Socker i kaffet, varför?

Socker i kaffet, varför?

Att tillsätta socker i kaffe är ett kontroversiellt ämne bland kaffeentusiaster. Medan vissa anser att det är en nödvändighet kan vissa rynka på näsan helt och hållet mot det.

Socker i kaffet, varför?

Låt oss gå in på historien om det.

Relationen mellan kaffe och socker går nästan 500 år tillbaka i tiden och har funnits i århundraden.

Förr när kaffet introducerades i Europa på 1500-talet ansågs både kaffe och socker vara en exotisk lyx som nästan uteslutande var tillgänglig för den vädretsäkra överklassen. Men de flesta kaffebönor var av låg kvalitet, dåligt rostade och hade en ganska bitter smak. För att motverka detta och göra kaffesmaken mer smaklig tillsattes ofta socker.

Under den här tiden, medan öl- och ciderbaserade drycker var mycket vanliga och populära, till och med säkrare än att dricka vatten vid en viss tidpunkt, vann kaffe i popularitet. Sakta men säkert blev kaffe överkomligt och allas favorit eftersom det förändrades i högre kvalitet och gav en trevlig liten dos av energi utan berusning eller baksmälla!

Avse denna faktor var kaffe också populärt bland arbetare. Det gav tillräckligt med kalorier (med tillsats av socker och mjölk) och var ett perfekt komplement till de ensamma och intetsägande måltiderna med bröd.

Socker och kaffe blev sedan mer populärt under 1700-talet. Återigen, med liten eller ingen kontroll över rostningens kvalitet, var socker avgörande för att förstärka kaffets smak.

Kaffeexperterna skulle också hävda att socker överröstar de bittra smakerna och syran i kaffe och dämpar de intensiva smakerna.

Socker i kaffet, varför?

Varför tillsättning av socker i kaffet kan ses ner på

Nu tar det lång tid att göra kaffe och mycket hårt arbete går åt till det. Dessutom påverkar kaffeplantan, jorden den planteras i, vädret och höjden samt bearbetnings- och rostningsmetoderna smaken. Månader eller till och med år går åt till att odla, skörda och bearbeta kaffe, särskilt när det gäller specialkaffe.

Vissa intressenter lägger ner allt detta arbete i olika steg för att få fram bästa möjliga noter och smaker i en kopp kaffe. Mer specifikt kan dessa smaker vara unika enligt kundens önskemål. Och slutligen, när din rosteri eller kaffeleverantör ger dig den färdiga produkten är smakerna avsedda att smaka som de är.

När du häller upp en kopp och tillsätter en tesked socker kan det jämföras med att tillsätta ketchup till en gourmetburgare. På samma sätt som ketchupen kan dränka smaken av tryffeloljan kan socker överrösta kaffets delikata toner och störa smakbalansen.

Enligt din rosteri är kaffet resultatet av en lång process, tänkt att avnjutas för den fantastiska upplevelse det är, med dess smaknoteringar intakta. Och därför kommer det inte att anses vara idealiskt att tillsätta socker till det.

Socker i kaffet, varför?

Socker och kaffe runt om i världen

Tack vare många år av kaffedrickande, särskilt den italienska espresson och kaffet från Medelhavet, har den allmänna uppfattningen om socker förändrats, vilket har gjort det till en djupt rotad vana att tillsätta socker i kaffe.

Socker har faktiskt också använts i rostningsprocessen för vissa kaffesorter i Medelhavsländerna. Överraskande, eller hur? Den här processen kallas för torrefaction. Det är när rostare glaserar kaffe med socker under själva rostningsprocessen så att den färdiga produkten smakar sött. På grund av Maillardreaktionen när bönor värms upp ökar också viskositeten.

Torrefieringsprocessen används också för att konservera kaffebönor och har använts i nästan 100 år. Men om den lämnas för länge ger den i allmänhet oönskade smaker, vilket gör att kaffet smakar bränt.

Men medan man i europeiska länder, där sött kaffe föredras, gillar Mellanöstern det enkla. Traditionellt arabiskt kaffe (som serveras i en dallah och som är berikad med många kryddor) har faktiskt serverats med torra frukter och nötter för att balansera kaffets bittra smak. Ett annat faktum som du kanske inte känner till är att söta drycker är föremål för höga skatter i Saudiarabien, vilket gör att det är sällsynt att hitta försötade kaffedrycker i butikerna.

Socker i kaffet, varför?

Men hur är det med kaffedrickarna?

Kaffeentusiasterna anser att kaffe är liv och konst och startar dagen på ett perfekt sätt. Men återigen, vi har alla olika idéer och åsikter. Vissa anser att det är absolut nödvändigt och oundvikligt att tillsätta socker i kaffet, andra kan klara sig utan det. Särskilt bland de grupper som är hälsomedvetna och utövare av intermittent/ketodiet är det bäst att låta bli socker.

Sedvanan att tillsätta ett sötningsmedel till kaffe har varit en minskande praxis. Inom specialkaffebranschen är det många som föredrar sitt kaffe utan mjölk eller socker. Detta beror på att mjölk och socker döljer de känsliga och komplexa smakerna och ”maskerar” dem för drickarna. Men det beror på vilken dryck du dricker. Om du tillsätter mjölk till ditt kaffe kan socker vara ett tillägg som standard.

Om vanligt vitt socker kanske bara är sött, kan andra sötningsmedel som honung, brunt socker, kokossocker och konstgjorda sötningsmedel förändra smakerna i ditt kaffe ännu mer. Självklart har sockerruset också en roll att spela när det gäller energi; vi rekommenderar att du provar ditt kaffe utan socker till en början.

.