Hur mycket koffein är för mycket?

Hur mycket koffein är för mycket?

Vi älskar alla vårt kaffe, särskilt under de hektiska dagarna och de lata morgnarna.

Vi älskar alla vårt kaffe, särskilt under de hektiska dagarna och de lata morgnarna. Men har du någonsin undrat om det finns något sådant som för mycket koffein? Ja! Koffein kan påverka din kropp på många sätt och det är möjligt att dricka för mycket och orsaka obehag och lidande.

Tacksamt nog är koffein sällan dödligt. Du skulle behöva dricka över 100 koppar kaffe för att nå en dödlig dos. Men koffeinets negativa effekter kan dyka upp vid mycket lägre doser. Om du vill reglera ditt koffeinintag kan du läsa vidare för att ta reda på hur.

Hur mycket koffein är för mycket?

Vad är koffein?

Koffein är en naturlig stimulans som verkar på det centrala nervsystemet för att ge en känsla av vakenhet. Det är världens mest använda psykoaktiva ämne och finns främst i kaffe och te, men även i kakaoplantor, guaranabär, yerba mate och ett 30-tal andra växter. Det är bittert i smaken och dess närvaro i växter är en form av naturligt insektsavvisande medel.

Koffebönor är den mest populära källan till koffein, men koffein finns också i te, choklad, energidrycker och kolasorter. Koffein kan ha både positiva och negativa hälsoeffekter, beroende på mängden som konsumeras och källan.

Hur påverkar koffein kroppen?

Alla som dricker kaffe eller te kan berätta att koffein väcker dig. Men hur sker detta? Som en psykoaktiv stimulerande substans verkar koffein direkt i hjärnan för att ge känslor av vakenhet. Detta uppnås genom att binda till adenosinreceptorer i hjärnan. Adenosin orsakar känslor av trötthet och sömnighet. När koffein binder till adenosinreceptorer förhindrar det adenosin från att binda till receptorn och koffein har den motsatta effekten att skapa känslor av vakenhet.

För resten av kroppen kan koffein orsaka följande:

  • Dilatation av pupillerna
  • Högre hjärtfrekvens
  • Högre blodflöde till musklerna
  • Rörelser eller nervositet
  • Högre urinering
Hur mycket koffein är för mycket?

Hur mycket koffein per dag är hälsosamt?

Enligt den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA är det rekommenderade maximala intaget av koffein 400 mg per dag. Detta motsvarar ungefär 4 koppar kaffe. Denna rekommendation varierar dock från person till person, eftersom vissa personer har en låg tolerans för koffein och behöver begränsa sitt intag mer strikt.

Rent koffein, särskilt i pulverform, kan vara giftigt vid lägre doser och bör undvikas. Barn, tonåringar och gravida kvinnor är mycket känsligare för koffeinets negativa effekter och bör undvika koffein helt och hållet.

Konsumera för mycket kaffe – tecken och symtom

Du kanske känner till känslan av att konsumera för mycket kaffe – du blir nervös, din ångest ökar och så småningom kraschar du. Här är några av de andra tecknen och symptomen på att konsumera för mycket kaffe:

1. Sömnlöshet

Koffein gör dig piggare, så det är logiskt att det skulle störa ditt sömnmönster. Koffein kan stanna i kroppen i upp till 5 timmar (detta varierar beroende på kroppsvikt, ämnesomsättning, genetik osv.) så även om du dricker din sista kopp på eftermiddagen kan den fortfarande finnas kvar i kroppen när det är läggdags. Det gör det inte bara svårare att somna utan stör också sömnen under natten och sänker sömnkvaliteten.

2. Dehydrering

Koffein är ett diuretikum vilket innebär att det orsakar ökad vätskeförlust genom frekvent urinering. Om du inte är uppmärksam på ditt vattenintag och dricker mycket kaffe, cola eller energidrycker kan du bli uttorkad. Detta har en omfattande effekt i hela kroppen, från att göra huden torrare till att orsaka huvudvärk och koncentrationsförlust.

3. Irritabilitet

Koffein ger dig en första boost i humöret, men när beroendet och toleransen ökar kan det orsaka stora nedgångar i humöret, vilket leder till irritabilitet. Koffein kan också framkalla känslor av ångest och rastlöshet som kan vara ganska plågsamma.

4. Matsmältningsproblem

Konsumerar du för mycket kaffe kan det förvärra halsbränna, matsmältningsbesvär och diarré. Koffein ökar tarmmotiliteten och kan irritera magslemhinnan, vilket leder till dessa symtom. I vissa extrema fall kan det till och med orsaka magsår.

5. Trötthet

Koffein kan orsaka återkommande trötthet. Efter att den första energiboosten har avtagit sätter tröttheten in när allt koffein har rensats ut ur kroppen. Rebound-utmattning är direkt proportionell mot mängden koffein som konsumeras, så om du dricker för mycket kaffe kan det leda till mer trötthet i längden.

6. Hjärtproblem

Koffein höjer hjärtfrekvensen samt blodtrycket. Ökad hjärtfrekvens kan förvärras till hjärtklappning när du dricker för mycket kaffe. Denna biverkning varierar från person till person och vissa personer är mer mottagliga för hjärtklappning och förhöjt blodtryck, även vid relativt låga doser av koffein.

Hur mycket koffein är för mycket?

Hur du kan reglera ditt koffeinintag

Om du har märkt tecken och symtom på att du dricker för mycket kaffe kan det vara dags att minska ditt koffeinintag. I vissa fall kan du behöva reglera ditt koffeinintag på grund av hälsoproblem eller vissa mediciner som du tar. Oavsett orsaken kan du här se hur du kan reglera ditt koffeinintag:

1. Håll koll på ditt koffeinintag

Försök att begränsa dig till 2 koppar kaffe eller mindre. Du kan också minska din konsumtion av cola och energidrycker. Undersök koffeinintaget i olika livsmedel och drycker och försök att hålla koll på ditt dagliga intag.

2. Byt till koffeinfritt kaffe

Det koffeinfria kaffet, som till stor del (men inte helt) är koffeinfritt, är ett bra alternativ om du älskar kaffe men vill minska ditt koffeinintag. Decaf är dock inte 100 % koffeinfritt, så du måste fortfarande hålla koll på din kaffekonsumtion. Ett annat bra alternativ är halvt koffeinfritt kaffe, som består av hälften vanligt kaffe och hälften koffeinfritt kaffe.

3. Byt till örtteer eller förkorta bryggtiden

Om du förkortar bryggtiden för ditt te eller kaffe minskar koffeinkoncentrationen i den slutliga koppen. Du kan också byta ut ditt vanliga kaffe eller te mot örtteer som inte innehåller något koffein.

Det kan vara svårt att minska koffeinet – om det görs för plötsligt eller för snabbt kan det utlösa abstinenssymtom som huvudvärk och slöhet. Gå långsamt fram, lyssna på din kropp och välj de bästa alternativen för dig och din livsstil.

.