Caffé con ghiaccio en perfekt sommardryck från italien

Caffé con ghiaccio en perfekt sommardryck från italien

Caffé con Ghiaccio – ett tjusigt namn på en onekligen enkel med alldeles perfekt kaffedryck för de varma sommardagarna. Caffé con Ghiaccio är en iskaffe med sitt ursprung från Italien. Drycken sägs från början vara inspirerad från en liknande dryck i Spanien, men där den sedan länge varit etablerad i Italien och särskilt i Salento som är halvön som utgör klacken av den skoliknande form som landet har. Låt oss berätta lite mer om denna italienska delikatess.

Caffé con ghiaccio en perfekt sommardryck från italien

En svalkande och okomplicerad iskaffe

Caffé con Ghiaccio betyder kaffe med is. Ibland säger man också Caffé in Ghiaccio, vilket betyder kaffe i is, och det är precis så drycken serveras. Här häller man ner en nybryggd varm espresso i ett glas fylld av isbitar som precis kommit från frysen. Kaffet svalnar då och blir snabbt kallt men behåller samma goda smak som när den är varm. Drycken ska drickas så fort du fått den serverad.

Drycken är mycket enkel att göra, det har du nog redan förstått, men för att den ska bli så bra som möjligt så gäller det att espresson håller god kvalité, där en riktigt bra espressomaskin är att föredra. Tricket är också att när kaffet väl hälls över isbitarna så ska isbitarna precis ha kommit från frysen och fortfarande vara rejält frysta och torra. Alltså, de ska helst inte ha hunnit smälta något där vatten i botten av glaset samlas, då detta hämmar den goda smaken. Slutligen så kan du addera lite socker om du så önskar.

Caffé con ghiaccio en perfekt sommardryck från italien

Caffé con Ghiaccio passar utmärkt med en skvätt mandelmjölk.

Caffé con Ghiaccio con Latte di Madorla – ett långt namn på när en Caffé con Ghiaccio får en lite twist. I denna kaffedryck häller man i en skvätt mandelmjölk tillsammans med isen och espresson. Mandelmjölken är för många ett alternativ till socker, men förutom sötning så ger mjölken en något mjukare smak till den annars starka espresson. En smak som många föredrar när de beställer eller tillreder en kaffe.

Olika varianter av iskaffe

I ett tidigare inlägg så pratade vi om Caffé Freddo (kallt kaffe på italienska) och om iskaffe i allmänhet. När vi hör ordet iskaffe så föreställer vi oss olika varianter av iskaffe beroende på var vi kommer ifrån och vilka erfarenheter vi har kring iskaffe. Kanske tänker du på en milkshakeliknande iskaffe där det förutom kaffe också finns socker, mjölk och grädde. Och kanske någon smaksättning. Eller så tänker du kanske på kaffe som fått svalna i is där du sedan adderar socker eller mjölk, eller båda.

Söker du på recept för iskaffe så kommer en rad olika varianter att dyka upp samt tips och råd kring hur du gör en lyckad iskaffe med god smak. En Caffé con Ghiaccio kommer däremot alltid vara densamma – kaffe som hälls ner i ett glas med isbitar och med lite socker. Busenkelt! Och även om den inte skulle stå på menyn, så är det bara att beställa in en espresso eller en kopp starkt bryggkaffe och ett glas med isbitar vid sidan av som du sedan kan fylla med kaffe. Rör runt med en sked så svalnar det snabbt.