Kaffe i filmens värld

Kaffe i filmens värld

En kopp kaffe förekommer i många filmscener, här är vår lista över de mest ikoniska.

 1. Baddie
  Mycket dåliga saker händer i Fritz Langs nihilistiska film noir från 1953, The Big Heat. Filmen inleds med ett självmord. En bil exploderar med passagerare inuti. Två kvinnor skjuts ihjäl. En cigarett bränner en barflickas hand. Men den är mest ihågkommen för filmhistoriens mest chockerande kaffekanna. När den vackra gangsterbruden, spelad av Gloria Grahame, diskuterar med sin sadistiska skurkpojkvän, spelad av Lee Marvin, kokar en kaffekanna av glas våldsamt på en kokplatta. Det är dock Marvin som kokar över: han lyfter upp kannan och kastar det skållande innehållet i Grahames ansikte. Fruktansvärda saker. ”Jag undrar hur många kvinnor som har kastat hett kaffe i ansiktet på sina män som var mycket besvikna över resultatet och sa: ’Lang är en usel regissör'”, berättade regissören senare för Peter Bogdanovich. Den fruktansvärt ärrade Grahame hämnas med en egen kokande brygd. Filmens sista replik är ett svart skämt: ”Håll kaffet varmt!”.
 2. The Truth Teller
  Vad är mer uppseendeväckande än en kaffekopp som krossas på golvet? En kaffekopp som krossas på golvet tre gånger i rad. Efter att ha tillbringat 100 minuter med att förhöra The Usual Suspects patetiska bedragare ”Verbal” Kint (Kevin Spacey) har agent Dave Kujan (Chazz Palminteri) knäckt fallet och sitter på sitt skrivbord och slurpar nöjt kaffe. Plötsligt slår en av de bästa vändningarna i modern film honom i ansiktet som en vänsterkrok. I samma ögonblick som han sätter ihop bitarna i mysteriet går hans kaffekopp spektakulärt sönder – den faller i slow motion innan den detonerar på klinkergolvet och täcker hans kontor med en varm kopp java. Det är ett så fantastiskt ögonblick att regissören Bryan Singer återger det – bang, bang, bang. En av filmens största mattesprängningar. Och en riktig röra för städaren.
 3. The Connoisseur
  ”Mmm! Jimmie! Det här är en riktig gourmetskit!” utbrister torpeden Jules (Samuel L Jackson) efter att Jimmie (Quentin Tarantino) har gjort en ny kopp kaffe åt honom i en av Pulp Fictions mest minnesvärda scener. ”Vanligtvis skulle jag och Vince vara nöjda med lite frystorkad Taster’s Choice”, säger Jules. ”Men han ger oss den här seriösa gourmetskiten! Vilken smak är det här?” Jimmie är dock inte på humör för morgonprat. För det första dricker han inte frystorkat kaffe. ”Jag behöver inte höra av dig hur ****ing gott mitt kaffe är, okej?”, säger Jimmie. ”Det är jag som köper det. Jag vet hur gott det är. När Bonnie går och handlar köper hon ****. Jag köper det dyra gourmetkaffet, för när jag dricker det vill jag smaka på det.” Det är helt rätt. För det andra uppskattar han inte den lilla ”present” som Jules har kommit med. ”Men vet du vad jag tänker på just nu? Det är inte kaffet i min kopp.” Nej, det är den döde killen i hans garage.
 4. The Tease
  Bottoms up? I The Bucket List njuter Edward Cole (Jack Nicholson) av att dricka ett lyxigt kaffe som kallas ”Kopi Luwak”. Då ger hans kompis Carter Chambers (Morgan Freeman) honom en artikel som avslöjar exakt hur det tillverkas. Edward börjar läsa: ”Kopi Luwak är världens dyraste kaffe. Även om det för vissa faller under kategorin ’för bra för att vara sant’. I Sumatrabyn där bönorna odlas lever en ras av vild trädkatt. Dessa katter äter bönorna, smälter dem och sedan… avför de sig.” Han gör en paus, och bestörtning kryper över hans ansikte. Edward fortsätter: ”Byborna samlar sedan in och bearbetar avföringen. Det är kombinationen av bönorna och trädkattens magsaft som ger Kopi Luwak…”. – Carter spricker upp – ”sin unika smak … och arom. Du skojar med mig!” Chambers: ”Katterna kom före mig!”
 1. The Evil Temptress
  Livet är kort. Därför vore det fel, väldigt fel, om vi rekommenderade dig att se Will Ferrells ”komedi” om ”fotboll” från 2005, Kicking & Screaming. Men det är det gamla goda kaffet som ger filmens enda riktigt roliga scen, när Ferrells milda fotbollstränare Phil Weston blir allvarligt koffeinberoende tack vare uppmuntran från den tidigare NFL-spelaren och tränaren Mike Ditka: ”Drick kaffet!”. Ditka skriker till sin skyddsling. ”Det får dig att må bättre! Det piggar upp dig! Det lugnar ner dig! Det är livsblodet som driver mästarnas drömmar!” Tyvärr för Ferrell får hans koffeinhaltiga svacka in i galenskap honom bannlyst från sitt lokala kafé. Det visar sig att man kan få för mycket av det goda…7belöningenAlla som har sett Twin Peaks, det banbrytande mordmysteriet från 1990-talet av den makabra mästaren David Lynch, vet att Lynch älskar kaffe. Det är allt som detektiv Dale Cooper (Lynchs alter ego, Kyle MacLachlan) talar om. ”Harry, jag ska berätta en liten hemlighet för dig”, säger han till sin partner. ”Varje dag, en gång om dagen, ge dig själv en present. Planera den inte, vänta inte på den, låt den bara hända. Det kan vara en ny skjorta i herrbutiken, en kattdvala i din kontorsstol eller två koppar gott, varmt, svart kaffe. Så här.” Han tar en lång, lyxig klunk. ”Ah, man, det där träffar rätt. Inget går upp mot en god kopp svart kaffe.” Amen. Du kan kolla in Lynchs eget kaffemärke på hans webbplats, davidlynch.com/coffee.
 2. The Laconic Hero
  ”Någon som behöver mer kaffe?” Som en slags koffeinhaltig dröm ser man i den amerikanska indiehjälten Jim Jarmuschs bortkastade komedi från 2003, Coffee & Cigarettes, Bill Murray servera kaffe till RZA och GZA från Wu-Tang Clan. Han försöker åtminstone. RZA och GZA har slutat med den svarta varan. ”Yo, koffein leder till depression”, säger RZA. ”Det gör dig irriterad. Får ditt hjärta att slå fort. Värre än något annat. Om du dricker kaffe, vet du att det ger dig skit. Crispy, clean, inget koffein. Vet du inte att koffein kan orsaka allvarlig delirium? Allvarligt delirium.” Murray kommer in, ”förklädd” till servitör, med en full kanna kaffe i handen. ”Åh, nu säger du det”, suckar han. ”Ja, det kan vara mitt problem. Delirium.” Murray dricker det direkt från kaffekannan medan Wu-Tan-killarna dricker te ur små glas. Äkta kaffehjältemod.
 3. The Reward
  Alla som har sett Twin Peaks, den banbrytande TV-mordmysteriet från 1990-talet av makabra mästaren David Lynch, vet att Lynch älskar kaffe. Det är allt detektiv Dale Cooper (Lynchs alter ego, Kyle MacLachlan) talar om. ”Harry, jag ska berätta en liten hemlighet för dig”, säger han till sin partner. ”Varje dag, en gång om dagen, ge dig själv en present. Planera den inte, vänta inte på den, låt den bara hända. Det kan vara en ny skjorta i herrbutiken, en kattdvala i din kontorsstol eller två koppar gott, varmt, svart kaffe. Så här.” Han tar en lång, lyxig klunk. ”Ah, man, det där träffar rätt. Inget går upp mot en god kopp svart kaffe.” Amen. Du kan kolla in Lynchs eget kaffemärke på hans webbplats, davidlynch.com/coffee.
 4. The Metaphor
  Den Oscarsbelönade franska skådespelerskan Juliette Binoche tackade nej till Jurassic Park för att spela huvudrollen i den polske regissören Krzysztof Kieslowskis drama Tre färger: Blue, med motiveringen: ”Jag skulle hellre spela en dinosaurie än en av dessa karaktärer”. Varför? För att hon visste att i Kieslowskis händer kan till och med en kopp kaffe förvandlas till berusande film. I ett litet, fängslande ögonblick håller Binoche en sockerbit över sin espresso och ser hur den absorberar kaffet från hennes kopp. I denna mikroscen avslöjar Kieslowski hur hennes karaktär har börjat försvinna in i det vardagliga för att undkomma sin fruktansvärda sorg. Som alla kaffekonnässörer vet är timing allt: den polske regissören skickade en assistent på ett långt sökande efter rätt sockerbit, en som skulle lösas upp på fem sekunder – varken mer eller mindre.
 1. The Italian
  Har du någonsin lagt märke till hur företagens kaffekedjor försöker lägga till en falsk kontinental känsla till sina kaffekoppar på löpande band? Paul Rudd gör det i komedin Role Models från 2008. Rudd: ”Kan jag få ett stort svart kaffe?” Barista: ”En vadå?” Rudd: ”Ett stort, svart kaffe.” Barista: ”Menar du en venti?” Rudd: ”Nej, jag menar en stor.” Barista: ”Venti är stor.” Rudd: ”Nej… venti är 20. Large är stor. Faktum är att tall är stor. Och grande är spanska och betyder stor. Venti är den enda som inte betyder stor. Det är också den enda som är italiensk. Grattis, du är dum på tre språk.” Barista: ”En venti är ett stort kaffe.” Rudd: ”Verkligen? Säger vem? Fellini? Accepterar ni lira eller är allt euro nu?” Memo till Rudd: Det kallas en venti eftersom det är 20 ounces.
 2. The Philosopher
  ”Och om du tittar in i kaffet, tittar kaffet också in i dig”, sa Nietzsche. Tja, det gjorde han inte riktigt, för han levde inte länge nog för att se ett av den franska nya vågens mästerverk, Jean-Luc Godards kosmiska Två eller tre saker jag vet om henne från 1967. Vi befinner oss på ett café i Paris. En man överväger sin kopp kaffe. Han rör om i den med en sked. Kaffet fyller skärmen. Bubblor spiralformas och spricker på den virvlande svarta ytan. Plötsligt är det inte bara kaffe i koppen. Vi ser ett hav … galaxer … supernovor … universums födelse … ett embryo som delas … en kärna som sprängs med elektroner … Varje skott trycker sig djupare och djupare in i koppen och sänker oss med huvudet före i en abstrakt virvel av mening. Vi visste att fransmännen tog kaffe på allvar, men ändå…