coffee filled white ceramic mug beside brown coffee beans on beige wooden surface

Är kaffe bra för dig?

Den korta svaret är: Ja, men det beror på kaffesorten och mängden. Så läs vidare så får du en bättre förståelse varför kaffe är bra.

Vi har kommit långt från de gamla-kaffekannorna som fyllde våra mor- och farföräldrars skåp, med våra havremjölkslattéer, kallbryggerier och Frappuccinos. En del av oss är fortfarande mycket utilitaristiska när det gäller kaffemedan andra utför utarbetade ritualer. Allt för att få till en bra smak från denna ädla bönan.

Är kaffe bra för dig?

Är kaffe bra för mig?

Ja.

Med måttlighet verkar kaffe vara bra för de flesta människor – det är 3 till 5 koppar dagligen, eller upp till 400 milligram koffein.

”Bevisen är ganska samstämmiga om att kaffe är förknippat med en lägre risk för dödlighet”, säger Erikka Loftfield, forskare vid National Cancer Institute som har studerat kaffe i många år.

I flera år trodde man att kaffe kunde vara cancerframkallande, men 2015 års kostråd bidrog till att förändra uppfattningen. För första gången inkluderades måttligt kaffedrickande som en del av en hälsosam kost. När forskarna kontrollerade för livsstilsfaktorer, till exempel hur många tunga kaffedrickare som också rökte, tippade uppgifterna till kaffets fördel.

En stor genomgång 2017 om kaffekonsumtion och människors hälsa i British Medical Journal visade också att kaffe oftast var förknippat med en fördel, snarare än en skada. När författarna granskade mer än 200 genomgångar av tidigare studier observerade de att måttliga kaffedrickare hade färre kardiovaskulära sjukdomar och för tidig död av alla orsaker, inklusive hjärtinfarkt och stroke, än de som skippade drycken.

Dessutom säger experterna att några av de starkaste skyddseffekterna kan finnas vid typ 2-diabetes, Parkinsons sjukdom och leversjukdomar som skrumplever, levercancer och kronisk leversjukdom. Att till exempel dricka cirka fem koppar kaffe per dag, i stället för ingen, är korrelerat med en 30 procent minskad risk för typ 2-diabetes, enligt en metaanalys av 30 studier.

Den potentiella fördelen med kaffe kan bero på polyfenolerna, som är växtföreningar som har antioxidativa egenskaper, enligt Dr. Giuseppe Grosso, biträdande professor i human nutrition vid universitetet i Catania i Italien och huvudförfattare till en översiktlig granskning i Annual Review of Nutrition.

Kaffe är dock inte för alla. Det finns farhågor om överkonsumtion. Detta gäller särskilt för blivande mödrar eftersom säkerheten för koffein under graviditet är oklar. Även om forskningen om kaffets inverkan på hälsan pågår, är det mesta av arbetet på området observationellt.

white plastic pitcher with black liquid on wooden surface

Spelar det någon roll hur kaffet bryggs?

Ja. Föredrar du mörk eller ljus rostning? Grov eller fin malning? Arabica eller Robusta kaffe?

”Alla dessa olika aspekter påverkar smaken, men även ämnena i kaffet”, säger Neal Freedman, senior forskare vid National Cancer Institute. ”Men det är inte alls klart hur dessa olika nivåer av föreningar kan vara relaterade till hälsan.”

Rostning minskar till exempel mängden klorogensyror, men andra antioxidativa föreningar bildas. Espresso har den högsta koncentrationen av många föreningar eftersom det innehåller mindre vatten än droppkaffe.

I en studie i JAMA Internal Medicine undersöktes kaffevanorna hos nästan 500 000 personer i Storbritannien och man fann att det inte spelade någon roll om de drack en kopp eller kedjedrickte åtta – vanlig eller koffeinfri – eller om de var snabba eller långsamma metaboliserare av kaffe. De var kopplade till en lägre risk för död av alla orsaker, förutom när det gäller snabbkaffe, där bevisen var svagare.

Hur du förbereder din kopp kaffe kan också påverka dina kolesterolnivåer. ”Det kaffe som vi vet inte är lämpligt att dricka är det kokta kaffet”, säger Marilyn C. Cornelis, biträdande professor i förebyggande medicin vid Northwestern University Feinberg School of Medicine och medförfattare till studien i JAMA Internal Medicine.

Exempel på detta är den franska pressen, skandinaviskt kaffe eller grekiskt och turkiskt kaffe – den typ av kaffe som konsumeras i Mellanöstern. (När kaffet hälls upp lägger sig den ofiltrerade kaffesumman som slam på den lilla koppens botten. För att se in i framtiden har de äldsta i regionen en tradition som går ut på att läsa av sedimentet i en omkullvänd kopp, som en kristallkula).

Oljan i det kokta kaffet innehåller dock cafestol och kahweol, föreningar som kallas diterpener. De har visat sig höja LDL, det dåliga kolesterolet, och sänka något HDL, det så kallade goda kolesterolet.

”Om du filtrerar kaffet är det inget problem alls”, säger Rob van Dam, professor vid Saw Swee Hock School of Public Health vid National University of Singapore. ”För personer med kolesterolproblem är det bättre att byta till andra typer av kaffe.” Han har studerat kaffe i två decennier. (Och ja, han har druckit en hel del kaffe under den tiden).

Andra forskare säger dock att man inte ska kasta ut det kokta kaffet ännu. Den kliniska betydelsen av så små ökningar av kolesterol kan ifrågasättas, med tanke på att det inte är förknippat med en ökning av kardiovaskulära dödsfall.

Många konsumenter har också bytt ut den lösa grynen mot kaffepåsar. Även om det finns miljöproblem med engångspoddar anser forskarna att de har samma fördelar som till exempel droppkaffe. Det sistnämnda gäller även för kallbryggt kaffe, men mer forskning behövs.

Är kaffe bra för dig?

Har alla sorters kaffe samma mängd koffein?

Nej, espresso har den högsta koncentrationen av koffein, med cirka 70 milligram i en shot, men konsumeras i mindre mängder. Som jämförelse kan nämnas att en typisk portion droppkaffe på 12 gram innehåller 200 milligram koffein, vilket är mer än instantkaffe på 140 milligram. Och ja, koffeinfritt kaffe innehåller också koffein – 8 milligram – vilket kan bli mycket beroende på mängden man dricker per dag.

När man köper kaffe vet man aldrig riktigt vad man får. På ett kaffehus i Florida varierade samma frukostblandning på 16 gram under en sexdagars period från 259 milligram hela vägen upp till 564 milligram, vilket är mer än vad de lokala myndigheterna rekommenderar.

Men för vissa av oss kan det vara särskilt viktigt att veta hur mycket koffein som finns i vårt kaffe. Du har förmodligen lagt märke till det förut. Hur en kompis kan ta fyrdubbla espressoshots klockan 22.00 och sova efteråt, medan du inte kan dricka något efter klockan 12.00, annars kommer du att titta på repriser av Seinfeld fram till gryningen. Vissa av oss har en polymorfism, en genetisk variant som gör att vår ämnesomsättning för koffein blir långsammare. Det är dessa personer som dr Grosso rekommenderar att begränsa sina påfyllningar. ”De tar en kaffe, och sedan tar de den andra och den tredje, och de har fortfarande koffeinet från den första”, säger han.

Är kaffe bra för dig?

Är kaffe beroendeframkallande?

Det finns bevis för att det kan uppstå ett beroende av drycken och att toleransen byggs upp med tiden. Till abstinenssymtom hör huvudvärk, trötthet, irritabilitet, koncentrationssvårigheter och nedstämdhet.

Koffein är faktiskt en psykoaktiv drog, och kaffe är dess största källa i kosten. Ungefär en halvtimme efter att ha druckit en kopp kaffe börjar koffeinet verka och absorberas snabbt. Blodkärlen drar ihop sig. Blodtrycket ökar. En måttlig mängd koffein kan väcka dig, öka ditt humör, din energi, vakenhet, koncentration och till och med din idrottsprestation. I genomsnitt tar det fyra till sex timmar att metabolisera hälften av koffeinet.

För dem som tar mer än 400 milligram koffein per dag finns det inte tillräckligt med bevis för att bedöma säkerheten, enligt riktlinjerna för kosthållning. Högre doser kan leda till koffeinförgiftning, med dess skakighet, nervositet och oregelbunden hjärtrytm. Koffein är också kopplat till att fördröja den tid det tar för dig att somna, hur länge du stannar där och den rapporterade kvaliteten på det slutna ögat.

”Jag tror att koffein är så vanligt och så inrotad i vår kultur och våra dagliga vanor att vi ofta inte tänker på det som en potentiell källa till problem”, säger Mary M. Sweeney, biträdande professor i psykiatri och beteendevetenskap vid Johns Hopkins University School of Medicine.

Att dra ner på kaffet kan också hjälpa mot gastroesofageal reflux. En ny studie visade att kvinnor som drack koffeinhaltiga drycker – kaffe, te eller läsk – var förknippade med en liten men ökad risk för symtom, som halsbränna. Författarna till studien förutspådde färre symtom när man ersatte två portioner av dryckerna med vatten.

flat lay photography of leaves with cup of coffee and three macarons on chopping board

Vad är en kaffeböna?

I den röda frukten av kaffe ligger två kaffebönor. De är gröna till färgen, och duon skedar ihop, och den rika bruna färgen kommer fram först efter rostning. I själva verket är de inte alls bönor. ”Det är som ett körsbär som man plockar från trädet”, säger Patrick Brown, professor i växtvetenskap vid University of California, Davis. Till skillnad från körsbäret är det dock fröet som är priset, och fruktköttet slängs.

Förutom koffein är kaffe en mörk brygd med tusen kemiska föreningar som kan ha potentiella terapeutiska effekter på kroppen. En viktig komponent, klorogensyra, är en polyfenol som finns i många frukter och grönsaker. Kaffe är också en bra kostkälla till vitamin B3, magnesium och kalium.

”Folk ser ofta kaffe bara som ett medel för koffein, men det är naturligtvis en mycket komplex växtdryck”, säger dr van Dam.

De flesta av Coffeas uppskattningsvis 124 arter är outnyttjade, och det kommer kanske att vara så för alltid, eftersom uppskattningsvis 60 procent av arterna hotas av utrotning, främst på grund av klimatförändringar, sjukdomar, skadedjur och avskogning. Det som fyller våra muggar på caféer, på kontoret och på bilresor kommer från två arter: arabica och canephora, som kallas robusta. Arabica fyller specialkaféer och kostar mer än robusta, som används i snabbkaffe och vissa espresso.

Trots all den pompa som svirrar runt arabica är det faktum att det är ett extremt homogent litet frö. Nästan all världens arabica-kaffeproduktion går tillbaka till några plantor från Etiopien, kaffets födelseplats, eller Jemen.

Är kaffe bra för dig?

Tar det bort fördelarna att tillsätta mjölk eller socker i kaffet?

Läkarna vet inte. En studie från 2015 visade att de som tillsatte socker, grädde eller mjölk hade samma fördelar som de som föredrog den svart. Men kaffeindustrin har exploderat sedan 90-talet när de äldre vuxna i studien fyllde i sin kosthistorik. ”Det handlade bara om en matsked grädde eller mjölk och en tesked socker”, säger studiens huvudförfattare, dr Loftfield, vid National Cancer Institute. ”Detta är mycket annorlunda, potentiellt, än några av de kaffedrycker som du ser på marknaden idag.”

Sött kaffe och te är den fjärde största källan till socker i vuxnas kost, enligt undersökningen från USDA i oktober. Det inkluderar dessertliknande drycker, som Dunkin’ Donuts 860-kaloridryck med 860 kalorier i form av krämig frusen kokosnötkaramellkaffe, med 17 gram mättat fett och 129 gram totalt socker. Experter säger att vissa av dessa drycker inte har mycket att göra med den tidigare kopp svart kaffe med 2 kalorier, vilket oroar hälsovårdsmyndigheterna.

”När man talar om en dryck som innehåller så mycket ohälsosamma fetter och så mycket socker, kan det omöjligt vara en hälsosam dryck i stort sett”, säger dr Jim Krieger, klinisk professor i medicin och hälsovård vid University of Washington. ”Bara den mängden socker är astronomisk jämfört med de nuvarande rekommendationerna i USA:s kostråd om 50 gram socker per dag.”

Oron är förhöjd, menar experterna, särskilt eftersom uppskattningsvis 43 procent av tonåringarna nu dricker kaffe – nästan en fördubbling sedan 2003 – enligt forskningsföretaget Kantar, delvis drivet av söta drycker.

”Folk borde oroa sig mycket för vad de stoppar i kaffet och vad livsmedels- och dryckesindustrin stoppar i det”, säger Laura Schmidt, professor vid University of California San Francisco School of Medicine. ”Och sött kaffe är en av de saker som dryckesindustrin trycker på allmänheten nu när konsumenterna har vänt sig bort från läsk av hälsoskäl.”

Är kaffe bra för dig?

Ska jag börja dricka mer kaffe?

Det verkar finnas fler fördelar än nackdelar att dricka kaffe varje dag. Dock så ska man gå till sig själv, är man känslig mot koffein, får en uppretad mage så se över mängden kaffe, även då börja med koffeinfritt kaffe som innehåller en liten mängd koffein. Men det är en fantastiskt böna från hälsoaspekter.