När blir kaffet gammalt och kan det bli dåligt?

När blir kaffet gammalt och kan det bli dåligt?

Om du är en kaffeentusiast som jag och inte kan gå en dag utan en kopp, vet du att vi brukar köpa kaffe. Inte ens mjölk och pasta i vårt hushåll får samma prioritet. Och om du har köpt bra kaffe på rea är det naturligtvis vettigt att köpa mycket av det.

När blir kaffet gammalt och kan det bli dåligt?

Men frågan dyker upp: ”Kommer det att bli dåligt?” eller ”Hur snart går det ut?”. Detta är en vanlig oro och en stressig oro också. Kort sagt, ja, kaffe kan bli dåligt.

Då kaffe är ett torrt, förpackat livsmedel finns det inget exakt utgångsdatum. Men kaffe som passerat ett visst datum eller en viss period kommer faktiskt att bli dåligt. När vi säger ”bli dålig” kommer man att påminnas om illaluktande stank eller mögel, men inget av detta händer när det gäller kaffe. Faktum är att dåligt kaffe faktiskt inte ens gör dig sjuk när det kommer till kritan. Så exakt hur blir det då dåligt?

Nja, den fruktade processen är känd som oxidation. Det stämmer, syre och fukt i luften är de skyldiga. När kaffet utsätts för syre kommer ditt kaffe att förlora sin intensitet och smak med tiden och brytas ner så småningom. Så dåligt kaffe kommer att smaka undermåligt.

Om vi pratar om kaffetyper specifikt:

När blir kaffet gammalt och kan det bli dåligt?

Malt kaffe

Om det utsätts för luft kommer malt kaffe att absorbera fukt och klumpa ihop sig. Det rekommenderas att förbruka kaffegräset inom 2 veckor när det är uppackat. Även om detta inte händer med snabbkaffe på grund av de konserveringsmedel som tillsätts för att förhindra förruttnelse, kommer specialkaffet att förlora sina delikata toner och sin tjocka konsistens.

Bönor

Torra kaffebönor blir inte direkt dåliga. Så länge bönorna inte har kommit i kontakt med vatten är det bra. De här håller så länge du kan förvara dem i en lufttät behållare – det är de som håller längst av alla alternativ.

Det rekommenderas att konsumera kaffebönor inom 2-3 veckor och endast mala dem vid behov.

Snabbkaffe

Dessa kaffesorter kommer vanligtvis med instruktioner eller datum som du måste konsumera kaffet senast. En allmän tumregel är att när kaffet har öppnats måste det konsumeras inom några veckor.

Bryggt kaffe

En kanna bryggt kaffe blir dåligt. Detta beror på att kistans naturliga oljor kommer i kontakt med vattnet och börjar förmultna. Om du lämnar din kaffekanna ute i det fria kommer den med tiden definitivt att bli dålig och smaka ransigt.

Så snart kaffet är gjort ska det konsumeras omedelbart. Om det inte är möjligt bör det överföras till en värmekaraff för att bromsa eller stoppa förlusten av känsliga toner. Man får inte låta kaffet stå kvar på kannan eller låta det brygga för länge eftersom det då blir bittert. Efter 12 timmar bör man inte dricka någon kopp kaffe, särskilt inte om den innehåller mejeriprodukter.

Om vi går till botten med det hela är de faktorer som förstör kaffet följande:

  • Syre: orsakar oxidation. När kaffebönor utsätts eller lämnas utanför en försluten förpackning bryts de ner i snabb takt.
  • Ljus: Om kaffet förvaras i direkt solljus kan det bli gammalt.
  • Fuktighet: Oljorna i kaffet blir härskna när kaffet absorberar fukt.
  • Värme: När kaffebönor eller malet kaffe utsätts för värme börjar de förlora sina smaker.
När blir kaffet gammalt och kan det bli dåligt?

Hur kan vi då förhindra detta?

Det handlar om förvaring. Eftersom bönor alltid håller längre eller håller sig färska jämfört med malt kaffe, är det bäst att endast mala bönor eller köpa malet kaffe för omedelbar användning (ett par veckor). Det rekommenderas också att du förvarar kaffet i en lufttät behållare eller en förseglad förpackning för att undvika att det utsätts för luft.

Ett annat faktum, även om det är hårt, är att man bara ska köpa rätt mängd kaffe. Mitt förslag skulle vara en prenumerationstjänst för kaffe.

Bör man förvara kaffe i kylskåpet?

En del anser att förvaring av kaffe i kylskåpet håller kaffet fräscht och fördröjer eventuell smakförlust. Men detta inte är sant såvida man inte har en extremt bra tätad förpackning.

Koffe är absorberande, särskilt bönor. Alla lukter eller dofter som omger kaffet tenderar att absorberas av kaffet och förstöra kaffets arom. För att inte tala om att kaffet kan sluta förlora sin fukt och bli ”gammalt” på grund av kylan. Men om du måste är ett kylskåp ett bättre alternativ än fuktiga och ljusa miljöer, men räkna med en viss förlust av smak och arom.

Även förkokt kaffe, som fryses i kuber för senare konsumtion, måste konsumeras när det tinats upp. Detta beror på att förändringen i extrema temperaturer kommer att förstöra deras smak.

Så i stället för att slösa bort kaffe, köp bara så mycket du behöver eller experimentera med nytt kaffe då och då. Eller skaffa helt enkelt några lufttäta behållare för att hålla kaffet fräscht!

.