Salt i kaffe ett magiskt trick

Salt i kaffe ett magiskt trick

De flesta människor är vana vid några av de mest populära tillsatserna i kaffe, som mjölk, grädde och socker.

Faktum är att majoriteten av kaffedrickarna ofta tillsätter en eller flera av dessa till sin kopp kaffe. Du kommer att hitta bänkskivor fulla av aromer som kan läggas till i kaffe på alla kaféer som du besöker, tillsammans med alternativ som finns i stormarknader och i stort sett överallt där du kan köpa en nybryggd kopp kaffe eller de förnödenheter som du behöver för att göra ditt eget kaffe.

När det gäller att tillsätta smak till ditt kaffe finns det ett enormt utbud av smaksirap och annat att välja mellan med alla smaker du kan tänka dig.

En enkel tillsats till ditt kaffe som du kanske inte har hört talas om är salt. Du hörde rätt – folk använder ett trick som innebär att man lägger salt i malet kaffe eller nybryggda koppar kaffe, vilket kanske inte är förvånande för vissa kaffedrickare.

Salt i kaffe ett magiskt trick

Salt förbättrar vattenkvaliteten för kaffet

En av de viktigaste anledningarna till att salt vanligtvis läggs till i vattenavhärdningssystem är att saltet kommer att förbättra den övergripande vattenkvaliteten, och det vatten som du använder för att brygga ditt kaffe kommer inte att vara annorlunda. Om du till exempel använder en kaffemaskin som har en vattenbehållare och vattnet står över natten i vattenbehållaren kan du märka att kaffet inte längre smakar lika fräscht som när behållaren är nyfylld, eftersom vattnet börjar smaka gammalt efter att ha stått stilla en tid. Genom att tillsätta lite salt i det malda kaffet, kan du bekämpa vattnets gamla smak utan att slösa bort det. Du kan också få samma effekt om du använder en timer för kaffekanna och fyller kaffekannan med vatten och malet kaffe kvällen innan, så att ditt nybryggda kaffe är klart när du vaknar.

Även om detta kan vara ett bekvämt sätt att göra ditt kaffe på morgonen är nackdelen att kaffet ibland kan smaka gammalt eftersom det har stått över natten.

För att motverka detta problem kan du tillsätta 1 msk kosher salt till 6 msk malet kaffe. Genom att göra detta kommer ditt kaffe att bli lika fräscht som om du hade hällt färskt vatten i kaffemaskinen direkt innan du bryggde det, oavsett hur länge vattnet har stått i reservoaren.

Salt i kaffe ett magiskt trick

Förbättra andra smaker naturligt med salt

Vi tillsätter ofta salt till maten under tillagningen eller för att smaka när vi äter för att få fram de naturliga aromerna och smakerna i maten som du förbereder eller ska äta. Att tillsätta salt till ditt kaffe har exakt samma effekt och tar fram mer av de naturligt läckra smakerna i kaffekoppen. Beroende på vilken typ av kaffe du dricker finns det många olika smaker och toner att njuta av, som varierar med olika kaffebönor och olika rostningsnivåer, och salt är det bästa sättet att förstärka dessa smaker så att du kan njuta mer av dem.

Varför salt i kaffe? Förutom att förstärka alla smaker som är sura, söta eller på annat sätt välsmakande, kan salt i kaffet också motverka eventuell bitterhet eftersom saltet åsidosätter dina smaklökars reaktion på smaken.

Minska ditt kaloriintag genom att använda salt i kaffet

Men medan kaffe i sig självt är ganska kalorisnålt och har praktiskt taget inga kalorier, är det för de flesta människor tillsatsen av mjölk, grädde, gräddfiler, sockerhaltiga sirapsar och andra söta smaksättare i kaffet som introducerar tomma kalorier och som kan ha en inverkan på midjan med tiden. Om du försöker minska antalet kalorier som du konsumerar, vill gå ner i vikt eller helt enkelt försöker hålla dig till en hälsosammare kost överlag, kan salt i kaffet vara ett perfekt sätt att uppnå detta.

Salt i kaffe tonar ner den bittra smaken i kaffet och lyfter naturligt fram de söta undertonerna i kaffet, vilket innebär att du inte kommer att känna ett lika stort behov av att lägga till lika många söta smaksättare till din brygd. Om du vanligtvis inte är ett stort fan av svart kaffe på grund av dess starka och bittra smak kan en tesked kosher salt i sex matskedar malet kaffe vara precis vad du behöver för att göra kaffet mer smakfullt. Alternativt kan du försöka tillsätta en tesked kosher salt till ditt nybryggda kaffe.

Salt i kaffe ett magiskt trick

Salt i kaffet kan lindra sura uppstötningar

En annan hälsofördel som du kan dra nytta av när du tillsätter salt till ditt kaffe är att det kan lindra sura uppstötningar. Om du är olycklig nog att älska kaffe men alltid hamnar med sura uppstötningar eller halsbränna som en konsekvens av att njuta av en kopp, kan du överväga att prova att lägga till en liten mängd salt i din nästa kopp kaffe för att se om det kommer att vara användbart för att lindra sura uppstötningar som uppstår som ett resultat av att dricka kaffe. Det kan göra detta genom att naturligt minska syrahalten i malet kaffeen, vilket i sin tur minskar mängden sura uppstötningar som du känner efter att ha druckit en kopp kaffe.

Även om du kanske inte upplever fruktansvärd halsbränna efter att ha druckit kaffe är det värt att tillsätta lite salt till din malet kaffe eller din färska bryggning om bitterheten från kaffet får dig att känna att det kan orsaka sura uppstötningar inom en snar framtid.

focus photography of coffee artwork

Få i dig mer hälsosamma antioxidanter

Koffein anses vara en av de bästa källorna till antioxidanter i din dagliga kost. Att dricka kaffe svart är det bästa sättet att få alla hälsofördelar med denna dryck eftersom svart kaffe nästan inte innehåller några kalorier och hjälper dig att få energi och känna dig redo att börja dagen. Två antioxidanter i kaffe, fenylindaner och laktoner av klorogensyra, bidrar dock till kaffets bitterhet. Ljusare bönor som är rostade tenderar att ha högre halter av klorogensyralaktoner, medan mörkare bönor som är rostade tenderar att ha högre halter av fenylindaner.

Samtidigt som du kanske vill försöka få i dig så många antioxidanter som möjligt från ditt kaffe, kan den bitterhet som de orsakar i kaffet få dig att avstå från att dricka det på det hälsosammaste sättet. Salt kan användas här som en hemlig ingrediens för att göra det lättare för dig att få i dig de hälsosamma antioxidanter som finns i kaffe, och för att hjälpa dig att minska bitterheten i ditt svarta kaffe och göra det mer mjukt, vilket vanligtvis är lättare för dig att dricka.

Salt i kaffe ett magiskt trick

Historien om att tillsätta salt i kaffe

Men även om kaffe och salt är på väg tillbaka i kaffedrycker och populära kaféer är denna trend inte ny. På platser som Ungern, Turkiet, Sibirien och Skandinavien är det vanligt att tillsätta salt till kaffe och det har gjorts i hundratals år. Tillsammans med detta har många kustregioner runt om i världen länge använt bräckt vatten för att brygga kaffe – vatten som har en högre naturlig salthalt jämfört med sötvatten men som inte är lika salt som havsvatten.

För hundratals år sedan finns det berättelser om militärföretag som tillsätter salt i sin billiga, bittra malet kaffe för att förbättra smaken.

Hur man får kaffet att smaka bättre med hjälp av salt

Det går inte att förneka att salt i kaffet kan hjälpa till att tona ner de bittra smakerna och få fram mer av de sötare och sura smakerna, vilket ger en trevligare brygd. Du kan till och med använda salt om du har haft malet kaffe ståendes ett tag och den har blivit gammal, eftersom du kanske kan använda saltet för att rädda den och få den att smaka bättre, i stället för att helt enkelt slänga den.

Det finns flera tips och tricks som du kan använda för att få ditt kaffe att smaka bättre. Vissa är mycket välkända strategier som att förvara kaffet i en lufttät eller vakuumförseglad behållare för att minska risken för att det blir inaktuellt. Att använda färskt, rent och filtrerat vatten är en annan viktig faktor när du ska göra kaffe som smakar bra, eftersom gammalt vatten bara kommer att leda till kaffe som smakar tråkigt och gammalt. Dessutom kan den typ av vatten som du har hemma, t.ex. hårt vatten eller brunnsvatten, göra stor skillnad för hur ditt kaffe smakar. Att köpa flaskvatten kan vara ett bra alternativ om du har brunnsvatten eller hårt vatten. Detta beror på att brunnsvatten kan ge kaffet en metallsmak, medan hårt vatten kan leda till att det oftare bildas kalkavlagringar i Alton Brown-kaffebryggaren, vilket leder till att kaffet blir mer bittert och inte lika fräscht. Som en allmän regel gäller att om du inte gillar hur vattnet från kranen smakar bör du inte koka kaffe med det, eftersom det allvarligt kan förändra smaken på bryggan.

Salt i kaffe kan ha en rad överraskande fördelar för både kaffets smak och din hälsa som kaffedrickare.

.