Vilket land kommer det bästa kaffet från?

Vilket land kommer det bästa kaffet från?

I slutändan är det en fråga om personlig smak, men vissa länder sticker ut. Detta är inte heller bara baserat på subjektiva bedömningar.

Många faktorer kommer att påverka hur ett kaffe kommer att smaka. Vissa geografiska faktorer kommer att göra ett kaffe bättre än ett annat, och de flesta av världens bästa kaffeproducerande regioner kommer att dela samma geografiska egenskaper. Du måste också ta hänsyn till landets kaffeproducerande tradition. Låt oss ta en titt på några av de förhållanden som ger det bästa kaffet och en lista över de länder som producerar det bästa kaffet i världen.

Vilket land kommer det bästa kaffet från?

Kaffeets geografi och biologi

Förståelsen av kaffets geografi är mycket viktig när man tittar på vilket land som producerar världens bästa kaffe. Det sätt på vilket kaffet odlades och skördades gör också skillnad.

Kaffe kommer från en vintergrön buske som har sitt ursprung i Afrika, vilket är anledningen till att några av världens bästa kaffesorter kommer från området. Buskarna producerar frön, eller bönor, som sedan rostas, mals och bryggs.

Det finns två huvudtyper av kaffebönor: Robusta och Arabica. Arabica är den mest utbredda eftersom den är den mest massproducerade. Arabica-bönor odlas främst i Latinamerika medan Robusta-bönor vanligtvis odlas i Afrika. Det finns också kaffeproducerande regioner som producerar bönor av båda typerna, t.ex. Indonesien, Indien och en rad asiatiska länder.

Arabica-bönor utgör cirka 60 % av alla bönor som produceras i världen och är mer uppskattade än Robusta-bönor. Vissa Robusta-bönor är dock högt värderade, så avfärda inte en Robusta på grund av namnet.

Om du vill veta var det bästa kaffet kommer ifrån måste du först titta på klimatet. Två av de viktigaste faktorerna att titta på är nederbörd och solsken. Temperaturen i området bör också ligga mellan 73 och 82 grader. Området måste få minst 60 tum regn per år och inte mer än 80 tum. Vissa områden kan producera bra bönor med mindre nederbörd, men de måste då använda bevattningssystem.

Vilket land kommer det bästa kaffet från?

Arabica-bönor behöver också en viss torrperiod för att nå full mognad, vilket är anledningen till att endast ett fåtal utvalda länder kan producera dem. Arabicaträden behöver minst tre månaders torrperiod för att bönorna ska nå sin fulla potential.

Den tidpunkt då bönan plockades gör också stor skillnad för hur gott kaffet blir. Bönor som plockas upp innan de är helt mogna blir inte lika goda som fullt mogna bönor, och vissa människor kan se skillnad på ett kaffe som skördats i förtid och ett fullt moget kaffe.

Nu när vi vet lite mer om vilka förhållanden som ger ett gott kaffe, ska vi ta en titt på några av de kaffeproducerande länderna i världen som är bäst och vilken typ av kaffe de producerar.

Etiopien

När folk frågar vilket land som har det bästa kaffet kommer Etiopien ofta att ligga nära toppen av listan. Etiopien har en kaffeodlingskultur som sträcker sig över århundraden och odlarna i landet har fulländat sitt hantverk. Det hjälper också att Etiopien är det land där kaffeplantan har sitt ursprung.

Etiopien är för närvarande den femte största kaffeproducenten i världen med över 441 000 ton per år. Etiopiskt kaffe är känt för sin nästan vinliknande kryddiga smak och odlas huvudsakligen i den östra delen av landet på höga höjder. Höjd är en annan geografisk faktor som gör att kaffet blir bra, och landets topografi gör det perfekt för att odla kaffe.

Om du letar efter den bästa kaffesorten i regionen kan du inte göra fel med Harrar-kaffe. Det är ett av landets mest kända kaffesorter och har fått många utmärkelser. Detta är den perfekta bönan om du vill få en smak av äkta etiopiskt kaffe.

white plastic pitcher with black liquid on wooden surface

Colombia

Vi kan inte tala om vilket land som har det bästa kaffet utan att nämna Colombia. Colombianskt kaffe är känt bland kritiker och är också den mest mainstream typ av kaffe du kan hitta.

Att vara mainstream gör det dock inte banalt. Det finns massor av olika typer av kaffe som härstammar från regionen, som alla varierar i smak och kvalitet. Landet är känt för sina Arabica-bönor och producerar för närvarande mer än 858 000 ton kaffe per år.

Det som gör colombianskt kaffe så fantastiskt är klimatet och hur noga odlarna är med att odla sina bönor. Jordbrukarna i landet har kaffeodling som en vetenskap och arbetar ständigt för att förbättra kvaliteten på sin produkt.

Det enda problemet med colombianskt kaffe är transporten eftersom den hårda terrängen gör det svårt att transportera bönor till skeppning och produktionscenter. Det är därför vi ofta ser leveransproblem och vilda prisfluktuationer med colombianskt kaffe.

Brasilien

Brasilien kanske inte producerar världens bästa kaffe, men det är ändå det främsta kaffeproducerande landet och producerar många fina bönor. Brasilien producerar cirka 3 558 000 ton kaffe per år, vilket är nästan dubbelt så mycket som dess närmaste rival, Vietnam. Brasilien producerar en tredjedel av världens totala utbud av kaffe.

En av anledningarna till att Brasilien producerar så mycket kaffe är dess infrastruktur. Brasilien behöver inte hantera några av de problem som Colombia har och har ungefär samma klimat. Brasilien upptar också ett mycket större territorium än Colombia vilket gör att landet kan producera fler bönor och fler sorter.

Brasilien producerar både Arabica- och Robustabönor, där Arabica-bönor utgör cirka 69 % av den totala produktionen.

Vilket land kommer det bästa kaffet från?

Costa Rica

Costa Rica ligger precis intill Brasilien och har delvis samma klimatmässiga och geografiska förhållanden. Costa Rica har också en bra infrastruktur, vilket möjliggör ett stabilt utbud och fasta priser. Landet producerar cirka 82 500 ton kaffe per år, vilket är blygsamt jämfört med andra länder på den här listan. Det erkänns dock fortfarande av vissa som världens bästa kaffeland på grund av bönornas kvalitet.

Costa Ricas kaffebönor har en klassisk smak och är väl avrundade. De har också unika bönor som odlas från vulkanisk jord. Dessa bönor har en fyllig valnötssmak och några av de mest kända bönorna i landet odlas nära vulkaner. Några av de klassiska Costa Rica-bönorna du bör prova är Cashier, Margarita och Costa Rica-bönan.

Vietnam

Vietnam är det näst största kaffeproducerande landet i världen. Landet är främst känt för sina Robusta-bönor som utgör cirka 95 % av landets produktion. Landet producerar cirka 1 830 000 ton, vilket motsvarar cirka 17 % av världens kaffeproduktion. Arabicabönor produceras främst i den norra delen av landet medan Robustabönor främst odlas i den södra delen.

Rwanda

Människor tänker inte alltid på Rwanda när de tänker på världens bästa kaffe, men de skulle bli förvånade över kvaliteten på de bönor de hittar där. Rwanda ligger precis bredvid Etiopien och har det perfekta klimatet och geografin för att odla Robusta-bönor. Regeringen har också gjort stora ansträngningar för att förbättra landets infrastruktur och produktionskapacitet.

Vilket land kommer det bästa kaffet från?

Arabiska halvön

Arabiska halvön, särskilt Jemen, producerar ett av världens mest kända kaffesorter, arabisk mokka. Kaffet är känt för sin djupa chokladiga smak och produceras endast i små mängder, vilket är en av anledningarna till att det är så sällsynt och dyrt.

En sak som förvånar folk när de tittar på Arabian Mocha är dock bönornas utseende. Även om kaffet i sig är premium, skulle man inte kunna se det på bönornas utseende. Detta beror på att de inte har en standardiserad form, att de ofta är trasiga och att de är mindre än de flesta bönor. Men du bör inte låta detta hindra dig från att prova detta kaffe eftersom det har utsetts till världens bästa kaffe av många kritiker.

Indonesien

Indonesien är ett av världens största kaffeproducerande länder och producerar över 642 000 ton kaffe per år. Landet är främst känt för sina Robusta-bönor, men även för sina berömda Kopi Luwak-bönor som försmälts av civetkatter innan de rostas. Detta ger ett kaffe som är mjukare och mindre surt. Detta är också ett av de dyraste kaffena i världen och ett kaffe som varje kaffeälskare bör prova minst en gång i sitt liv. Landet har många andra bönor som ber om att bli upptäckta, som Sumatra Gayo, Bali Blue Moon och Java Taman, så leta inte bara efter nyheten.

Dessa är några av de bästa kaffeproducerande länderna i världen och du bör göra det till din plikt att prova kaffe från alla dessa regioner. De har alla sina finesser som gör deras kaffe unikt, så prova några av dem tills du hittar några favoriter.

.