Snabbkaffe

8 fina tips för att få snabbkaffe att smaka bättre

Snabbkaffe är underskattat och en pärla i många situationer om man hanterar det rätt. De flesta av oss anser att kaffe är en daglig nödvändighet, både för smaken och för koffeinet. Men med allting som går allt snabbare idag verkar det nästan omöjligt att alltid ha en perfekt, manuell bryggd kopp kaffe. Att brygga sitt eget kaffe hemma kan säkert vara lite för tidskrävande. Samtidigt kan ständiga besök på det lokala kaféet också bli opraktiskt.

Snabbkaffe är en av de snabbaste koffeinkickar som finns att tillgå nuförtiden. Ändå verkar den ha ett dåligt rykte om sig att smaka krita, strävt och bittert. Så vad ska vi göra för att kunna njuta av detta prisvärda, bekväma och omedelbara alternativ?

8 fina tips för att få snabbkaffe att smaka bättre

Vad är snabbkaffe?

För att komma till listan med förslag på hur du kan göra ditt snabbkaffe bättre ska vi först lära oss vad snabbkaffe är.

Den här typen av kaffe skapades först i Storbritannien på 1700-talet. Det blev dock kommersiellt tillgängligt på den amerikanska marknaden på 1880-talet, särskilt som en delad ranson för inbördeskrigssoldater.

Snabbkaffe är en typ av kaffe som görs av torkat kaffeextrakt. Den kan göras på två sätt. Det första är att flytande kaffe sprutas genom varm luft som torkar kaffet till korn. Det andra görs genom frystorkning av kaffe, vilket är skonsammare och ger en bättre smak.

Snabbkaffe vs. malet kaffe

Och även om båda kaffetyperna ser väldigt lika ut, görs de faktiskt väldigt olika. Båda börjar i rostningsstadiet av bönorna. Därefter mals dessa bönor, redo att bryggas för att göra en kopp kaffe.

Snabbkaffe genomgår ett extra steg i processen. När de rostade bönorna har malts och bryggts till flytande form torkas kaffet med hjälp av varmluft eller frysning och blir till snabbkaffe.

8 fina tips för att få snabbkaffe att smaka bättre

8 sätt att få ditt snabbkaffe att smaka riktigt gott

Det finns många sätt att få den här typen av kaffe att smaka bättre, här är några beprövade förslag.

1. Kallt vatten

Vi brukar vanligen späda ut vårt snabbkaffe i varmt vatten. Med vattnets höga temperatur kan vi se till att det malda kaffet löses upp ordentligt. Men visste du att om du späder ut ditt snabbkaffe i lite kallt vatten blir en kopp ännu bättre? Gör detta fina hack strax innan du tillsätter varmt vatten för att ta bort oönskad syra och bitterhet som finns i snabbkaffe.

2. Bättre proportioner

Varje märke av snabbkaffe har ett rekommenderat förhållande mellan kaffe och vatten, så det är alltid bäst att läsa tillverkarens rekommenderade recept. Generellt sett går de flesta kaffesorter med 1-2 teskedar kaffe för 1 kopp vatten. Men du kan också justera detta efter dina önskemål.

Du kan lägga till en extra skopa om du vill att kaffets djärva och raka kropp och smak verkligen ska lysa igenom. I annat fall kan du minska det genom att minska antalet skopor.

3. Mjölk eller gräddfil

Det räcker med att tillsätta gräddfil eller mjölk till ditt snabbkaffe för att skapa en helt ny dryck. Mjölk tenderar att ge munnen fyllighet och minimerar den bitterhet som vanligtvis kommer från snabbkaffe. Dessutom ger det en krämigare konsistens i gommen. Om du vill att det ska bli mer spännande kan du använda mellanmjölk eller en skvätt tjock grädde. Vem gillar inte en krämig kopp kaffe?

8 fina tips för att få snabbkaffe att smaka bättre

4. Sötningsmedel

Att tillsätta socker till ditt snabbkaffe är det näst bästa sättet att minska den bitterhet som vanligtvis finns i snabbkaffe. Anta att du vill välja något som är hälsosammare eller mer spännande. Då kan du välja andra alternativ som honung, agave, lönnsirap eller till och med kondenserad mjölk.

5. Fyll med is

När vädret verkar för varmt är det alltid trevligt att ha ett glas isat kaffe i handen. Du kan helt enkelt blanda ditt den här typen av kaffe med varmt vatten och hälla blandningen i ett glas fyllt med is. Toppa drycken med en skvätt färsk mjölk eller en klick vispad grädde och du har en uppfriskande dryck som är idealisk för de varmare årstiderna.

6. Kokaopulver

Om du är ett fan av mokka kan du också göra detta med ditt snabbkaffe. Du kan lägga till en eller två skopor kakaopulver i ditt recept och du får en godbit direkt. Lite choklad får allt att verka magiskt – en dryck som kommer att få tillbaka barnet i dig!

7. Smör

Keto-diet är en aktuell trend inom kaffeindustrin numera. Att tillsätta smör i en kopp kaffe ifrågasätts alltså inte på kaffehusen. Du kan faktiskt göra detta med ditt snabbkaffe också. Smöret kommer att tona ner kaffets bitterhet samt ge en silkeslenare munkänsla till din kopp.

8. Skummad mjölk

Att tillsätta skummad mjölk till ditt kaffe är en annan metod för att förbättra den totala smaken av ditt kaffe. På så sätt blir du av med snabbkaffets överväldigande syra.

Du kan helt enkelt använda en fransk press om du inte har en befintlig espressomaskin för att ånga din mjölk och skapa mikroskum. Allt du behöver göra är att lägga den uppvärmda mjölken i bägaren, sätta på locket och flytta kolven upp och ner. Och du kan omedelbart få din egen version av en cappuccino.

8 fina tips för att få snabbkaffe att smaka bättre

Snabbkaffe är gott och spännande om man gör rätt

Snabbkaffe är kanske inte lika gott som din vanliga beställning på ditt favoritkafé, men med rätt inställningar kan du skapa gränslösa möjligheter. Det är enkelt, går snabbt och kostar dig inte en förmögenhet. Har du en vän eller t.ex en dejt på besök så överraska med att göra riktigt bra snabbkaffe

Förhoppningsvis har den här artikeln hjälpt dig att skapa en godare kopp kaffe med hjälp av listan ovan. Du kan lägga till många andra saker, örter som kanel, sprit etc., för att göra din kaffeupplevelse mycket mer spännande.