Hemmagjord Frappuccino-bas som är svår att motstå

Hemmagjord Frappuccino-bas som är svår att motstå

En Frappuccino är en perfekt dryck när det är varmt ute. Det går att kombinera basen i en Frappuccino i en mängd varianter, bara fantasin som sätter gränser. Så vi lär dig hur man gör en bra en riktigt bra Frappucino-bas.

Hemmagjord Frappuccino-bas som är svår att motstå

Men först vad är storyn bakom Frappucinon?

Kärt barn har många namn i Sverige så har Espresso House lyckats med sin variant som de kallar Frapino. Men vi får titta på en kaffekedja i The Coffee Connection. George Howell var mannen utåt för orginalet Frappucino. Men själva hjärnan var hans marknadschef Andrew Frank som uppfann den och även gav namnet Frappucino till sin nya kaffedryck.

Det var en nödvändighet för The Coffee Connection att uppfinna en kaffedryck som kunde säljas under sommarmånaderna när marknaden ville ha kalla drycker att släcka törsten med. Det gick så pass bra att sälja drycken att George och hans medarbetare lyckades dubbla omsättningen på sin kaffekedja via Frappucinon. Det är en genial kaffedryck på många sätt, inte minst med tanke på hur många kombinationer som finns av den.

Senare såldes kaffekedjan till Starbucks där det blev en signatur-kaffedryck för kedjan. Idag omsätter Frappucinon ca 20% av Starbucks omsättning.

Själva ordet Frappuccino består av två delar frappé och cappucino. Frappé är ett uttryck från Boston och betyder tjock milkshake med glass. Ni som är fransmän har säkert hört ordet förrut eftersom det härstammar från Frankrike.

Hemmagjord Frappuccino-bas som är svår att motstå

Hur många varianter av Frappucino finns det?

Det här är spännande, eftersom det är som vi skrev tidigare egentligen bara fantasin som sätter begränsningar för hur man kan smaksätta frappucinobasen. Vi har sett siffror på ca 87.000 kombinatiner av Frappucinon 😉

Själva frappucinoreceptet

Att göra en Frappucino är inte speciellt svårt. En av hemligheterna är att använda sig av stark kaffe. Dubbla styrkan mot vanligt bryggkaffe. Oftast blir den hemmagjorda Frappucinon godare eftersom man inte behöver använda standardmått och standard ingredienser vid sötningen. Har ni lyxen att ha en bra espressomaskin och en kaffekvarn hemma så höjer ni smaken på Frappucinon några steg.

Ingredienser för frappucinobasen

500ml – isbitar
125 ml – riktigt starkt kaffe
125 ml – Fet mjölk
20 ml – strösocker
30 ml – Syrup av någon sort
Vispad grädde

Steg 1 – Brygg kaffet

Kan ni mala kaffet så gör det precis innan nu brygger kaffet. Gör kaffet starkt, en bra regel att ta dubbelt så mycket kaffe som man vanligtvis gör.

Steg 2 – Kyl kaffet

Nej gör inte amatörmisstaget att hälla ner det nybryggda kaffet direkt i isen…ni kommer få en riktigt dålig kaffesmak då. I den bästa av alla världar så häll upp kaffet i en stor mugg och låt svalna i rummet. Alternativt är kylen om ni vill att det ska gå snabbare. Tänk bara på att inte ha feta saker som t.ex smör och ost framme eftersom kaffelukten sätter sig direkt på den typen av livsmedel. Förslut smör och ost innan så är det inga problem.

Låt kaffet nå rumstemperatur.

Steg 3 – Mix the Mix

Ta fram din mixer och häll ner alla ingredienser i mixern förutom isen. Börja först att mixa alla ingredienser ca 20 sekunder. Sedan fyller ni mixern med isen och kör ytterligare 20 sekunder. Det gäller att mixern har en stark motor för att man ska kunna krossa isen och få en bra textur på sin Frappucino. Brukar inte vara något problem med moderna mixers.

Steg 4 – Dekorera

På med vispad grädde och kanske lite mer syrup, krossad choklad, små söta hjärtan, fantasin har inga begränsningar.

Varför smakar Frappucino så underbart gott?

Som vanligt så är kombination fett och socker det som lömskt bidrar till att höja smaknivån. Frappucinon tar dock bort en hel del av smakupplevelsen från kaffet men det är inte kaffe man dricker…

Hur många kalorier får jag i mig?

Bra fråga, vi vet inte om vi vågar svara på det. Det här är en ohälsosam dryck på alla fronter men räkna med ca 80 kalorier per dl Frappucino.