Kopi luwak det dyraste och mest exklusiva kaffet i världen

Kopi luwak det dyraste och mest exklusiva kaffet i världen

Kopi Luwak, även känt som civetkaffe, är ett av de mest sällsynta och dyraste kaffet i världen. Det extremt höga priset (600 dollar) på denna asiatiska specialitet kan dock inte härledas till smaken. Den unika produktionsprocessen för detta kaffe som främst finns i Amerika och Japan väger tyngre när det gäller att få fram detta höga pris. Behandlingen av ett genomsnittligt modernt kaffe sker genom tvättning. Under förfarandet sorteras bönorna, fruktköttet avlägsnas och därefter tvättas och torkas de.

När det gäller Kopi Luwak löstes bearbetningen på ett helt unikt sätt av naturen. Palmecivet – en medlem av familjen Viverridae som lever på träden i Indonesien – äter kaffebönan som går ut genom tarmarna som avföring. Därefter skrapar de pigga ursprungsbefolkningen försiktigt ut kaffebönorna ur kattens avföring.Asiatisk palmcivett

Kopi luwak det dyraste och mest exklusiva kaffet i världen

Enligt John Martinez, en jamaicansk kaffespecialist, beror Kopi Luwaks utmärkta, särpräglade och mystiska smak på kattens speciella oljeproducerande körtlar. Det är inte förvånande att det finns många förfalskningar. Men det finns till och med vissa yrkesmän som kan identifiera den äkta: precis som Massimo Marcone, professor vid Guelph University 2002, som hävdar att 50 % av Kopi Luwak-kaffet på marknaden är förfalskningar. Marcone testar kaffekvaliteten för Animal Caffee, ett företag som distribuerar kaffe.

Kopi luwak det dyraste och mest exklusiva kaffet i världen

Civetkottet äter de mogna rödfärgade kaffebönorna. När de väl är uppätna kan den bara äta det mjuka skalet. Den hårda bönan lämnar kattens avföring. Kopi Luwak-kaffe kan ha sitt ursprung i robusta- eller arabicabönor. Dess smak påminner mest om doften av choklad.

Den lurviga varelsen biter bara av de godaste frukterna från grenarna, precis som en sann gourmet. Flera tiotusentals år av praxis försäkrar oss om att vi inte har fel. Särskilda kaffebönor trillar fint och långsamt ner genom däggdjurets matsmältningssystem. Bönorna löses dock inte upp som proteinerna, som bryts upp i små delar, medan vissa ämnen helt enkelt försvinner från den. Detta kattdjur har faktiskt varit mycket eftertraktat redan i antiken på grund av den exotiskt doftande hemligheten i dess körtlar, som fortfarande används i dagens trendigaste dofter. Det är därför ingen överraskning att civetkattens avföring blev en fantastiskt populär artikel.

Den terminalprodukt som produceras av det asiatiska rovdjuret kommer nödvändigtvis att genomgå en grundlig bearbetning innan den hamnar på miljonärernas bord som deras favoritsort. Även om den unika bearbetningen kanske inte verkar alltför inbjudande, gör den ändå denna gourmandism från Sumatraskogen till en av de mest eftertraktade lyxvarorna.Kopi luwak kaffe
Det ursprungliga Kopi Luwak-kaffet är inte bara så dyrt för att det framställs av djuravföring, utan också för att civetkatter oftast är nattaktiva djur. De är svåra att hitta, så deras avföring är också omständlig att upptäcka. Vi kan dock inte utesluta möjligheten att billigare Kopi Luwak-kaffe erhålls från sådana palmcibeter som hållits fängslade. Det är uppenbart att ett djur som lever under sådana omständigheter inte kan tillhandahålla ett råmaterial av lika hög kvalitet som sina frilevande artfränder. Det är inte bara deras matvanor som skiljer sig åt: det finns också psykologiska faktorer som spelar in.

Kopi luwak det dyraste och mest exklusiva kaffet i världen

Riktiga proffs säger att Kopi Luwak bör konsumeras rent, utan några smakämnen, som en ristretto eller en espresso. Baristorna rekommenderar också att man bara tar en liten klunk i munnen för första gången tillsammans med lite luft så att drycken kan sprida sig på tungan… På så sätt visar smaklökarna kaffets karakteristiska syror. Efter dessa steg kan var och en njuta av kaffet enligt personlig smak: på ett italienskt holus-bolus sätt eller i klunkar. Kopi Luwak ger många minuter av en behaglig eftersmak.

Denna lyxprodukt har också förekommit i den berömda filmen ”Bucket List”. Enligt filmens berättelse skriver den döende miljonären som spelas av Jack Nicholson en lista över saker som han skulle vilja göra innan han dör. En av punkterna på listan är att dricka en kopp Kopi Luwak-kaffe, vilket blev en riktig specialitet och raritet bland djupa Lälskare som till exempel Mark Zuckerberg eller Oprah Winfrey.