Hur du gör ditt kaffe mindre surt

Hur du gör ditt kaffe mindre surt

Har du någonsin haft en sådan där dag då kaffet smakar gott, men magen vill något annat? Även om din varma kopp kaffe är utsökt och kanske väcker dig, kan den också få din mage att gurgla och göra dig obekväm eller gasig.

Detta beror på kaffets sura karaktär, och sådana problem kan uppstå då och då. Ja, du skulle kunna ta till att inte dricka kaffe, men det behöver du absolut inte göra. Du tänker inte låta en liten magknip komma i vägen för ditt morgonkaffe. Tänk om du kunde dricka ditt kaffe utan att ha problem med syrahalten i kaffet?

Läs vidare så ska vi kolla om kaffe är surt, hur surt det i så fall är, vilka ämnen som bidrar till kaffets surhet och hur vi kan göra det mindre surt.

Hur du gör ditt kaffe mindre surt

Kaffets surhet

Om vi börjar med det grundläggande först, mäts surheten eller alkaliniteten hos en kemisk förening på pH-skalan. Skalan sträcker sig från noll till fjorton. Neutrala ämnen som vatten har ett pH-värde på sju, sura ämnen har ett pH-värde lägre än sju och alkaliska ämnen har ett pH-värde högre än sju.

Koffein har ett pH-värde på cirka 4.85 till 5,10 beroende på olika faktorer som rostning, malning, bryggningsmetod osv. Så ja, i ett nötskal är kaffe verkligen surt, men bara måttligt.

Under hela bryggningsprocessen frigörs så småningom cirka nio primära syror: klorogen, kinasyra, citronsyra, ättiksyra, mjölksyra, äppelsyra, fosforsyra, linolsyra och palmitinsyra – och smakprofilen förändras beroende på koncentrationen av var och en av dem.

Faktorer som påverkar syrahalten

Det finns många variabler som påverkar syranivån i kaffe. De fyra viktigaste variablerna är rostningen av kaffebönan, bryggningsmetoden, kaffets malningsstorlek och platsen där kaffekörsbäret odlades.

Temperaturen och varaktigheten av rostningen är viktiga faktorer som bestämmer kaffets syrahalt. Ju längre tid och temperatur i rostningsprocessen, desto lägre är mängden klorogensyra. Således har ljusare rostning en högre syrahalt, medan mörkare rostning har en lägre syrahalt.

På samma sätt påverkar bryggningsprocessen också kaffets syrahalt. Bryggningsmetoder med längre varaktighet ger en mindre sur dryck. Temperaturen under bryggningsprocessen påverkar i hög grad syrahalten i kaffekoncentratet. Kalla bryggningar ger därför några av de minst sura kaffekoncentraten, eftersom bryggningstiden är längre och vattnet har en lägre temperatur. Om du vill ha ett mindre surt varmt kaffe kan du dock öka bryggtiden genom att använda en fransk press.

Vidare till malningsstorlek. Ju finare malningsstorlek innebär, desto större yta som exponeras vilket innebär att en högre mängd syra extraheras i det slutliga koncentratet. Om du vill ha ett mycket surt kaffe ska du därför välja en finare malning. Men om du vill ha ett mer mjukt kaffe kan en grövre malning vara bättre för dig.

Och slutligen höjden på kaffeodlingen och jorden där körsbären odlas. Kaffe på hög höjd tenderar att vara mer surt. Dubbelt så för kaffe som odlas i vulkanisk jord. Era Of Vi kan hjälpa dig här genom att ge dig platsen för odlingen och sätta dig i kontakt med odlaren så att du själv kan förvissa dig om denna information.

När vi nu vet vilka variabler och faktorer som påverkar koffeinets surhet kan vi kontrollera dessa variabler för att få ett mindre surt kaffe. Det finns flera sätt att sänka syrahalten i ditt kaffe. Låt oss prata om några lösningar för dem som inte vill kompromissa med mycket men ändå inte hantera magproblem. Här är några av dem.

Hur du gör ditt kaffe mindre surt

Hur du kan minska syrahalten i ditt kaffe

Sätt att minska syrahalten i kaffet utan att göra något exotiskt eller lägga till något annat till ditt morgonkaffe kan vara så enkelt som att välja mörka rostningar framför ljusa rostningar. Att dricka kaffe gjort från kallbryggt koncentrat, öka bryggtiden genom att använda en fransk press, och välja en grövre malning eller brygga kaffet vid en lägre temperatur kan också göra susen.

Kaffe med låg syrahalt blir vanligare än man kan tro. Det finns ett växande utbud av kaffebönor med låg syra på marknaden som du kan använda. De flesta av dessa bönor är naturligt framställda på ett sätt som minskar deras syrahalt. Samtidigt kan andra ha tillsatts föreningar för att mildra syrahalten.

Om du konsumerar kaffe av handelskvalitet rekommenderas att du byter till Arabicabönor eftersom de har en betydligt lägre syrahalt än sina Robusta motsvarigheter.

Och även om många djupa L-älskare kanske inte föredrar det kan du också tillsätta mjölk eller grädde till ditt kaffe. Mjölk är ett naturligt, måttligt alkaliskt ämne och kan balansera pH-värdet i din dryck. Även om du är en konsument av sojamjölk rekommenderas det att du inte blandar den med ljusrostat kaffe eftersom mjölken kommer att sluta koagulera och förstöra hela upplevelsen.

Hur du gör ditt kaffe mindre surt

Andra fina tips för att göra kaffet mindre surt

Som du upptäcker att du rynkar på näsan åt de metoder som nämns ovan, misströsta inte. Vi har fortfarande några knep i ärmen. Om vi kommer till de hack som gränsar lite till det bisarra är ett bra sätt att minska syran i ditt kaffe att brygga ditt kaffe med äggskal. Japp, du läste rätt.

Äggskal är naturligt basiska och kan balansera den överextraherade smaken i själva bryggningsmetoden.

Och den sista metoden som du kanske har hört talas om, men som jag personligen fortfarande tycker är lite konstig. Tillsätt salt till din kaffesump innan du brygger den. Den här metoden fungerar oavsett bryggningsmetod och kan till och med få ditt kaffe att smaka lite sött. Detta kräver dock lite trial and error för att bli rätt, men det kommer säkert att göra susen.

.