Espresso den naturliga basen i många kaffedrycker

Espresso den naturliga basen i många kaffedrycker

Espresso är en kaffedryck omgiven av mystik och finess. Inte många vet hur man faktiskt gör den eller hur den ska smaka. Inte nog med det så har de stora kaffekedjorna förstört Espressons rykte genom att förenkla processen och göra den så billig så möjligt. Så välkommen att ta del av en värld av fakta på hur man gör en perfekt Espresso. Det är ett hantverk med precision.

Espresso den naturliga basen i många kaffedrycker

Vad är en Espresso?

Många har tror att Espresso är en kaffeböna. Totalt fel. Lika många tror att det är en typ av rostning av kaffebönorna. Helt fel! Espresso är en genialisk metod att brygga kaffe eller som det så fint heter, extrahera arom och smaker från kaffebönorna. Såklart det går att göra en Espresso från vilka bönor som helst, dock smakar vissa typer av bönor och blandningar mycket bättre än andra.

Den eleganta kombination mellan människa och maskin

För att brygga en perfekt Espresso så behöver man genomgå en elegant process mellan mänskligt omdöme och precisionen i en Espressomaskin. Det finns inga genvägar till den perfekta koppen utan processen måste hanteras varsamt med förståelse.

Kort och gott så går vatten med högt tryck genom en ”puck” som innehåller det malda och pressade kaffet. Man

Espresso den naturliga basen i många kaffedrycker

Kaffebönan en viktig hörnsten

Hela processen börjar med att man väljer vilka eller vilken typ av bönor man ska brygga Espresson på. Givetvis så får man fram olika smaker beroende på hur man blandar eller om man väljer att bara köra på en kaffeböna.

Oftast så pratas det om att det är just blandningen av kaffebönor som gör en perfekt Espresso. Men med det sagt så vill vi förttydliga att Espresson är en personlig upplevelse och man måste gå igenom alla möjliga kombinationer innan man hittar sin smak. Prova, prova och åter prova är det som gäller!

En del går fram metodiskt när de ska hitta sin Espressoblandning och visst är det en bra idé 🙂 Vi kör på den metodiken här på Kaffeexperterna!

Många baristor brukar använda Robustabönan i deras favoritespresso. Bara en bråkdel på ca 10% men med skyhög kvalité för att få en perfekt Espresso Crema. Givetvis ger Robusta bönan en liten extra koffeinkick också och starta morgonen med en vinterdag är perfekt! Yes det är svårt att urskilja 10% Robusta men den ger Espresson helt andra egenskaper i form av färg, arom, mjuket och Crema.

Espresso den naturliga basen i många kaffedrycker

Värme och trycket måste vara perfekt

Espressomaskinen hettar upp vatten till lämplig temperatur (92-96 grader celsius). Trycket för att göra en shot Espresso kan göras på tre sätt:

– Antingen kolvmatat tryck (oftast hittar man det på äldre Espressomaskiner)
– Ångdrivet tryck
– Motordriven pump
– Vibrationspump
– Roterande pump

Oavsett vad maskinen har så gäller det att det finns stabilitet i alla delar av Espressomaskinen. Temperatur, och tryck måste vara jämt. Dyrare Espressomaskiner uppnår jämnhet utan problem, billigare kanske har stabilitet i början men slår över snabbt i något ostabilt.

white ceramic mug with coffee

Kaffemalningen ska vara fin

När man maler bönorna för en Espresso så ska det vara fint, mycket fint! Oftast så kör man speciella kaffekvarnar speciellt utformade för att kunna göra Espressomalning.

Hur ska en Espresso smaka?

Smaken är som baken…vad du får på Espresso House, från en Nespresso kapsel eller något litet café som även säljer allt annat i världen så kommer de aldrig uppnå vad en Espresso faktiskt ska smaka! Yes och problemet blir då att väldigt få faktiskt har smakat en riktigt bra shot av Espresso! Norden är landet där det dricks mest kaffe i världen men få har smakat bra Espresso? Vi ler för vår vision här på Kaffeexperterna är att höja medvetandet hos befolkning!

En bra Espressoshot ska vara mjuk i smaken och det ska smaka rikligt! Får ni in något som smakar bränt, bittert eller t.o.m likt aska eller än värre…surt! Ta Espresskoppen och fråga Baristan om de tycker det är en ok smak. Oftast tycker de det i Norden eftersom de inte vet bättre. Givetvis finns stjärnor på himlen som kan göra en perfekt Espresso i Norden men de är inte många 🙁

Espresso den naturliga basen i många kaffedrycker

Steg för steg guide till en perfekt Espresso

1. Kranvatten är det bästa i världen i Norden så det behövs inte tänkas så mycket mer på det. Riktigt hårt vatten blir inte bra men det är få ställen som har det i Norden. Vet om man om det kan man installera en apparat för att göra vattnet mjukare.

2. Låt Espressomaskinen värma upp ordentligt! Kan ta mellan 15-45 minuter beroende på maskin. Oj hur gör Nespresso tänker ni…men så smakar det som det gör…

3. Kör igenom maskinen en gång så att man får fräscht vatten

4. Mal bönor och kolla hur fint malet det blir. Ska fortfaradne finnas lite textur när man gnuggar i det malda kaffet i handflatan.

5. Kör ca 18-21 gram malt kaffe i portafiltret, se till att det inte finns några luftbubblor!

6. Pressa kaffet jämt och kolla i pucken att det ser jämt ut.

7. Sätt tillbaka portafiltret och börja brygga. Ca 25-30 sekunder brukar man ha som mål men givetvis här gäller regeln att det är ögat som ska snappa upp när Espresson är klar.

Espresso den naturliga basen i många kaffedrycker

Allt för 30 ml Espresso

Det går att nörda in sig i alla detaljer men Espresson är en wow faktor utan dess like när man får den perfekt. Att göra Espresso hemma om man inte har kunskap är djärvt eftersom vi vet vad en maskin bör ligga i för prisklass för att kunna snudda på den perfekta Espresson. Ska man göra en Espresso hemma så rekommenderar vi först att man går en kurs för att förstå och få lite känsla i hur man gör en perfekt kopp. Givetvis har man säkert ytterst få vänner som förstår hur en perfekt Espresso ska smaka och de kommer nog godkänna kvalitén man gör men oj vad de skulle bli förvånade om ni lyckas med den perfekta koppen!

Lycka till!