i ett område som heter Caffa. Den mest återberättade historien handlar om herden Kaldi som levde i Caffa för ca 1500 år sedan.

Herden Kaldi upptäckte kaffet

En dag upptäckte Kaldi att hans getter inte betedde sig som de brukade efter att de ätit ett rött litet bär. De annars ganska avslappnade getterna skuttade omkring med en ovanlig energi, och Kaldi misstänkte snabbt kopplingen mellan deras energi och det röda lilla bäret. Han smakade själv och kände av bärets uppiggande effekter. Han uppskattade dock inte smaken särskilt mycket och slängde bäret i elden. En fantastisk arom spred sig och det blev början på kaffets långa historia.

Till en början så krossades kaffebönan för att sedan blandas med djurfett som man sedan åt när man önskade en energikick. Ett annat alternativ var att blanda böna och blad i vatten som de sedan drack för att uppnå samma effekt. Kaffet sågs som en religiös dryck med medicinska egenskaper. När bönan väl kom till Turkiet och spreds där öppnades det första kaffehuset 1475.

När kom kaffet till Europa och Sverige? Det var genom Venedig som det först nådde Europa. Venedig drev handel mellan egyptiska hamnar och det var via denna handel som de först stötte på kaffet som började importeras under 1600-talet. Det var i Venedig som man öppnande Europas första kaffehus.

Det var sedan under 1685 som kaffet först kom till Sverige. Det såldes till en början i apotek och var mycket dyrt, och det var främst rika människor och män som drack kaffet.

Herden Kaldi upptäckte kaffet

Kaffets stora genomslag i Sverige kom tack vare Kung Karl XII, som efter sin vistelse i Turkiet tog med sig kaffe hem och populariteten kring drycken växte snabbt. I början av 1700-talet hade Stockholm hunnit slå upp ett femtiotal kaffehus där vi idag hittar ett i varje gatuhörn.

Kaffehandeln tog sedan fart och blev en väldigt stor handelsvara i Sverige och började konkurrera med andra handelsvaror, såsom brännvinshandeln. Detta upprörde givetvis bönderna. Så pass att vi till och med fick utlysa kaffeförbud vid fem tillfällen, och om någon då ertappades med att dricka kaffe fick denne betala böter. Dessa förbud varade dock inte särskilt länge.

Idag är svensken ett av världens mest kaffedrickande folk som dricker ungefär 4-5 koppar kaffe per person varje dag.