Caffé freddo en riktigt fin iskaffe från Italien

Caffé freddo en riktigt fin iskaffe från Italien

Caffé Freddo är en iskaffe med rötter från Italien. Att dricka iskaffe har sträckt ut sig som en trend i flera länder och med det har flera varianter av iskaffe tagits fram. Låt oss prata lite med om hur just en Caffé Freddo görs, men också prata lite om vilka olika varianter av iskaffe som skapats i takt med att trenden blivit allt större.

Caffé freddo en riktigt fin iskaffe från Italien

Café Freddo en riktigt svalkande kaffedryck

Att beställa in en rykande het kopp kaffe en solig sommardag med +30 grader är inte alltid så lockande. Men kaffesuget reduceras ju inte bara för att det är varmt. Då är en Caffé Freddo, eller en annan variant av iskaffe, ett perfekt alternativ till att stilla kaffesuget och samtidigt undgå att behöva svettas otroligt som man lätt kan göra av en varm kopp kaffe.

Caffé Freddo betyder ”kall espresso” på italienska och hänvisar därmed till att drycken serveras kall. En Caffé Freddo görs på espresso, alternativt nybryggt, starkt kaffe, och lite socker som sedan skakas tillsammans med ett gäng isbitar så att den varma espresson snabbt kyls ner. När det hela skakats ordentligt servereras drycken i ett glas.

När du hör iskaffe så tänker du kanske inte på den klassiska italienska iskaffen i första hand. Vi är vana vid många andra varianter av iskaffe med olika tillredningssätt, ingredienser och kombinationer.

Caffé freddo en riktigt fin iskaffe från Italien

Olika varianter av iskaffe

Vi har precis berättat hur en äkta Caffé Freddo tillreds, men det är kanske inte den typ av iskaffe som du brukar dricka. När vi hör iskaffe så tänker några på olika Frappevarianter – kaffe med mjölk, socker och grädde. Ja, mer som en milkshake med kaffesmak. Det går också att bara servera varmt kaffe med ett gäng isbitar och socker, och addera lite mjölk om man så önskar.

Som sagt, det finns flera olika variationer och hur man vill ha sin iskaffe beror helt på personlig smak, men har du inte testat en riktig Caffé Freddo råder vi dig att göra det. Det är en riktigt fin italiensk klassiker under den varmare perioden av året.

Kombinera dina egna smaker

Vi kan också få vårt iskaffe i flera olika smaker och kombinationer. Socker eller sirap är vanliga sötningsmedel och sedan kan vi addera lite vanilj, havssalt, karamellextrakt eller choklad- eller kolasås. Bara fantasin sätter stopp när det kommer till smaksättning.

Iskaffe på varmt eller kallt kaffe?

Det finns två sätt att tillreda själva kaffet till en iskaffe på. Vill du exempelvis att ditt iskaffe ska ha samma robusta smak som en vanlig kopp kaffe så ska du använda dig av varmt kaffe. Och då häller du upp det heta kaffet i ett glas med isbitar så att den kyls ner snabbt och direkt. Då har du kallt kaffe med samma smak som hos varmt kaffe, och sedan kan du göra den typ av iskaffe du önskar. Exempelvis fylla glaset med lite mjölk, socker och några extra isbitar.

Vill du hellre göra en iskaffe på redan kallt kaffe så får du en snällare kaffesmak, vilket många föredrar. Detta tar lite längre tid, men är absolut värt det.

Istället för varmt vatten så häller du på kallt vatten i en kaffepress, men tryck inte ner själva pressen direkt. För bästa resultat så låter du det stå över natten i kylskåpet. Kaffet behöver mer tid till att dra sig när vattnet är kallt.

Dagen efter är kaffet både kallare och starkare. Tryck ner pressen och häll upp kaffet i ett glas och gör nu den sorts iskaffe du önskar. Ett förslag är att fylla på med lite isbitar, mjölk eller grädde (eller båda) och addera sedan lite sirap och vaniljsocker.