Vad händer med din hjärna och kropp när du dricker kaffe?

Vad händer med din hjärna och kropp när du dricker kaffe?

En av de viktigaste orsakerna till att människor älskar att dricka kaffe är koffein. Det väcker våra nerver och får oss att känna oss mer energiska när vi tar en kopp kaffe. Men kaffe handlar inte bara om att kunna hålla sig vaken under långa möten eller tråkiga samtal. Kaffe har även andra effekter på kroppen och hjärnan, och i den här artikeln kommer vi att prata allt om det!

Vad händer med din hjärna och kropp när du dricker kaffe?

Kaffe gör dig smartare

Vi är alla medvetna om att kaffe innehåller koffein – en stimulerande substans som hjälper till att öka vår energinivå. När du tar denna förening färdas den runt i blodomloppet och in i hjärnan. I hjärnan efterliknar den adenosin, en förening som gör en person trött och sömnig.

Hjärnan kommer då att förväxla koffein med adenosin och öka produktionen av dopamin och noradrenalin. Detta kommer att få våra neuroner att starta upp, vilket förbättrar våra hjärnfunktioner som minne, vakenhet, humör och andra allmänna mentala funktioner.

Kaffe gör dig gladare

Depression är en av de vanligaste mentala störningarna idag, och kaffe påverkar offer för problemet positivt. Koffeinets antiinflammatoriska, antioxidativa och mikrobiomfrämjande egenskaper blockerar hjärnans receptorer från att binda sig till adenosinföreningar som kan orsaka depressiva stämningar och trötthet.

Koffein skyddar mot Alzheimers och Parkinsons

Alzheimers sjukdom är den främsta orsaken till demenssjukdom i världen och drabbar personer över 65 år. Den orsakas av en onormal uppbyggnad av proteiner i och runt hjärnan.

Parkinsons sjukdom å andra sidan orsakas av förlusten av nervceller i hjärnan-substantia nigra. Dessa nervceller producerar en kemikalie som kallas dopamin och som spelar en viktig roll i hjärnans belöningssystem i samband med minne, inlärning och motoriska funktioner.

Dessa två neurodegenerativa tillstånd har inget botemedel, varför förebyggande bör vara ett viktigt fokus. Kaffe bidrar till att minska risken för att drabbas av dessa sjukdomar. Faktum är att det minskar risken för Alzheimers med upp till 65 procent och Parkinsons med upp till 60 procent.

Vad händer med din hjärna och kropp när du dricker kaffe?

Koffein hjälper till att förebygga stroke

Forskning visar att regelbundna kaffedrickare har 22 till 30 procent lägre risk att utveckla blodproppar och dö av stroke. Kaffe innehåller gott om antioxidanter som hjälper till att minska inflammation, förbättra blodflödet och minska risken för att dessa sjukdomar ska uppstå.

Kaffe minimerar risken för diabetes

Höga blodsockervärden orsakar stora hälsoproblem som diabetes typ 2. Studier visar dock att kaffedrickare på något sätt har minskat risken för att få sjukdomen. Detta beror på att kaffe innehåller massor av antioxidanter som minskar inflammation i ditt system, vilket utlöser Diabetes.

Koffein minskar riskerna för hjärtsvikt

Koffein brukar förknippas med högt blodtryck och hjärtklappning. Att dricka en eller två koppar om dagen kan dock minska risken för långvarig hjärtsvikt. Faktum är att det kan sänka den med 5-12 procent, enligt nya rön. Se bara till att du dricker måttligt eftersom koffein trots allt är ett stimulerande medel och kan orsaka skadliga problem om du dricker för mycket.

Koffein skyddar din lever

Hepatit, fettlever och många andra sjukdomar kan leda till skrumplever, där ärrvävnad skadar och ersätter levern i din kropp. Intressant nog kan kaffedrickande hjälpa till att skydda ditt leverorgan från nämnda sjukdom och minska risken med upp till 80 %.

Vad händer med din hjärna och kropp när du dricker kaffe?

Koffein kan hjälpa till att bränna kroppsfett

Vad gör kaffe i kroppen för att hjälpa dig att bränna fett? Jo, koffein ökar kroppens ämnesomsättning, ökar energin och främjar samtidigt viktminskning. Faktum är att denna förening finns i många fettförbrännande kosttillskott på marknaden. Att dricka kaffe kan hjälpa till att bränna fett med 10 procent på överviktiga personer och upp till 29 procent på magrare personer.

Det är dessutom så att kaffe hjälper till att förbättra den fysiska prestationen. Eftersom koffeinet stimulerar nervsystemet, signalerar det till cellerna att bryta ner kroppsfett. Detta ökar ditt adrenalin och förbereder dig för intensiv fysisk aktivitet. Med detta är det en bra idé att dricka en kopp kaffe innan du går till gymmet för att träna.

Koffein förebygger tjocktarmscancer

Lever- och tjocktarmscancer ligger på tredje respektive fjärde plats som den främsta orsaken till cancerrelaterade dödsfall i världen. Studier visar att kaffedrickare minskar risken för levercancer med 40 % och tjocktarmscancer med 15 %.

Koffeinnehåller massor av vitaminer och mineraler

Näringsämnen som riboflavin (vitamin B2), pantotensyra (vitamin B5), niacin (vitamin B3), mangan, kalium och magnesium finns i en enda kopp kaffe. Det innehåller också 95 % vatten och bidrar till den dagliga vätskebalansen.

Samtidigt som det finns fördelar med vad kaffe gör för kroppen och hjärnan finns det också en del underliggande negativa effekter, särskilt om din koffeinförbrukning är ganska hög. Här är några av dem nedan.

Vad händer med din hjärna och kropp när du dricker kaffe?

Koffe kan orsaka nervositet, rastlöshet och ångest

Vänligt kaffe hjälper till att göra hjärnan alert, men för mycket kaffe kan leda till hjärtklappning, nervositet, ångest och till och med panikattacker. Eftersom koffein är känt för att stimulera kroppens reaktion kan det förvärra befintliga ångesttillstånd. Om koffein på något sätt överstimulerar din hjärna och kropp kan du minska ditt koffeinintag – ännu bättre, ta lite koffeinfritt!

Koffein kan störa sömnmönster

Då koffein är känt för att bidra till att en drickare är vaken, är det kanske inte en bra idé att dricka en kopp kaffe på natten. Det kan störa det vanliga sömnmönstret och orsaka sömnlöshet. Dessutom kan för mycket koffein kopplas till sömnstörningar vid obstruktiv sömnapné.

Koffein kan öka blodtrycket

Drickande av för mycket kaffe kan också ge upphov till vätskedrivande effekter och högt blodtryck, särskilt om du tar det regelbundet. Hittills finns det ingen tydlig förklaring till vad som orsakar spiken, men kroppens reaktion på koffein varierar från en person till en annan.

Vad händer med din hjärna och kropp när du dricker kaffe?

Kaffe är beroendeframkallande

Som andra kända beroendeframkallande ämnen kan kaffe också bli beroendeframkallande. Det producerar. På grund av de vissa förändringar som koffein orsakar inne i hjärnan kan man få denna typ av beroende. Dessutom producerar kaffe dopamin, ”feel-good”-hormonet, vilket också kan uppmuntra en drickare att upprepa beteendet igen.

Lite tankar om kaffe

Som vi har lärt oss allt om vad kaffe gör med din kropp, kommer en kopp kaffe inte bara att ge dig mer energi och vakenhet, utan har också en rad imponerande hälsofördelar. Så tveka inte att hälla upp en kopp kaffe varje morgon.

Det rekommenderade dagliga koffeinintaget är dock 400 mg eller cirka fyra koppar per dag. Och även om den mängden skiljer sig från en kropp till en annan, ska du komma ihåg att för mycket av något är dåligt. Så njut av kaffe med måtta.

.