Historien om Irish Coffee

Historien om Irish Coffee

Runt om i världen älskar de flesta kaffedrickare en perfekt gjord kopp Irish coffee med dess unika arom, smak och konsistens.

Historien om Irish Coffee

Runt om i världen älskar de flesta kaffedrickare en perfekt gjord kopp Irish coffee med dess unika arom, smak och konsistens. Hur Irish coffee tillagas kan dock variera beroende på var du befinner dig. På många platser runt om i världen anses Irish coffee vara en viktig del av julfirandet och är ett mycket populärt val av dryck under hela julhelgen. När det gäller att göra Irish coffee brukar ingredienserna som används vara mycket enkla, men mängden som du använder av varje ingrediens har stor betydelse för hur drycken smakar.

Och även om det kan verka vara ett enkelt recept vid första anblicken är faktum att Irish coffee är en av de svåraste dryckerna att göra perfekt. De flesta behöver prova ett par gånger innan de får den lyxiga smaken precis rätt.

Historien om Irish coffee

Vad är Irish coffee? Var det läckra irländska kaffet egentligen kommer ifrån är inte klart, men det har definitivt funnits i mer än hundra år. I Wien har kaffehusen serverat Irish coffee sedan 1800-talet, och det finns bevis för att en liknande dryck också serverades i Tyskland och Danmark vid ungefär samma tid. Många varianter av denna kopp kaffe har kommit fram genom åren. Under 1800-talet i Frankrike kallades Irish coffee för ”Gloria”, och det finns många historier om vem som uppfann det irländska kaffet.

En av de första berättelserna om Irish coffee’s början var att det blev en sak när passagerare på Foynes Flying Boat Airport på väg till New York tillagades det som senare kom att bli känt som Irish coffee av kocken och bartendern Shoe Sheridan. Enligt en annan berättelse grundades Irish Coffee av Michael Nugent i en bar i Dublin, och en tredje berättelse hävdar att drycken togs med till Amerika av reseskribenten Stanton Delaplaine efter att ha druckit den på Shannon Airport.

Varför är Irish coffee populärt?

Varför älskar folk Irish coffee så mycket? En av de viktigaste sakerna som skiljer den här typen av kaffedryck från andra är den enorma värme som den ger drickaren. Tillsammans med detta ger användningen av irländsk whiskey i kaffet drycken en unik smak, med en annan smak än allt annat som du kommer att uppleva när kaffe och alkohol kombineras. Dessutom finns det många fördelar med att dricka Irish coffee regelbundet, bland annat:

Hjärthälsa: Det är välkänt att en kopp kaffe då och då kan vara bra för din hjärthälsa. När du dricker kaffe i måttliga mängder förbättras kroppens cirkulationssystem.

Minskad diabetesrisk: När du dricker kaffe ökar plasmanivåerna i kroppen avsevärt. Som ett resultat av detta löper du lägre risk att drabbas av diabetes typ två. Tillsammans med detta kan kaffedrickande också öka din ämnesomsättning och hjälpa dig att gå ner i vikt, vilket i sin tur minskar diabetesrisken.

Minskad risk för stroke: En av de viktigaste orsakerna till stroke eller hjärtattack är blockerade artärer. Du kanske blir förvånad över att höra att ofta dricka kaffe kan vara ett bra sätt att undvika detta livshotande tillstånd. Koffein, som är en viktig ingrediens i kaffe, kan hjälpa till att minska blodproppar i kroppen och rensa eventuella blockeringar i artärerna. Som ett resultat av detta är det lättare för hjärtat att pumpa mer blod i hela kroppen, vilket bidrar till att förhindra en stroke.

Minskad risk för Parkinsons sjukdom: Parkinsons sjukdom är ett tillstånd som är resultatet av en stor obalans i hjärnan. Forskning har visat att ämnen som finns i kaffe kan skapa balans i hjärnan, vilket kan minska risken för att utveckla detta tillstånd.

Hur Irish coffee tillagas

Att dricka en kopp Irish coffee kan vara den ytterst värmande drycken. De viktigaste ingredienserna som du behöver för att göra denna dryck är kaffe, irländsk whiskey, socker och vispad grädde. Det finns många olika varianter av detta recept att prova; allt du behöver göra är att göra en snabb internetsökning för att få några idéer. Vissa ingredienser, som vispgrädde och socker, är valfria, men användningen av irländsk whiskey och kaffe är viktig. Så här gör du Irish coffee:

Socker: Socker är en ingrediens som oftast används i Irish coffee för att ge sötma och smak och för att hålla den vispade grädden flytande på toppen. Även om det finns vissa förslag om att Irish coffee ursprungligen gjordes med brunt socker, fungerar antingen brunt eller vitt socker lika bra.

Skum: Grädde ger en viss finess åt ditt Irish Coffee. Den största utmaningen när du förbereder en Irish coffee med grädde är att se till att det får drycken att se tilltalande ut och att grädden flyter på toppen. Den bästa typen av grädde att använda bör vara nyvispad, och det är också viktigt att använda grädde som har en lägre temperatur än kaffet.

Att förbereda Irish Coffee på ett autentiskt sätt

När du förbereder Irish Coffee finns det flera saker du kan göra för att se till att resultatet ger dig den mest autentiska smaken av denna dryck. För det första bör du använda strösocker i stället för sockerbitar och kombinera både vitt och brunt socker för att få en fylligare smak. Brunt socker är viktigt att tillsätta om du vill ge den unika smaken till ditt Irish Coffee, så tillsätt en balanserad mängd av båda typerna.

För det andra är det också viktigt att välja rätt alkohol att tillsätta till kaffet för att få ett autentiskt resultat. Det är bäst att välja irländsk whiskey om du vill få den mest autentiska smaken av ditt kaffe. Men om du vill använda en annan typ av whisky, kan du använda vilken typ av whisky som helst som har en kryddig och söt smakprofil.

Metod

  1. Förvärm muggen som du ska njuta av ditt läckra Irish Coffee i. Det kan du göra genom att tillsätta varmt vatten i muggen innan du tömmer den.
  2. Fyll din mugg med nybryggt kaffe. Ungefär 3/4th av muggen ska vara fylld.
  3. Häll den irländska whiskeyn i kaffet och rör om i blandningen kontinuerligt.
  4. Häll en blandning av både brunt och vitt socker i kaffe- och whiskyblandningen och rör om ordentligt innan du låter det lösas upp.
  5. Om du vill tillsätta vispad grädde kan du göra detta steg sist. Använd tjock grädde och vispa den kontinuerligt tills den är aptitlig att se på och häll ett lager av den över kaffet utan att ändra ytan.
  6. Ditt irländska kaffe är redo att drickas! För bästa smak rekommenderas att du dricker det omedelbart medan det fortfarande är varmt.

Irish Coffee kultur och några varianter

Populariteten för Irish coffee har spridit sig över USA, Europa och resten av världen. I och med detta började fler och fler människor att personifiera sin kaffebeställning, vilket ledde till flera olika varianter av denna dryck. Vissa människor föredrar att dricka detta kaffe i form av en espressoshot, medan andra föredrar att tillsätta en speciell typ av grädde eller mjölk till kaffet. I många kosmopolitiska städer runt om i världen, som San Francisco och New York, erbjuder Starbucks kaffekedjor ett stort antal olika typer av Irish Coffee, vilket bara visar hur människor tycker olika mycket om denna typ av kaffedryck.

Där Irish coffee har spridit sig över hela världen, kommer bartenders alltid med nya idéer och uppfinningar för Irish coffee och lägger till flera olika smaker av detta irländska arv för att glädja sina kunder. Olika typer av alkohol eller vispad grädde kan läggas till för att skapa en personlig touch när du gör Irish Coffee, och det finns nu många mer exotiska alternativ när det gäller smaker som kanel och apelsin, choklad, hasselnöt, pepparmint och kaffe som görs med andra typer av sprit, t.ex. tequila.

Typiskt sett toppas en god Irish coffee med ett tungt, lyxigt lager vispad grädde. Den serveras traditionellt varm, även om de olika varianter av Irish coffee som finns tillgängliga idag innebär att det också har blivit lättare att få tag på isig Irish coffee. Denna dryck är sötad med tillräckligt mycket socker för att verkligen få fram och förstärka de fantastiska smakerna i drycken.

Om du ska gå till ett kafé snart och vill prova en ny kaffedryck eller om du funderar på att göra en ny typ av kaffe hemma, är Irish coffee alltid värt att prova. Om du gillar kaffe och whisky så är Irish coffee säkert ett alternativ som du kommer att gilla. Det har en unik smak och är en av de mest otroligt värmande kaffedryckerna du kan dricka. Även om den ofta förknippas med julen behöver det inte vara semestertid för att njuta av denna dryck.

.