De 15 bästa kaffesorterna i världen

De 15 bästa kaffesorterna i världen

Det är uppenbart att smakerna är olika och att alla har sin egen favorit bland dessa. Men innan vi bestämmer oss bör vi smaka på dem alla.

Kenya AA-kaffebönor
Det finns totalt sju kategorier, vilka är AA, AB, PB, C, E, TT och T. AA står för den bästa kvaliteten. Det är mycket arabicakaffe som kommer från Kenya. På grund av lämplig höjd och nederbörd erbjuder Kenya oss kaffe av mycket hög kvalitet.

Kaffebönor från Costa Rica
Costa Ricas kaffebönor erbjuder ett av världens bästa kaffekvaliteter. Costa Rica är ett berömt kaffeproducerande land som ligger på den centralamerikanska kontinentens bro som är spänd mellan Stilla havet och Karibiska havet.

De 15 bästa kaffesorterna i världen

Yemen Mocha-kaffebönor
Kaffet började sin väg att erövra världen från Jemen. Många betraktar landet som kaffets vagga, eftersom stora mängder kaffe först odlades här.

Panamas Geisha-kaffebönor
Geisha är en typ av Arabica-kaffe, som fått sitt namn efter den västetiopiska staden Gesha. Arten har sitt ursprung i Etiopien och kom till Panama via Costa Rica.

Brasilianska Cerrado kaffebönor
Brazil Cerrado är ett sydamerikanskt arabicakaffe. Vi får en komplex och balanserad blandning av dess östafrikanska släktingar om vi köper ett paket. Cerrado är ett landskapsområde av savanntyp i centrala Brasilien.

De 15 bästa kaffesorterna i världen

Etiopiska Yirgacheffe-kaffebönor.
Detta är Etiopiens legendariska kaffe som lokalbefolkningen uppskattar mycket. Enligt uppgift kontrolleras detta kaffe med precision under skörden. Sidamo anses vara ursprungsplatsen, närmare bestämt omgivningarna kring staden Yirga Chefe.

Etiopiska Harrar-kaffebönor
Också en etiopisk kaffetyp. Ordet ”Harrar” hänvisar till regionen, odlingsområdet, som sträcker sig österut från huvudstaden.

Malabar-kaffebönor från den indiska monsunen
Monsoon Malabar-kaffet är ett av de mest unika och eftertraktade kaffetyperna i världen. Det odlas i Karnataka-regionen i sydvästra Indien, som är ett mycket viktigt odlingsområde för te och kaffe.

Jamaicanska Blue Mountain-kaffebönor
Jamaicas klimat och produktionsområden på hög höjd är ett perfekt kaffeodlingsområde. Inom detta är Blue Mountain ett legendariskt kaffeodlingsområde och det jamaicanska Blue Mountain-kaffet är en symbol för högkvalitativt kaffe. Priset är också på topp.

Mocha Java kaffebönor
Det är en blandning av kaffebönor av högkvalitativa Arabica-kärnor. Mocha, ett arabicakaffe som odlas i Etiopien och Jemen, kombineras med javanesisk arabica, vilket resulterar i en mycket trevlig och harmonisk kaffeblandning.

Sumatra-kaffebönor
Indonesiens mästerverk. Sumatra är en gigantisk ö som inte är infekterad av massturism, men den behöver dem egentligen inte för kaffeproduktion. Försäljningen av kaffe som odlas på vulkanisk jord gör livet lättare för många små byar.

De 15 bästa kaffesorterna i världen

Gamla Java-bönor
Java är en av Indonesiens öar. Det javanesiska kaffet är så unikt att ”Java” på vissa ställen hänvisar till kaffe. För att inte tala om språkprogrammet Java: utvecklarna drack ständigt kaffe när de skapade det, så ikonen blev en kopp rykande kaffe.

Kaffebönor på Hawaii
En plats där vi kan hitta Kona, det världsberömda gourmetkaffet bland de redan högkvalitativa kaffeodlingarna. Det här namnet får endast användas för kaffe som skördats från de 90-100 år gamla träden som odlas på de vulkaniska bergssidorna.

Sulawesi-bönor
Detta är också en indonesisk art, och den har fått sitt namn efter ön Sulawesi. Förutom kakaoplantagerna är även kaffeodlingen viktig och anmärkningsvärd. Sulawesi är en av de platser i världen där det legendariska Kopi Luwak-kaffet finns bland produkterna.

Tanzania Peaberry kaffebönor
Peaberry-namnet gavs till denna kaffesort eftersom det bara finns en böna i stället för de vanliga två i kaffets skörd. Detta kaffe med stark smak odlas på berget Kilimanjaro.