Kaffeskägg

Kaffeskägg

Det är få saker här i livet som är lika fantastiskt som doften från en nybryggd kopp kaffe på morgonen. Möjligtvis nygräddade kanelbullar, men de är i en klass för sig. Lyckan som infinner sig när man känner kaffedoften på morgonen, när man öppnar paketet, maler bönorna eller tar ett par skedar snabbkaffe, det get en känsla av välbehag direkt. Hur får man den doften att hänga med längre?

Som skäggbärare får man ofta höra att det verkar jobbigt att dricka och äta saker, eftersom det ”måste väl fastna i skägget”. Ja och nej, vissa saker är lättare att dricka och äta än andra, vissa saker är jobbigare att få i skägget än andra. En sak som många skäggbärare säkert håller med om, är att det är faktiskt rätt mysigt efter den där morgonkaffet, att fortfarande känna doften i mustaschen och skägget ett tag efter, förlänga kafferuset lite. Kanske även lukta lite extra på skägget då och då.

Vill man undvika kaffet i skägg och mustasch så finns det hjälpmedel, snygga dessutom. Varför inte satsa på en Whisker Dam, som skyddar mustaschen mot vätskor när du dricker. Det är en plåtbit som du fäster på koppen, och den passar de flesta modeller. Plåtbiten stoppar överflödig vätska och kvar har du en snygg, torr och stylad mustasch.

Inom skäggcommunityt så är det vid känt och bevisat att skäggolja ger ett friskare och finare skägg, inget snack om den saken. Däremot så tävlar många tillverkare att få fram den där doften på skäggoljan som slår alla andra, som får de andra tillverkarna att vackla till och känna sig smått besegrad. I skrivande stund finns det hundratals dofter, många som påminner om varandra, och andra som är helt egna. Kaffedofter brukar dock vara få förunnat att lyckas med, ofta känns de lite smått unkna och ger inte alls den lycka och välbehag som en nybryggd kopp kaffe ger.

Whiskey Ink & Lace är ett företag som tog fram en skäggolja med kaffedoft enbart efter påtryckningar från Ratemybeard.se, där det efterfrågades en doft som kunde vända upp och ned på marknaden. Dock lyckades dom inte hela vägen, utan tog fram en olja som istället kanske påminnner lite om kaffe. Deras utvecklingsprocess var ganska lång och många tester utfördes, bland annat testade dom att lägga kaffebönor i basoljor, med förhoppningar att doften skulle fastna i oljan, de lyckades på sätt och vis. Doften fungerade, men den försvann rätt snabbt, och efter en månad hade hela flaskan med skäggolja mist sin charm.

Såhär 6 månader senare har oljan härsknat och luktar mest unket, tyvärr.

En annan tillverkare som gett sig in på kaffedoftsoljor är The Bearded Man Company från Storbritannien. Även om de lyckades bättre än Whiskey Ink & Lace, så är det ändå inte riktigt vad vi letar efter. Den har en mörkare ton, en starkare ton och en liten efterdoft av frän kardemumma. Kardemumma och kaffe som förövrigt går väldigt bra ihop, men inte i denna blandning. The Bearded Man Company’s skäggolja heter Black Coffee, men påminner mer om gammalt läder och instängd garderob, även om den har sin charm så skulle den kanske inte kallas Black Coffee.

Är du inom skäggoljebranschen, eller känner någon som är, eller kanske utav ren nyfikenhet vill testa själv att göra en skäggolja med kaffedoft, hör av dig med ditt resultat.

Som det är nu så kommer den där morgonkoppen få stå för kaffedoften i skägget, för i slutändan vill man ju ha smaken också!